VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

07 16. Paskelbti geriausi Lukiškių aikštės meninės idėjos projektai ir autoriai

Daiva Katiliūtė

Lietuvos laisvės kovotojų įamžinimo Lukiškių aikštėje idėjos projektų konkurso ekspertai pirmadienį atplėšė vokus su devizų šifrais ir paskelbė pirmųjų penkių vietų laimėtojus.

Kultūros ministerijos teigimu, ekspertai atrinko penkis darbus, geriausiai atitinkančius konkurso sąlygas ir visuomenės interesą. Iš šių penkių darbų jie išskyrė vieną, kurį rekomendavo įgyvendinti.

Pirmąją vietą pelnė autorių kolektyvo - Vidmanto Gylikio, Vytenio Hansell ir Ramunės Švedaitės projektas "Tautos dvasia", vaizduojantis sielos nerimą - iš narvo išlekiantį paukštį.

Antrosios vietos laimėtoja - skulptūrinė kompozicija "Šviesa", kurios autoriai - Kęstutis Antanėlis, Dalius Regelskis ir Gintautas Tiškus.

Trečiąją vietą ekspertų komisija skyrė Gitenio Umbraso kūrinio "Lietuvos laisvė" projektui.

Ketvirtoji vieta atiteko Algirdo ir Stanislovo Kuzmų projektui "Laisvės motina". Penktąją vietą ekspertai skyrė projektui "Proveržis" (autoriai Kęstutis Lanauskas, Robertas Antinis, Linas Tuleikis, Paulius Vaitiekūnas).

Galutinis sprendimas dėl konkurso laimėtojų Kultūros ministerijoje bus paskelbtas patikrinus projektų teikėjų kvalifikaciją įrodančius dokumentus ir išnagrinėjus pretenzijas, jeigu jos bus pateiktos.

Projektų konkurso ekspertai pirmenybę teikė tiems darbams, kurių sprendiniai integruoti į Lukiškių aikštės erdvę ir miesto kasdienį gyvenimą, taip pat tiems, kurių simbolika pakankamai talpi pagerbti visų laikų Lietuvos laisvės kovotojų atminimą.

Pasak ekspertų, Vilniaus Lukiškių aikštė yra svarbi ne tik atminties aspektu. Kaip miesto aikštė ši vieta turi ir kitas funkcijas. Konkurso sąlygų architektūrinėje užduotyje buvo numatyta, kad didesnioji aikštės dalis - žaliasis liepų žiedas, suoliukai, vejos salos, nauja kultūrinė erdvė ties šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia - bus skirta kasdieniam miestiečių poilsiui. Paminklui ir šventiniams, valstybės renginiams skirta atviroji aikštės dalis užims tik apie trečdalį Lukiškių aikštės teritorijos.

Dalis menininkų laisvės kovotojų atminimo įamžinimo svarbiausiu akcentu pasirinko figūrinį įvaizdį - Vyčio ženklą ar kitą figūrą. Kiti interpretavo Gedimino stulpų motyvą ar ieškojo ryšio su lietuvių liaudies ženklais, religiniais simboliais. Dauguma savo idėjas išreiškė tradicine menine kalba, konkurse dalyvavo mažai konceptualaus meno kūrėjų. Konkursui pateikti darbai, per juos sukūrusių autorių raišką, atspindi šiandienį Lietuvos visuomenės požiūrį į Lietuvos laisvės kovotojų atminimo įamžinimą Lukiškių aikštėje.

2012 m. spalį Kultūros ministerija paskelbė Lietuvos laisvės kovotojų atminimo įamžinimo Lukiškių aikštėje Vilniuje meninės idėjos projektų konkursą. Principines šios konkurso sąlygas suformavo Lukiškių aikštės sutvarkymo ir Lietuvos laisvės kovotojų atminimo įamžinimo komisija prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės. Pirmadienį atplėšti konkurso vokai, ir paaiškėjo autorių vardai bei daugiausiai komisijos balų surinkę projektai.

Menininkai turėjo galimybę daugiau nei pusę metų rengti projektus ir 2013 m. balandį pateikė Kultūros ministerijai 28 projektus, iš kurių 18 atitiko projektų konkurso dokumentuose nustatytus reikalavimus.

Konkursui pateiktus projektus, atitikusius projektų konkurso techninę specifikaciją ir nepažeidusius konkurso sąlygų, vertino 7 ekspertų grupė: architektai Rolandas Palekas, Artūras Blotnys ir Tomas Grunskis, menotyrininkai Kęstutis Kuizinas ir Skaidra Trilupaitytė, skulptoriai Alfonsas Vincentas Ambraziūnas ir Algirdas Bosas.

Atgal