VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

08.03.Bažnytinio paveldo muziejus kviečia į ekskursijas po Vilniaus arkikatedrą ir jos požemius

Bažnytinio paveldo muziejus kiekvieną šeštadienį rengia ekskursijas po Vilniaus arkikatedrą ir jos požemius.

Ekskursijos dalyviams suteikiama proga su profesionaliu gidu apžiūrėti įspūdingą pagrindinės Lietuvos šventovės paveldą – barokines Šv. Kazimiero ir rečiau atveriamą Valavičių (buvusią Karališkąją), Šv. Vladislovo koplyčias, stebuklais garsėjančius šv. Kazimiero ir Sapiegų Dievo Motinos atvaizdus, didikų atminties vietas ir vertingus meno kūrinius, aplankyti naujai atvertą Šv. Petro koplyčią, saugančią palaimintųjų Teofiliaus Matulionio ir Jurgio Matulaičio relikvijas.

Po apsilankymo katedroje leidžiamasi į požemius, supažindinančius su šimtmečius menančiais turtingos valstybės ir Bažnyčios istorijos ženklais bei laidojimo tradicijomis.

Pageidaujantieji dalyvauti ekskursijoje po arkikatedrą laukiami vidurdienį prie Vilniaus arkikatedros varpinės.

Norintys pratęsti pažintį su katedros lobynu, kiekvieną šeštadienį po pietų kviečiami prisijungti prie ekskursijos po Bažnytinio paveldo muziejų, kuriame ir saugomas šis lobynas.

Vilniaus Šv. vyskupo Stanislovo ir Šv. Vladislovo arkikatedros bazilika – Arkivyskupijos ir dekanato centras. Ji stovi Vilniaus senamiestyje pilių teritorijoje.

Katedroje yra Šv. Kazimiero koplyčia. Prie katedros stovi varpinės bokštas (57 m aukščio).

Arkikatedros požemiuose įrengta ekspozicija atspindi arkikatedros istoriją, jos statybos ir rekonstrukcijos etapus nuo XIII a. karaliaus Mindaugo statytos pirmosios Lietuvos katedros iki paskutinės jos rekonstrukcijos, atliktos pagal architekto Lauryno Gucevičiaus (1753–1798) projektą.

Arkikatedros požemiuose buvo laidojami žymūs Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žmonės: didikai, vyskupai, kunigaikščiai. Čia buvo palaidotas Lietuvos valdovas Vytautas Didysis bei jo žmona Ona, karališkajame mauzoliejuje po šventojo Kazimiero koplyčia – Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius Aleksandras, taip pat – dvi karalienės, Žygimanto Augusto žmonos: Elžbieta Habsburgaitė ir Barbora Radvilaitė.

Katedros požemiuose yra seniausia Lietuvoje freska (XIV a. pab.), kurioje vaizduojamas Kristaus nukryžiavimas.

Atgal