VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

04 26. Skelbiama atranka į Europos Sąjungos Bendrojo Teismo teisėjus

Milda Bakšienė

Teisingumo ministerija skelbia atranką Europos Sąjungos Bendrojo Teismo (ESBT) teisėjo vietai užimti.
Naujasis teisėjas, kurį pasiūlys Lietuva, pakeis šiuo metu šiame teisme dirbantį Vileną Vadapalą, kurio kadencija baigiasi rugpjūčio 31-ąją.
Pretendentus, dalyvausiančius šioje atrankoje, vertins Ministro Pirmininko sudaryta darbo grupė, kuriai vadovauja teisingumo ministras. Į ją įeina užsienio reikalų ministras, Ministro Pirmininko kancleris, Seimo ir Prezidento deleguoti atstovai, Teisėjų tarybos atstovas.
Darbo grupės nariai vertins eiti šias pareigas norinčių kandidatų teisines žinias, profesinę patirtį, gebėjimą atlikti teisėjo funkcijas, jo nepriklausomumą ir nešališkumą, taip pat teismo darbinės kalbos (prancūzų) mokėjimą, gebėjimą dirbti tarptautinėje aplinkoje, kur atstovaujama skirtingoms teisės sistemoms.
Pretendento į ESBT teisėjus kandidatūrą tvirtins Vyriausybė. Po to, kai jai pritars Prezidentė, bus pasikonsultuota su Seimu.
Įvykdžius šias nacionalines procedūras, prieš valstybių narių vyriausybėms bendru sutarimu skiriant ESBT teisėją, kandidato tinkamumą dar vertins ir specialus pagal Europos Sąjungos teisę sudarytas komitetas.
ESBT teisėjai, t. y. ne mažiau kaip po vieną teisėją iš kiekvienos ES valstybės narės, skiriami ES valstybių narių vyriausybių bendru sutarimu. Šiuo metu teismą sudaro 27 teisėjai.
ESBT pirmosios instancijos teismo jurisdikcijai priklauso nagrinėti ir spręsti fizinių ar juridinių asmenų pareikštus tiesioginius ieškinius dėl ES institucijų, įstaigų ir organų teisės aktų, dėl reglamentuojamojo pobūdžio teisės aktų arba dėl šių institucijų, įstaigų ar organų neveikimo.
Teismas taip pat nagrinėja ieškinius dėl ES institucijų ar jos tarnautojų padarytos žalos atlyginimo, valstybių narių pareikštus ieškinius Europos Komisijai ir kitus klausimus.

Atgal