VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

03 20. Seimo kontrolieriai pernai gavo beveik 2000 skundų

Marija Gailienė

Pernai Seimo kontrolieriai gavo 2697 fizinių ir juridinių asmenų pareiškimus, iš jų 1805 buvo nauji skundai.
542 skundai buvo susiję su savivaldos klausimais, 1263 - su valstybės įstaigų reguliuojamais klausimais, rašoma penktadienį Seimui pateiktoje Seimo kontrolierių 2012 m. veiklos ataskaitoje..
Daugiausia skundų Seimo kontrolierių įstaiga gavo iš asmenų, kurių laisvė suvaržyta. Šių asmenų skundai dėl pažeidžiamų jų teisių sudarė 28 proc. visų įstaigą pasiekusių skundų.
Toliau pagal Seimo kontrolierių skundų problematiką rikiavosi teisė į tinkamą viešąjį administravimą - 24 proc., teisė į nuosavybę - 14 proc., teisė į saugią ir ekologišką aplinką - 10 proc., teisė į asmens, visuomenės saugumą ir viešosios tvarkos užtikrinimą - 5 proc., teisė į būstą - 5 proc., vartotojų teisės - 3 proc., teisė į socialinę apsaugą - 3 proc., teisė į sveikatos apsaugą - 2 proc., teisė į teisingą teismą - 2 proc., kitos teisės - 4 proc.
Seimo kontrolieriai savo iniciatyva pernai pradėjo 32, atliko 11 tyrimų. Juose buvo iškelta 16 problemų, dėl kiekvienos jų priimti sprendimai.
Tyrimų metu suformuluotos problemos 14 atvejų pasitvirtino - buvo nustatyta pareigūnų piktnaudžiavimo, biurokratizmo ar kitokio netinkamo viešojo administravimo faktų. Vienu atveju netinkamo administravimo faktai tyrimo metu nebuvo patvirtinti, o dar vienu atveju tyrimas buvo nutrauktas.
2012 m. išnagrinėję skundus Seimo kontrolieriai valstybės ir savivaldybių institucijų pareigūnams pateikė 1026 rekomendacijas. Ataskaitos rengimo metu jau buvo žinoma, kad per 90 proc. Seimo kontrolierių teiktų rekomendacijų yra atsižvelgta. Dėl 9 proc. pateiktų rekomendacijų institucijų atsakymų tebelaukiama.

Atgal