VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

06 21. NSGK siūlo tobulinti leidimo dirbti su slapta informacija reglamentavimą

Lina Kaščiukienė

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), svarstęs Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo pakeitimo projektą, siūlo asmenį, kuriam uždraudžiama dirbti su įslaptinta informacija, perkelti į kitas pareigas arba nušalinti nuo pareigų, o ne iškarto atleisti iš darbo panaikinus leidimą dirbti ar susipažinti su įstatymais.
"Vitalijaus Gailiaus ir Vytauto Giržado situacija sukėlė daug diskusijų ir įtarimų. Dabar jei žmogui pareiškiami įtarimai, jam iškart uždraudžiama dirbti su įslaptinta informacija, leidimas naikinamas ir jis atleidžiamas iš pareigų, nors tyrimas tebevyksta. Praeina keleri metai, tyrimas baigiamas, įtarimai neretai panaikinami, o žmogus vis tiek lieka be darbo ir dar su sutepta reputacija. Todėl įstatymą siūlome taisyti taip, kad pareiškus asmeniui įtarimus ar nustačius kitas aptartas įstatyme sąlygas iš tarnybos jis nebūtų šalinamas, o tik perkeliamas dirbti į kitas pareigas, kuriose nereikalaujamas leidimas dirbti su įslaptinta informacija. Toks asmuo gali būti ir nušalintas patikrinimo laikotarpiui", - po posėdžio sakė NSGK pirmininkas Artūras Paulauskas.
Pasak komiteto pirmininko, sprendimą, draudžiantį dirbti su įslaptinta informacija, priima tikrinamo asmens vadovas teisės aktų nustatyta tvarka. Pagal siūlomus įstatymo pakeitimus, asmuo negalės būti atleidžiamas iš pareigų, kol jo atžvilgiu bus atliekamas tyrimas, tačiau galimybės dirbti su įslaptinta informacija jis taip pat nebeturės, kol nebus galutinio atsakymo dėl asmens lojalumo Lietuvos valstybei ir patikimumo.
Šio reglamentavimo poreikį taip pat paskatino dar 2011 metais priimtas Konstitucinio Teismo sprendimas, kuris pasisakė, kad turi būti sudarytos sąlygos perkelti asmenį į kitas pareigas arba jį nušalinti, kol vyksta patikrinimas.

Atgal