VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

04 21. VMI tikrins rizikingų įmonių PVM sąskaitas-faktūras

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) nuo gegužės pradžios pradeda "PSF" projektą - 7 tūkst. šalies įmonių, kurias VMI atrinko remdamasi rizikos analize, privalės kas mėnesį teikti gaunamų ir išrašomų PVM sąskaitų-faktūrų duomenis.
Kaip teigia VMI, ši informacija leis pagerinti Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) administravimą, padės kone realiu laiku vertinti verslo elgseną, nustatyti įmones, kurios prisidengdamos fiktyviomis sąskaitomis nesumoka PVM.
"Valstybinė mokesčių inspekcija užtikrintai gali pasakyti, kad didžioji dalis Lietuvos mokesčių mokėtojų laiku ir sąžiningai deklaruoja bei sumoka mokesčius. Todėl institucija privalo padėti užtikrinti lygias konkurencijos sąlygas sąžiningam verslui, jo netrukdyti ir taikyti administravimo priemones tiems mokėtojams, kurių veikla kelia pagrįstų įtarimų", - sako VMI viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas.
"PSF" projekto metu VMI vertins, ar prekes pardavusių (paslaugas suteikusių) asmenų išrašytos PVM sąskaitos-faktūros yra apskaitytos tarp pirkėjų (paslaugų gavėjų) gautų PVM sąskaitų faktūrų, ir atvirkščiai. Taip pat bus nagrinėjama, ar PVM mokėtojai yra apskaitę PVM sąskaitas faktūras (įtraukdami į PVM atskaitą jose išskirtas PVM sumas), kurias išrašė PVM skolų turinčios bendrovės, PVM mokėtojai, apie kuriuos turima duomenų dėl galimo jų dalyvavimo sukčiavime ar padarius finansinius nusikaltimus.
VMI taip pat nustatys PVM sąskaitas-faktūras išrašančias, tačiau PVM už parduotas prekes ar paslaugas nemokančias įmones, vertins deklaruoto iš biudžeto grąžintino PVM skirtumo susidarymo aplinkybes ir nustatys pateiktų duomenų ir PVM deklaracijose nurodytų duomenų neatitikimus.

Atgal