VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

05 03. Valstybė, kurioje nėra spaudos laisvės

Viktoras Jencius – Butautas

Lietuva, kaip įprasta, gegužės 7-ąjądieną paminės caro “ukazu” panaikintą lietuviškos  spaudos draudimą. Ką ta diena reiškia Lietuvai? Vieni šventai įtikėjo, kad  caro “ukazas” yra geriausia diena lietuviškos spaudos laisvei paminėti. Kiti prisimins sovietmetį ir radijo išradėją Aleksandrą Popovą. Nurodymas yra esminis dalykas lietuvių tautai, juo siekiama įtikinti visus abejojančius. Carui už laisvą spaudą reikėjo padėkoti, tai ir buvo padaryta 1904 metais, nors lietuviška spauda nebuvo palikta be priežiūros, jai buvo uždėtas caro cenzūros apynasris.

Ypač laisvo žodžio bijojo bolševikai, gerai įsisavinę caro cenzūros metodus ir netgi pralenkę carinius cenzorius šioje srityje. Tarpukario Lietuvoje, kairiesiems pradėjus dominuoti valstybės gyvenime, 1923 metais už laisvą žodį, Augustino Voldemaro straipsnio išspausdinimą savo redaguojamame „Vaire“,buvo įkalintas pirmasis Lietuvos prezidentas Antanas Smetona. Tiesa, „Lietuvos Aido“ redaktoriaus Algirdo Pilvelio dabartinė valdžia už laisvą žodį dar nepasodino, bet, siekdama apriboti žodžio laisvę, pritaikė kitus svarius argumentus jo redaguojamam laikraščiui.

Po Nepriklausomybės kovo 11-ąją paskelbimo, kolaborantas numeris 1 Algirdas Mykolas Brazauskas, gal ir nereikalavo jam padėkoti už laisvę, tačiau davė ne itin gražius parėdymus Valstybinei mokesčių inspekcijai dėl spaudos, kuri nesugebėjo jo pašlovinti. Rokiškio laikraščio korespondentė Dalia Zibolienė 2013 04 30 “Gimtajame Rokiškyje” teigė, kad atsiminimų knygos autorius V. Kavaliauskas rašo, jog  “juodžiausiomis spalvomis A. M. Brazausko portretą nupiešė buvęs šalies Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovas Petras Navikas. Jo prisiminimuose išlikę Prezidento reikalavimai atlikti laikraščių, kurie aktyviai jį kritikuoja, patikrinimus.” Ką dar pagal nurodymus darė valdininkai, siekdami suvaržyti spaudos laisvę, sužinosime negreit, komunistai moka saugoti savo juodų darbų paslaptis.

Minint garbingą datą ir kartu stebint laisvo laikraščio “Lietuvos Aidas” naikinimą, kažkaip nesinori tikėti, kad šiandien yra atsisakyta praktikos per Valstybinę  mokesčių inspekciją ir kitas valdžios institucijas įtakoti spaudą. Keista, kad naikindami “Lietuvos Aidą”, valdininkai net nesusimąsto, kad jie naikina mūsų tautos istoriją, o kartu ir Lietuvos valstybę.

P.S.Redakcijos žiniomis, straipsnio autorius aktyviai rengiasi dalyvauti Lietuvos prezidento rinkimuose 2014 metais.

Atgal