VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

09 13. Darbo ginčus spręs specialios komisijos

Siekiant užtikrinti efektyvesnį darbo ginčų sprendimą steigiamas privalomas ikiteisminis organas - Darbo ginčų komisijos. Šios komisijos bus steigiamos ir veiks prie Valstybinės darbo inspekcijos teritorinių skyrių, bus sudaromos iš darbdavių, darbuotojų atstovų bei Valstybinės darbo inspekcijos specialisto.

Kaip ketvirtadienį per spaudos konferenciją sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas, šis sprendimas priimtas, remiantis ir darbo teisės specialistų, ir socialinių partnerių siūlymais.

"Vienu šūviu nušausime tris zuikius: pirma, darbo ginčai bus nagrinėjami efektyviau, greičiau, tad žmonės nevengs kreiptis, nes sužinojęs, kad turi kreiptis į teismą, kaip žinoma, ne vienas tiesiog atsisako mėginimo rasti teisybę. Antra, sumažinsime teismų darbo krūvį. Trečia, procese aktyviai dalyvaus profesinių sąjungų ir darbdavių atstovai, tačiau tai nebus tos konkrečios įmonės ar įstaigos darbuotojai, taigi jie nebus tiesiogiai suinteresuoti", - teigė D. Jankauskas.

Darbo ginčų komisijos veiks nuolat prie Valstybinės darbo inspekcijos teritorinių skyrių. Darbo ginčų komisijos bus sudaromos iš trijų narių - darbo ginčų komisijos pirmininko bei darbuotojų ir darbdavių atstovų, skiriamų iš Valstybinės darbo inspekcijos teritorinių skyrių veiklos teritorijoje veikiančių profesinių sąjungų ir darbdavių organizacijų kolegialių valdymo organų sprendimu.

Darbuotojų ir darbdavių atstovų sąrašus sudarys Trišalės tarybos sekretoriatas. Darbo ginčų komisijos narius tvirtins ir keis vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius. Darbo ginčų komisijos narių dalyvavimas darbo ginčų komisijų posėdžiuose bus privalomas.

Darbo ginčai turės būti išspręsti per ilgiau kaip per mėnesį. Jei šios Darbo ginčų komisijos sprendimas netenkins ginčo šalių, jos galės savo iniciatyva kreiptis į teismą.

Šie pakeitimai numatyti Darbo kodekse.

Darbo inspekcijai tai papildomai kainuos 880 tūkst. litų. Šios lėšos numatytos kitų metų valstybės biudžete. Komisijos pradės veikti nuo kitų metų.

Atgal