VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Transportas

06 14. Vilniuje rugpjūtį pradeda veikti elektroninis viešojo transporto bilietas, kainos keisis

Nuo rugpjūčio 15 d. Vilniuje pradės veikti elektroninis viešojo transporto bilietas, kuris pakeis popierinius bilietus. Elektroninio bilieto bandymai ir pereinamasis laikotarpis prasidės jau liepos 15 d., ketvirtadienį spaudos konferencijoje Vilniaus savivaldybėje sakė meras Artūras Zuokas.

Pasak mero, elektroninio bilieto įvedimas reiškia, kad vilniečiai galės persėsti iš vieno autobuso į kitą su tuo pačiu bilietu. Bus 30 ir 60 minučių galiojantys viešojo transporto bilietai - per šį laiką viešuoju transportu besinaudojantys piliečiai galės persėsti tiek kartų, kiek reikia.

Taip pat savivaldybė įves ilgalaikio naudojimo - 3, 6 ir 9 mėnesių - transporto bilietus. Pastarieji, pasak A. Zuoko, turėtų būti itin naudingi studentams.

Be to, išnyks atskiri bilietai autobusams ir troleibusams - tas pats elektroninis bilietas galios visur.

Sprendimą dėl elektroninio bilieto įvedimo Vilniaus savivaldybė turėtų priimti kitą savaitę. Per kelias savaites bus apsispręsta ir dėl naujų kainų įvedus elektroninius transporto bilietus.

Pasak Vilniaus vicemero Romo Adomavičiaus, tai, kokios bus kainos, priklausys nuo Seimo: jei, kaip prašo Vilniaus savivaldybė, pridėtinės vertės mokestis (PVM) viešajam transportui bus sumažintas iki 9 proc., 30 minučių bilietas kainuos 2,2 Lt, o 60 minučių bilietas - 3,2 Lt, o jei PVM liks 21 proc., šie bilietai atitinkamai kainuos 2,5 Lt ir 3,5 Lt. 30 dienų terminuotas bilietas, galiojantis darbo dienomis, kainuos 100 Lt.

Visos dabar galiojančios 50 ir 80 proc. nuolaidos tam tikroms žmonių grupėms - studentams, pensininkams ir t. t. - išliks.

Planuojama, kad 3 mėnesių terminuotasis bilietas kainuos 330 Lt, 3 mėnesių terminuotasis bilietas, galiojantis tik darbo dienomis, - 300 Lt.

6 mėnesių terminuotasis bilietas turėtų kainuoti 660 Lt, 6 mėnesių terminuotasis bilietas, galiojantis tik darbo dienomis, - 600 Lt.

9 mėnesių terminuotojo bilieto numatoma kaina - 990 Lt, 9 mėnesių terminuotojo bilieto, galiojančio tik darbo dienomis, - 900 Lt.

Pasak A. Zuoko, po svarstymų taryboje ir sužinojus Seimo sprendimą dėl PVM lengvatų, bilietų kainos gali nežymiai keistis.

R. Adomavičius ragino valdančiuosius mažinti PVM. Jis pabrėžė, kad dabar padidintas PVM vis tiek yra nesurenkamas, kadangi savivaldybė, nesurinkdama pakankamai lėšų už bilietus, įsiskolina susisiekimo bendrovei, o ši - valstybei. Lengvatinio PVM tarifo taikymas, anot jo, valstybei žalos nepadarytų, o keleivių vežimo bendrovėms ir savivaldybėms leistų subalansuoti pinigų srautus, taip pat sumažinti kainas.

"Jeigu Seimas sumažintų PVM tarifą visuomeniniam transportu nuo 21 iki 9 proc., tai iš karto norime parodyti, kokios tuomet būtų bilietų kainos, kad Vyriausybė savo išvadose neklaidintų visuomenės, kad sumažinus PVM vartotojai negauna naudos (...) Visuomeninis transportas priklauso miesto įmonei, taryba gali numatyti tokius bilietų tarifus, kad naudą iš sumažinto PVM, visų pirma, gautų keleiviai", - sakė A. Zuokas.

Savivaldybės bendrovės "Susisiekimo paslaugos" direktorius Gintas Bliuvas akcentavo, kad dabar 30 dienų terminuotas bilietas ir galios 30 dienų nuo tada, kai jis pirmą kartą buvo pažymėtas, o ne iki einamojo mėnesio pabaigos.

"Jūs galėsite nusipirkti bilietą bet kurią mėnesio dieną ir aktyvuoti jį mėnesio naudojimui tada, kada reikės", - sakė direktorius.

Pasak jo, nuo 2013 m. sausio 1 d. vienkartinių popierinių bilietų turėtų išvis nebelikti, dėl to sprendimą taip pat priims taryba.

R. Adomavičius pažymėjo, kad vienkartinių bilietų platinimas viešajame transporte - labai nuostolingas dalykas. Jo teigimu, bilietų platinimas viešajame transporte ir per kitas sistemas kainuoja maždaug tiek pat, o bilietų viešajame transporte nuperkama gerokai mažiau.

"Mūsų tikslas - išgyvendinti įprotį pirkti bilietą transporto priemonėje. To sieksime visais būdais", - pabrėžė vicemeras.

Pasak A. Zuoko, dabartinės elektroninio bilieto kortelės po kurio laiko taip pat nustos galioti, tačiau vilniečiams bus išplatinta informacija apie jų keitimo tvarką.

Naujuosius elektroninius bilietus, jo teigimu, bus galima papildyti ne tik spaudos kioskuose, bet ir prekybos centruose bei kitose vietose, taip pat ir internetu, naudojantis elektronine bankininkyste.

A. Zuokas taip pat žadėjo, kad netolimoje ateityje atsiras ir terminuoti keturių dienų arba savaitės trukmės bilietai, visų pirma, skirti miesto svečiams. Pasak jo, šie bilietai kainuos brangiau negu bilietai, skirti vilniečiams.

G. Bliuvas pabrėžė, kad keliomis minutėmis ilgiau negu leidžia bilieto trukmė viešajame transporte užsibuvę keleiviai kaip "zuikiai" traktuojami nebus. Jis taip pat pažymėjo, kad, iškilus konfliktui su kontrolieriumi dėl keleivio kelionės trukmės, pasinaudojant navigacijos sistema visuomet bus galima pasakyti, ar keleivis ilgiau viešajame transporte užsibuvo ne dėl savo kaltės. Tokiu atveju keleiviai baudžiami nebus.

Taip pat, pasak jo, kontrolieriai turės atsižvelgti į tai, kad rytinio ir vakarinio piko metu viešasis transportas važiuoja ilgiau.

Atgal