VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

04 02. Bankroto procedūros bus skaidresnės

Mantas Paškauskas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė Įmonių bankroto įstatymo pataisas.
Pagal Prezidentės inicijuotas įstatymo pataisas, bankroto administratoriai bus parinkti atsitiktinai, naudojant kompiuterinę atrankos programą bei atsižvelgiant į įmonės dydį ir veiklos ypatumus.
Šalies vadovės teigimu, taip bus užkirstas kelias nesąžiningiems susitarimams ir korupcijai.
Šalies teismuose nagrinėjimo laukia beveik 4 tūkstančiai bankroto bylų ir šimtai tūkstančių kreditorių. Dėl išaugusio bankroto bylų skaičiaus ir gerokai pailgėjusių jų nagrinėjimo terminų didelių nuostolių patiria kreditoriai.
Bankroto administratorius valdo visą bankrutuojančios įmonės turtą ir nuo jo sprendimų priklauso įmonės turto likimas. Todėl šie pakeitimai taip pat leis supaprastinti ir paspartinti procedūrinių bankroto klausimų svarstymą, kurie sunkino, klampino ir stipriai brangino bankroto procesą.
Kovo 28-ąją Seimas priėmė Įmonių bankroto įstatymo pataisas, kuriomis keičiama galiojanti bankroto administratorių atrankos ir skyrimo tvarka.
Įstatyme įtvirtinta, kad bankroto administratoriaus kandidatūra iš asmenų, teikiančių įmonių bankroto administravimo paslaugas, sąrašo, teismui bus parenkama naudojantis bankroto administratorių atrankos kompiuterine programa.
Siekiant bankroto procedūrų skaidrumo ir aiškumo nustatyta, kad bankroto administratoriumi negalės būti paskirtas asmuo, giminystės (tiesiosios aukštutinės ir tiesiosios žemutinės linijos giminaičiai, tikrieji bei netikrieji broliai ir seserys, įtėviai ir įvaikiai), svainystės ar partnerystės santykiais susijęs su bankroto bylą nagrinėjančiu teisėju.
Priimtomis pataisomis taip pat patobulinti nuostolių atlyginimo, kreditorių reikalavimų ginčijimo ir pirmojo kreditorių susirinkimo sušaukimo reguliavimą bei kiti klausimai.

Atgal