VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

09 05. Teisės ekspertas V. Sinkevičius: KT laikėsi nuoseklios pozicijos

Konstitucinis Teismas (KT), trečiadienį išaiškinęs, kad Seimo rinkimų įstatymas, sudaręs sąlygas partijos Tvarka ir teisingumas pirmininkui, europarlamentarui Rolandui Paksui kandidatuoti Seimo rinkimuose, prieštarauja Konstitucijai, laikėsi nuoseklios pozicijos, mano konstitucinės teisės specialistas, buvęs KT teisėjas, Mykolo Romerio universiteto profesorius Vytautas Sinkevičius.

"KT laikėsi nuoseklios pozicijos, jis pakartojo tai, ką kelis kartus buvo suformulavęs: asmenys, kurie sulaužė priesaiką, šiurkščiai pažeidė Konstituciją, niekada negali būti renkami Seimo nariu, Respublikos Prezidentu, negali būti teisėju ir negali eiti valstybės kontrolieriaus pareigų, t. y. negali eiti tų pareigų, kurias pradedant eiti reikia duoti Konstitucijoje numatytą priesaiką", - žurnalistams po KT išaiškinimo sakė V. Sinkevičius.

Pasak jo, Konstitucinis Teismas ne kartą anksčiau yra suformulavęs poziciją, kad, norint pakeisti situaciją, suderinti Konstituciją ir konvenciją, reikia keisti Konstituciją. V. Sinkevičiaus teigimu, Lietuva privalės suderinti Konstituciją su Europos žmogaus teisių konvencija.

"Lietuva vienaip ar kitaip privalės suderinti Konstituciją su konvencija. Kitaip tariant, privalės nustatyti tokį teisinį reguliavimą, pagal kurį praėjus tam tikram laikui asmuo, pašalintas iš pareigų, galės būti renkamas į tas pareigas, kurios susijusios su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu", - kalbėjo teisės ekspertas.

V. Sinkevičius siūlė Konstituciją papildyti nuostata, kad tvarką dėl priesaiką sulaužiusio asmens kandidatavimo nustato įstatymas, o ne Konstitucijoje įrašyti konkretų terminą, kurį apkaltos būdu pašalintas asmuo negali būti renkamas į Seimą. Tiesa, kaip rodo praktika, Konstitucijos keitimas nėra lengvas procesas.

Pasiteiravus, kokia bus KT išaiškinimo pasekmė R. Paksui, teisės ekspertas sakė, kad politikas jokiais būdais negalės dalyvauti Seimo rinkimuose, bet gali dar kartą kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT), tačiau abejojama, ar Teismas iš karto priimtų nagrinėti prašymą, nes po paskutiniojo praėjo nedaug laiko. EŽTT sprendimą dėl R. Pakso priėmė 2011 m. sausio 6 d.

Atgal