VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

04 20. Nustatyta bankrutuojančių asmenų turto pardavimo iš varžytynių tvarka

Jonas Kaminskas

Vyriausybė patvirtino fizinio asmens, kuriam iškelta bankroto byla, turto pardavimo iš varžytynių organizavimo ir vykdymo tvarką.
Pasak ūkio viceministro Mariaus Busilo, patvirtinus tvarką bus sudarytos sąlygos skaidriau parduoti bankrutuojančio fizinio asmens nekilnojamąjį ir įkeistą turtą. "Artimiausiu metu planuojame parengti elektroninių varžytynių vykdymo tvarką, kuri suteiks galimybę bankroto administratoriams varžytynes vykdyti ir elektroniniu būdu", - sakė M. Busilas.
Vyriausybės patvirtintame nutarime nustatyta, kad varžytynes organizuoja ir vykdo bankroto administratorius. Taisyklėse numatyta tvarka, kaip skelbti informaciją apie varžytynes, vykdyti varžytynių procedūras ir atsiskaityti už varžytynėse įgytą turtą.
Varžytynėse neturi teisės dalyvauti fizinio asmens ar įmonės, kurių turtas parduodamas, varžytynių vykdytojas ir jo artimi giminaičiai.
Varžytynėse norintis dalyvauti asmuo privalo iš anksto sumokėti varžytynių dalyvio mokestį, kuris, nelaimėjus varžytynių, jam būtų grąžintas. Varžytynių laimėtojas per 10 kalendorinių dienų turi sumokėti už įsigytą turtą. Jeigu turtas parduotas už ne mažesnę kaip 100 tūkst. Lt sumą, galima prašyti mokėjimo terminą pratęsti iki mėnesio.
Varžytynės laikomos neįvykusiomis, jeigu jose nedalyvavo nė vienas pirkėjas, nė vienas iš varžytynių dalyvių nepasiūlo lygios ar didesnės už pradinę pardavimo kainą sumos, kai varžytynių dalyvis, pasiūlęs didžiausią kainą, per nurodytą terminą nesumoka visos turto pardavimo kainos arba paaiškėja, kad jis neturėjo teisės dalyvauti varžytynėse. Jei varžytynės neįvyksta, vykdomos antrosios arba pakartotinės varžytynės.
Vienoda turto pardavimo iš varžytynių vykdymo tvarka nustatyta tiek bankrutuojančiai įmonei, tiek bankrutuojančiam fiziniam asmeniui.

Atgal