VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

12 21. ŠALIN RANKAS NUO SĄŽININGIAUSIAI TEISINGUMĄ VYKDANČIO GENERALINIO PROKURORO D. VALIAUS

Ričardas Simonaitis

Benediktas Martinkėnas

Nijolė Žilinskienė

Vilniaus Sąjūdžio Tarybos narių  skautų  grupė

Jau penketą metų Lietuvos respublikos generalinis prokuroras D.Valys eina generalinio prokuroro pareigas. Lietuvos prezidentė Jos Ekscelencija Dalia Grybauskaitė, matydama, kokia  korumpuota Lietuvoje yra teisėtvarka, bandydama nors kiek pagerinti teisėsaugos institucijų veiklą, į pagalbą pasikvietė  prokurorą, kuris nebuvo ir nėra susitepęs korupcijų vingrybėse. Prokuroras D.Valys, dirbęs  rajoninėje  prokuratūroje, pasirodė tinkamiausias būti generaliniu prokuroru, kuris buvo  ištikimas savo darbą  atlikti ypatingai švariomis rankomis. Nusikaltėlius - vagis, bandytus  ir  politine korupcija užsiimančius asmenis, jų neigiamą veiklą stengėsi iškelti į viešumą ir patraukti juos baudžiamojon atsakomybei.  Per savo  darbo  kadenciją tą jis ir darė. Ne vienas nesąžiningas ir korumpuotas net Seimo narys yra  perduotas į teisingumo rankas. Šiandien teisingumo laukia ir jau sulaukė dalis Darbo partijos atstovų, kurie desperatiškai ieško išeities ir bando išvengti bausmės už savo nesąžiningą veiklą. Jie naudoja pačias įvairiausias priemones paslėpti savo nešvarius darbus. Deja, jiems tai padaryti labai ir labai nesiseka. Faktai bado akis. Tą mato ir Lietuvos bendruomenė ir džiaugiasi tuo. Galu gale  Lietuvoje pradėjo  veikti  teisingumas. Aišku, kad ne visiemas tai patinka. Nuodėmėse yra  paskendusi ir dalis socialdemokratų partijos narių.Tokių  nuodėmingų yra  ir tvarkiečių gretose.

 Manome, kad kol dirbs generalinis prokuroras D.Valys, jo institucijos  teisingumo  ranka pasieks  ir juos, kurie neišvengs bausmės. Už savo nešvarią veiklą teks stoti prieš teisingumą. Tačiau  bausmės nusikaltėliai stengiasi  išvengti.  Jie ieško įvairiausių būdų kaip paslėpti nuo visuomenės savo nesąžiningą veiklą. Per žiniasklaidą skleidžia tikrovę neatitinkančius faktus. Su Seimo pirmininkės pagalba įžeidinėja Jos Ekscelenciją Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę. Naudoja  kitas šlykščiausias ir nesąžiningiausias  priemones. Net teisingumą vykdančius teisėjus jie pradėjo šmeižti pačiais nedoriausiais ir šlykščiausiais terminais. Taigi, ieškodami išeities iš savo nusikaltėliškos veiklos jie pradėjo patys pulti teisėsaugos institucijas. Pradėjo šantažuoti Jos Ekscelenciją  Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę, o generalinį prokurorą D.Valių apkaltino  neveiklumu   dėl ko jis turėtų  atsistatydinti. O atstatydinti, jų manymu, turėtų pati prezidentė, kadangi generalinis prokuroras  D.Valys eina šias pareigas jos valia.  

Mes, skautai, matydami kokie yra  nesąžiningi Seimo narių sprendimai ir reikalavimai generalinio prokuroro D.Valiaus atžvilgiu, sakome  Seimo dabartinei koalicijai, –„ Šalin savo purvinas rankas nuo sąžiningai savo pareigas vykdančio teisingumą generalinio prokuroro D.Valiaus. Mes konstatuojame,  kad generalinis prokuroras D.Valys  dirba gerai,  teisingumą vykdo sąžiningai. Nusikaltėlius, kurie yra ir Seimo nariai, teisingai  patraukia teisminėn atsakomybėn.

Mes manome, kad tai pirmas generalinis prokuroras kuris nepasidavė korupcijai, nepasiduoda šantažams, sugebėjo atlaikyti  visus jam mestus kaltinimus, sąžiningai atsakė į visus žiniasklaidos žurnalistų  pateiktus, dažnai provokacinius, klausimus, įrodė  savo sąžiningumą vykdant teisingumą nusikaltėlių atžvilgiu. Manome, kad  Lietuvos generalinis prokuroras  D.Valys garbingai, sąžiningai ir stojiškai vykdo savo pareigas,  todėl Seimo koalicijos reikalavimas  nušalinti Lietuvos generalinį prokurorą nuo pareigų  yra  neteisingas ir net nusikaltėliškas.

Atgal