VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Transportas

06 21. JAV transportavimo vadovas Vilniuje tarsis dėl NATO krovinių gabenimo per Lietuvą

Lietuvoje birželio 22-23 dienomis lankysis JAV transportavimo vadovybės vadas Viljamas M. Fraseris (William M. Fraser), kurio vizito tikslas - įvertinti Lietuvos transporto infrastruktūros pajėgumus vežti NATO krovinius į ir iš Afganistano per Lietuvos teritoriją.

NATO pajėgų sklandaus ir saugaus krovinių vežimo klausimus numatoma aptarti svečio susitikimuose su Ministru Pirmininku Andriumi Kubiliumi, užsienio reikalų ministru Audroniumi Ažubaliu, krašto apsaugos ministre Rasa Juknevičiene, susisiekimo ministru Eligijumi Masiuliu, Lietuvos kariuomenės vadu Arvydu Pociumi.

Su Seimo Pirmininko pavaduotoju Česlovu Stankevičiumi, Seimo Užsienio reikalų, Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Ekonomikos komitetų vadovais bus aptarti Lietuvos ir JAV kariniai, ekonominiai ir saugumo klausimai.

V. Fraseris lankysis ir Klaipėdoje, kur susitiks su miesto meru Vytautu Grubliausku, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto generaliniu direktoriumi Eugenijumi Gentvilu, AB "Lietuvos geležinkeliai" generaliniu direktoriumi Stasiu Dailydka, Klaipėdos uosto krovos ir logistikos įmonių, su kuriomis dirbama dėl NATO krovinių intermodalaus gabenimo į ir iš Afganistano per Lietuvos teritoriją, atstovais.

Per Klaipėdos uostą NATO nekariniai kroviniai pradėti gabenti 2010 m. pabaigoje. Lietuva, aktyviai dalyvaudama JAV ir kitų NATO šalių pajėgų Afganistane aprūpinimo logistikos operacijose, siekia užsitikrinti ir atgalinį Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) krovinių gabenimą.

Po 2014 m. NATO šalims narėms išvedus ISAF pajėgas iš Afganistano, Lietuva jau bus užsitikrinusi savo vietą formuojant tarptautinius tranzito koridorius Azijos kryptimi, kurie ateityje tarnaus vykdant kitų šalių komercinius ar vystomojo bendradarbiavimo projektus Azijos šalyse.

JAV transportavimo vadovybė atsakinga už JAV karinių pajėgų aprūpinimą visame pasaulyje jūra, oru ir sausuma. 2011 m. rugsėjo 5 d. Klaipėdoje atidarytas reguliarus JAV laivo, gabenančio NATO krovinį, reisas.

 

http://delamode-baltics.com/lt

Atgal