VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

01 29. Valstybės neefektyviai kovoja su korupcija gynybos srityje

Zigmas Matusevičius

Kovos su korupcija organizacijos atliktas tyrimas rodo, kad daugiau nei du trečdaliai valstybių, įskaitant didžiausias pasaulyje ginklų tiekėjas, taiko neadekvačias apsaugos priemones, kad būtų užkirstas kelias korupcijai gynybos sektoriuje, praneša "Reuters".
Vokietija ir Australija yra vienintelės iš 82 šalių, įtrauktų į organizacijos "Transparency International" tyrimą, turinčios stiprius kovos su korupcija mechanizmus.
57 valstybėse - beveik 70 proc. - veikia silpna kontrolė dėl korupcijos, teigiama tyrimo, kuriame šalys buvo vertinamos atsižvelgiant į parlamento vadovavimą gynybos politikai ir gynybos firmoms taikomus standartus, išvadose.
Pasak "Transparency International" gynybos ir saugumo programos vadovo Marko Pimano (Mark Pyman), tikimasi, kad šis tyrimas padės šalių vyriausybėms pagerinti kovos su korupcija politiką.
"Korupcija yra pavojinga, nes kariai gali naudoti įrangą, kuri neveikia", - sakė M. Pimanas.
Tarp šalių, kuriose silpna kovos su korupcija kontrolė, yra du trečdaliai didžiausių ginklų importuotojų bei pusė didžiausių eksportuotojų, sakoma tyrimo išvadose.
Ginklų eksporto lyderių - Kinijos, Rusijos ir Izraelio - bei importuotojų - Indijos, Jungtinių Arabų Emyratų, Singapūro, Tailando ir Turkijos - gynybos sektoriai turi didžiausią korupcijos riziką.
Anot tyrimo autorių, "kritinė korupcijos rizika" būdinga devynioms šalims - Alžyrui, Angolai, Kamerūnui, Kongo Respublikai, Egiptui, Eritrėjai, Libijai, Sirijai ir Jemenui, nes jos neturi pagrindinių atskaitomybės vertinimo priemonių.
Mažiausioje korupcijos rizikoje yra JAV, Didžioji Britanija, Švedija ir Pietų Korėja, o į vidutinės rizikos grupę patenka Prancūzija, Ispanija, Italija ir Lenkija.
Tik 12 proc. tyrime dalyvavusių valstybių nustatyta efektyvi parlamento gynybos politikos priežiūra.

Atgal