VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

03 05. Teisininkai rekomenduoja saugoti savo asmens duomenis

Pagal Lietuvos Respublikos asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymą kiekvienam asmeniui yra užtikrinama asmens privataus gyvenimo teisė tvarkant jo asmens duomenis.

Minėtame įstatyme įtvirtinta, kad asmens duomenimis yra laikoma bet kuri informacija, susijusi su fiziniu asmeniu, kaip pavyzdžiui asmens kodas, vardas, pavardė, adresas ir kita. To paties įstatymo 7 str. įtvirtina ypač ribotą asmens kodo naudojimą. Įstatyme numatyta, kad asmens kodas yra naudojamas tik gavus asmens sutikimą, o be sutikimo asmens kodą galima naudoti tik imperatyviai įstatyme numatytais atvejais, taip pat kai vykdomas skolų išieškojimas, draudimo, lizingo ar paskolų teikimas. Ribojimas naudoti asmens kodą yra būtinas siekiant apsaugoti fizinį asmenį nuo neteisėtų veiksmų su jo tapatybe. Pabrėžtina, kad asmens duomenys turi būti tvarkomi tik teisėtu pagrindu ir ne daugiau, nei tai yra būtina. Jei duomenų valdytojas asmens duomenis tvarko peržengdamas savo įgaliojimus ar perduoda asmens duomenis duomenų tvarkytojui be teisėto tikslo, duomenų valdytojui ar tvarkytojui gali iškilti administracinė atsakomybė. Visuomenėje gausu pavyzdžių, kai be teisėto tikslo nemaža dalis mobiliojo ryšio bendrovių prašo pateikti asmens kodą arba pildant nuolaidų kortelės anketą reikalaujama suvesti asmens kodą. Asmeniui atsisakius pateikti asmens kodą, dažniausiai nesuteikiama mobiliojo ryšio paslauga ar nuolaidų kortelė. Pažymėtina, kad asmeniui nesuteikiant minėtų paslaugų dėl atsisakymo pateikti asmens kodą yra pažeidžiamas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas. Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo pažeidimas užtraukia administracinę atsakomybę, o asmenys, kurių teisė į privatų gyvenimą buvo pažeista, turi teisę pateikti skundą Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai arba tiesiogiai kreiptis į teismą.

Atkreipiame dėmesį, kad teisės į privatų asmens gyvenimą tvarkant asmens duomenis pažeidimas sudaro sąlygas asmeniui reikalauti atlyginti patirtą turtinę ir neturtinę žalą. Asmuo prieš pateikdamas savo asmens duomenis visada turėtų įsitikinti, kokiu tikslu jo asmens duomenys bus naudojami ir koks yra asmens duomenų naudojimo teisinis pagrindas.

Atgal