VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

09 07. Valstybės kontrolė: įpareigojame "Sodros" ir SADM vadovus pažeidimus padariusius asmenis traukti tarnybos atsakomybėn

Monika Dumšienė

Valstybės kontrolė "Sodros" ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) finansinius auditus baigė sprendimais. Pagal juose nurodytus pažeidimus "Sodros" direktorius ir socialinės apsaugos ir darbo ministras įpareigoti pažeidimus padariusius asmenis traukti tarnybos ar drausminėn atsakomybėn.

 "Sprendimuose nurodėme pažeidimus, susijusius su viešaisiais pirkimais ir turtine žala. Be to, audito ataskaitose pateikėme ir kitus auditorių pastebėjimus, rodančius nepakankamą kompetenciją tvarkant apskaitą ir valdant turtą", - sakė valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė.

 Atlikę Valstybinio socialinio draudimo fondo (VSDF) konsoliduotųjų ataskaitų rinkinio finansinį (teisėtumo) auditą, valstybiniai auditoriai atsisakė pareikšti nuomonę, nes buvo netinkamai tvarkoma šio fondo apskaita, nebuvo sudaryta konsoliduotųjų finansinių ataskaitų rinkinio pinigų srautų ataskaita ir dėl to šiame rinkinyje neatskleista reikšminga informacija apie fondo pajamas ir išlaidas.

 Nemažai pastabų audito ataskaitoje pateikta ir dėl VSDF biudžeto vykdymo ataskaitų rinkinio bei šio fondo biudžeto lėšų ir turto valdymo, naudojimo ir disponavimo jais teisėtumo.

 "Pavyzdžiui, nustatyta atvejų, kai "Sodros" turtas buvo perduotas neatlygintinai naudoti kitoms įstaigoms ne socialinio draudimo reikmėms, o tai prieštarauja teisės aktų reikalavimams. Dėl šių audito objektų Valstybės kontrolė pareiškė sąlyginę nuomonę", - rašoma Valstybės kontrolės išplatintame pranešime.

 SADM pavaldžių įstaigų apskaitoje taip pat rasta klaidų. Dėl klaidų finansinėse ataskaitose ir netinkamo lėšų panaudojimo Valstybės kontrolė sąlyginę nuomonę pareiškė ir ministerijai.

 "Sodrai" adresuotame Valstybės kontrolės sprendime nurodyta, kad perkant Kupiškio skyriaus administracinio pastato rekonstrukcijos darbus buvo pažeistas Viešųjų pirkimų įstatymas. Supaprastinto atviro konkurso sąlygose nebuvo nustatyta aiškių užsakovo rezervo panaudojimo kainodaros taisyklių. Be to, sutarties vykdymo metu iš esamo rangovo, neatlikusi viešųjų pirkimų procedūrų ir negavusi Viešųjų pirkimų tarnybos sutikimo atlikti sutarties pakeitimų, "Sodra" įsigijo papildomų darbų", - teigia auditoriai.

 Kitas Valstybės kontrolės sprendime nurodytas pažeidimas taip pat susijęs su Viešųjų pirkimų įstatymu.

 "VSDF valdyba, sudarydama su bankais paskolos (90 mln. litų sumai) ir kreditavimo linijos (daugiau nei 20 mln. litų sumai) sutartis, netaikė viešųjų pirkimų procedūrų", - išsiaiškino Valstybės kontrolė.

 Sprendime, kuris teiktas SADM, auditoriai nurodė, kad ministerija, nesilaikydama teisės aktų reikalavimų, iš Socialinės apsaugos ir darbo politikos įgyvendinimo administravimo programos 377,3 tūkst. litų panaudojo ne programai vykdyti, o neteisėtai atleisto ir teismo sprendimu į pareigas grąžinto Lietuvos darbo biržos direktoriaus darbo užmokesčiui už priverstinės pravaikštos laiką sumokėti bei antstolio paslaugų išlaidoms padengti.

 Ministras įpareigotas įstatymų nustatyta tvarka išieškoti ministerijai padarytą turtinę žalą.

Atgal