VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

03 15. Ar ministras Donatas Jankauskas žino ir laikosi LR įstatymų?

Inga Volskytė

Politikos apžvalgininkė

Vakar sutikau žmogų, paliktą be pagrindinio pragyvenimo šaltinio - senatvės pensijos. Didžioji dalis nukentėjusių nuo valdžios institucijų pareigūnų veiksmų neskundžia, nesikreipia į teismą vien dėl to, kad teisingumo atstatymo procesas užtruktų labai ilgai ir pareikalautų didelių finansinių išlaidų.

Kaip taisyklė, dauguma bylinėtis lėšų neturi, jų pagrindinis siekis - kaip nors išgyventi iki kitos pašalpos – pensijos arba ES finansuojamos paramos skurdui mažinti. Šią niūrią tikrovę politikos apžvalgininkei paporino ją išgyvenęs vilnietis pensininkas, sutiktas besikapstantis šiukšlių konteineryje Tilto gatvėje.

Socialinės apsaugos klausimus savaip interpretuojantis ministras lig šiol neturi oficialaus Temidės išaiškinimo tokiose bylose, tačiau tikėtina, kad, socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko nuomone, šimtaprocentinė nuoskaita iš „Sodros“ mokamos senatvės pensijos yra teisėta. Šitoks veiksmas, beje, trunka jau keturis mėnesius. Nors išskaita negali viršyti 20 proc. mokamos senatvės pensijos, klausimas čia toks: ar pats ministras žino ir laikosi LR įstatymų? Taip pat pažymėtina, kad nepriklauso mokėti „Sodrai“ mokesčių, jei esi pensininkas ir turintis darbo stažą 35 metus. Tik savo noru pensininkas gali mokėti „Sodrai“ mokesčius už įregistruotą vieną ar kitą individualią įmonę.

Asmenį konsultavusio profesionalaus teisininko vertinimu, išskaita iš senatvės pensijos bet kokiu atveju negali viršyti 50 proc. mokamos pensijos. Ir tai tik esant keliems mokestiniams reikalavimams, nes esant vienam mokestiniam reikalavimui, išskaita negali viršyti 20 proc. mokamos senatvės pensijos.

Atgal