VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

09 27. Teisininkų konsultacija

1991 metais po mamos mirties sesuo ir aš paveldėjome pusę sodybos šalia Nemenčinės. Mamai  priklausė pusė sodybos, todėl sesuo ir aš paveldėjome po 1/4 dalį gyvenamojo namo ir statinių, kurie stovi ant pusės sklypo. Šiai pusei sklypo teismas pripažino mano asmeninės nuosavybės statusą.

Antstolė areštavo mano žemės sklypą su visais ant jo stovinčiais statiniais. Padaryta skriauda mano sesei ir pilnametei dukrai, nes sesuo negalėjo notariškai įforminti savo dovanos mano dukrai. Notaras netvirtina dovanos (sesuo bandė padovanoti 1/4 dalį savo nuosavybės viename iš pagelbinių statinių), nes sklypas ant kurio ši nuosavybė stovi yra antstolės areštuotas.

Sesuo ir duktė neturi nieko bendro su mano teisminiu ginču, kurio pasekmė yra man priklausančio sklypo areštas.

Kokius įstatymus pažeidė antstolė ir ką reikia daryti, norint antstolės padarytą skriaudą sesei ir dukrai atitaisyti.

Notaras sako, kad toks antstolių darbo stilius pasitaiko  dažnai. Jeigu Jūs neprieštaraujate, savo klausimą ir Jūsų atsakymą paskelbsiu spaudoje.

 

Sveiki, kad atsakyti tiksliai dėl galimų vykdymo procesą reglamentuojančių teisės normų pažeidimų, reikėtų susipažinti su vykdomąja byla bei išsiaiškinti, kada antstolė faktiškai pritaikė areštą Jūsų turtui ir pagal kokį vykdomąjį dokumentą, taip pat kokio dydžio yra išieškotojo reikalavimas į Jus, ar išieškotojas nebuvo nurodęs iš kokio turto išieškoti, taip pat kada vykdomasis dokumentas išieškoto buvo pateiktas antstoliui vykdyti, kada Jūs ketinote sudaryti dovanojimo sandorį ir kada konkrečiai kreipėtės pas notarą dėl tokio sandorio tvirtinimo. Išaiškinus šias visas aplinkybes ir susipažinus su vykdomąja byla būtų galima kelti klausimą, ar antstolis neviršijo savo įgaliojimų ir ar nepritaikė turto arešto nepagrįstai ir neproporcingai suvaržydamas Jūsų turtines teises į aktualaus žemės sklypo dalį. Paaiškintina, jog antstolis, remiantis Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 666 str. 1 d. išieškojimą iš fizinių asmenų gali nukreipti į turtą, skolininko dalį bendrojoje dalinėje nuosavybėje, taip pat jo dalį jungtinėje nuosavybėje, todėl pagal aktualias teisės normas antstolė formaliai galėjo areštuoti Jums priklausančio turto dalį, kas sukėlė Jums tokias neigiamas pasekmes. Šiuo atveju rekomenduotume svarstyti galimybę siūlyti antstolei aprašyti kitą Jūsų turtą (jei tokį turite), kad atlaisvinti areštuotą žemės sklypo dalį, arba formuoti žemės sklypo padalijimo ir naudojimosi tvarką bei sudaryti dovanojimo sandorį, neįtraukiant Jūsų areštuotos žemės sklypo dalies, arba esant pagrįstiems įtarimams dėl antstolio neteisėtų veiksmų, formuoti skundą, prašant panaikinti turto areštą aktą.

UAB „Delmetra“

„TEISĖS TARNAI“

Atgal