VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

07 18. Registruojant civilinės būklės aktus nereikės popierių nešioti iš vienos įstaigos į kitą

Vyriausybė nutarė supaprastinti civilinės būklės aktų registravimo procedūrą ir atsisakyti popierinių gimimo, mirties, santuokos ar ištuokos liudijimų.

Šiuo metu kreipiantis dėl socialinių, sveikatos priežiūros ar kitų paslaugų valstybės institucijos asmens kartais prašo pateikti oficialų popierinį civilinės būklės akto įregistravimą patvirtinantį liudijimą.

Pavyzdžiui, norint gauti vienkartinę išmoką gimus vaikui, gali reikėti pateikti vaiko gimimo liudijimą, kreipiantis dėl laidojimo pašalpos - mirties liudijimą ir pan.

Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, visos institucijos, kurioms sprendimų priėmimui būtų reikalinga informacija apie asmens civilinę būklę, duomenis gali gauti tiesiogiai iš Gyventojų registro.

Teisingumo ministerijos parengti įstatymų pakeitimai numato, kad visą informaciją apie asmens gimimą, mirtį, ištuoką ir kitus civilinės būklės aktus tiesiogiai civilinės metrikacijos įstaigoms elektroninių sistemų pagalba perduos pačios juos užfiksavusios institucijos - teismai, notarai, sveikatos priežiūros institucijos ir t. t.

Pavyzdžiui, teismai perduos sprendimus dėl santuokos nutraukimo, tėvystės nustatymo ar pripažinimo, notarai - pareiškimus dėl tėvystės pripažinimo, o sveikatos priežiūros įstaigos - medicininį gimimo įrašą ar medicininį mirties liudijimą. Į civilinės metrikacijos įstaigą asmenims reikės eiti tik tuo atveju, kai norės sudaryti santuoką ar įregistruoti vaiko gimimą, t. y., paduoti pareiškimą, kuriame nurodys vaiko vardą.

Teisingumo ministro teigimu, atsisakius rinkliavos už civilinės būklės aktų registravimą ir įtraukimą į apskaitą, žmonės per metus sutaupytų apie 300 tūkst. litų, kuriuos sumoka civilinės metrikacijos įstaigoms už minėtąsias paslaugas. Apie 200 tūkst. litų turės būti skirta Gyventojų registro, kuriame bus sisteminami elektroniniai duomenys, modernizavimui.

Greta šių pokyčių numatoma, kad asmenys galės visus reikalus civilinės metrikacijos įstaigose tvarkyti nepriklausomai nuo to, kur yra registruota jų gyvenamoji vieta. Pavyzdžiui, norėdami susituokti asmenys galės kreiptis tiesiogiai į bet kurią civilinės metrikacijos įstaigą, kurioje nori sudaryti santuoką.

Pateiktuose įstatymo projektuose yra sprendžiamos ir kitos su civilinės būklės aktų registravimu susijusios problemos.

Šiems pakeitimams įtvirtinti parengtas Civilinės būklės aktų registravimo įstatymo projektas ir kiti teisės aktai. Jie bus teikiami Seimui svarstyti.

Atgal