VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

05 10. Kalbos premijos laureatas - informatikas dr. G. Grigas

Balys Dikšaitis

2013 m. Kalbos premijos laureatu paskelbtas Lietuvos kompiuterininkų sąjungos narys dr. Gintautas Grigas.
Laureatas Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną tradiciškai paskelbtas Signatarų namuose Vilniuje surengtuose dešimtuosiuose Spaudos pusryčiuose.
2013 metų Kalbos premiją Lietuvos kompiuterininkų sąjungos nariui, informatikui, fizinių mokslų daktarui G. Grigui nutarta skirti už visavertį taisyklingos lietuvių kalbos taikymą visose kompiuterinėse priemonėse ir plačiausiai naudojamų kompiuterinių programų lietuvinimą. Premija laureatui bus įteikta metų pabaigoje surengtame Kalbos vakare.
Pasak Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisijos pirmininkės Irenos Degutienės, mūsų kalbai ir šiandieną gresia panašūs iššūkiai, kurie buvo spaudos draudimo laikotarpiu XIX amžiuje. "Tada knygnešiai, daraktoriai buvo tie kalbos sergėtojai ir Lietuvos inteligentija visą laiką mūsų kalbą puoselėjo. Tarybiniais metais bijojome surusėjimo, šiandien baimė yra dėl suanglėjimo, todėl mūsų visų pareiga kalbą puoselėti, kad ji liktų gyva dar šimtmečiams", - kalbėjo I. Degutienė.
Nuo 2004 metų kasmet teikiama Kalbos premija įamžina žodžio laisvės gynėjos, labdaros organizatorės, redaktorės Felicijos Bortkevičienės (1873-1945) atminimą. Premija skiriama už reikšmingą lituanistinę veiklą Lietuvos ir užsienio šalių piliečiams, organizacijoms, institucijoms.
2012 metų Kalbos premija buvo pagerbta Rygos lietuvių mokyklos direktorė Bronislava Aldona Treija už labdaringus darbus telkiant visuomenę lietuvių kalbai ir lituanistikai puoselėti Rygos lietuvių mokykloje.

Atgal