VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

02 22. Lietuva pasirašė susitarimą dėl bendro patentų teismo steigimo

Barbora Daujotienė

Ūkio ministrė Birutė Vėsaitė Europos Sąjungos (ES) Konkurencingumo tarybos posėdžio Briuselyje (Belgija) metu pasirašė susitarimą dėl bendro patentų teismo.
Susitarime dalyvavusios ES valstybės narės siekia sukurti bendrą patentų teismą ir nustatyti bendras patentų ginčų nagrinėjimo taisykles Europoje. Pasak ūkio ministrės, bendro patentų teismo įsteigimas yra svarbus žingsnis kuriant bendrą patentinės apsaugos ES sistemą, kuris turėtų sustiprinti ES konkurencingumą pasaulio lygiu, o naujoji bendro galiojimo Europos patentų sistema paskatinti inovacijas.
"Verslas galės geriau apsaugoti savo išradimus ir bus sudarytos sąlygos efektyviau apginti ES sukurtą ir į kitas ES šalis eksportuojamą patentuotą inovatyvią produkciją, sudėtingo pobūdžio bylos dėl išduotų Europos patentų bus sprendžiamos greičiau, bus galima išvengti lygiagretaus bylinėjimosi kelių valstybių teismuose ir skirtingų sprendimų dėl to paties ginčo, turėtų sumažėti patentų ginčų bylinėjimosi išlaidos", - sakė B.Vėsaitė.
Šis susitarimas apima tik ginčų dėl Europos patentų (įskaitant naujuosius bendro galiojimo Europos patentus) nagrinėjimą, o ginčai dėl Lietuvoje galiojančių Valstybinio patentų biuro išduotų Lietuvos Respublikos patentų ir toliau bus nagrinėjami Lietuvos teismuose.
Bendro patentų teismo centrinio skyriaus pagrindinė buveinė bus Paryžiuje (Prancūzija), taip pat atskiri teismo centrinio skyriaus padaliniai veiks Miunchene (Vokietija) ir Londone (Jungtinė Karalystė), kur bus nagrinėjamos kai kurios bylos, atsižvelgiant į patentuojamo išradimo ar technologijos pobūdį.
Be to, galės būti steigiami teismo regioniniai ir vietiniai skyriai. Susitarime dalyvaujančios ES valstybės narės galės pasirinkti, ar steigti teismo vietinį skyrių, ar steigti regioninį skyrių kartu su kitomis regiono valstybėmis, ar bylas perduoti nagrinėti centriniam skyriui.
Tam, kad susitarimas įsigaliotų, jį turės ratifikuoti mažiausiai trylika valstybių narių (įskaitant Jungtinę Karalystę, Prancūziją ir Vokietiją, kuriose per praėjusius metus įsigaliojo daugiausia Europos patentų).
2012 m. bendras Europos patentų tarnybos (EPT) paskelbtų patentų skaičius siekė 65,7 tūkst. (5,8 proc. daugiau nei 2011 m.).
Įsigaliojus bendro galiojimo Europos patentų sistemai, šie patentai automatiškai įsigalios ir Lietuvoje. Prognozuojama, kad bus išduodama apie 60 tūkst. Europos patentų per metus, už kuriuos metinius mokesčius rinks EPT. Pusę gautų mokesčių EPT paskirstys valstybėms narėms, tarp jų ir Lietuvai.
Pagal šiuo metu galiojančią Europos patentų išdavimo tvarką kasmet Lietuvoje įsigalioja apie 1 tūkst. Europos patentų.

Atgal