VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

04.03. Sukame į kaimą

Dr. Gintautas Grigas

 

Dabar, siaučiant koronavirusui, žmonės, turintys kaimuose sodybas ar kitokius prieglobsčius, važiuoja į juos, kaip į natūralius karantinus. Bet kalbėsime ne apie tai, o apie gražiausių interneto sričių (domenų) vardų, turinčių savitųjų lietuviškų raidžių (ą...ž), konkursą, kuriame pirmąją vietą užėmė svetainė SukĮKaimą.lt.

Pirmąją vietą užėmė svetainė SukĮKaimą.lt.

Konkursas buvo skelbiamas portale Delfi.lt. Balsavimui buvo pateikta 13 svetainių vardų. Balsuoti buvo galima nuo š. m. kovo 10 d. iki kovo 31 d. Balsavo 1335 portalo lankytojai. Iš jų 515 arba 39,5 % už SukĮKaimą.lt. Sportininkai sakytų, kad tai triuškinantis laimėjimas.

Kas gi toji svetainė?

Įvadiniame jos tinklalapyje rašoma „...tris vietos veiklos grupes – Biržų, Rokiškio ir Pasvalio sujungė panašūs požymiai – jos veikia pasienio rajonuose, kur didelis nedarbas, mažos gyventojų pajamos, didelis atstumas nuo pagrindinių Lietuvos miestų – todėl teritorijos nepatogios įvairioms plėtros idėjoms“. Svetainės tikslas – skatinti kaimo gyventojų bendradarbiavimą ir savarankiškumą.

Svetainė įdomi tuo, kad yra tarptautinė. Medžiaga publikuojama lietuvių, anglų ir rusų kalbomis. Tai geras pavyzdys lietuviams, kurie turi „šveplus“ lietuviškų svetainių vardus ir sako, kad savitosios lietuviškos raidės sukeltų nepatogumų užsieniečiams.

Antroje vietoje Žemaitėjė.lt. Tai nedidelė Žemaičių instituto svetainė. Joje publikuojami žemaitiškai parašyti tekstai.

Trečioje vietoje LaimingosDaržovės.lt. Tai į Norkūnų kaimą, esantį Kaišiadorių rajoną, jau pasukusi daržovių ūkio svetainė, save apibūdinanti taip: „Pirmieji nedrąsūs žingsniai link Laimingų daržovių Ūkio įvyko prieš trejus metus, kai pagaliau radome mūsų svajonių sodybą. Pakako kelių sekundžių suprasti, kad čia yra neapsakomai gera. Sodyba pilna gyvybės, su neišsemiamais gamtos gėrybių aruodais – laukinės rūgštynės, raktažolės, žemuogės, čiobreliai, pievų gėlės, grybai…“.

Tai nebe pirmas konkursas. Jie vyksta nuo 2014 metų kasmet kovo mėnesį paminint interneto sričių vardų, turinčių savitųjų lietuviškų raidžių, registracijos pradžią – 2004 m. kovo 30 d. 10 val. Valanda nurodyta ne atsitiktinai. Pirmomis valandomis būna registruojančių antplūdis. Visi skuba užregistruoti norimą vardą kol jo nepaėmė kas nors kitas. Todėl registracijos pradžios laikas būna tikslus ir skelbiamas iš anksto, kad visi turėtų vienodas galimybes startuoti.

Kai kas greta taisyklingo srities vardo registruoja ir „šveplą“ arba jeigu jį turi, tai jo neatsisako. Motyvas – interneto sukčiai negalės tokiu vardu pavadinti kenkėjiškos svetainės ir, pasinaudodami „šveplo“ vardo panašumu į taisyklingą, klaidinti interneto naršytoją.

„Šveplą“ vardą galima panaudoti ir tikslingai. Štai pavyzdys tinklalapio lietuvybe.lt, pamokančio paklydusį naršytoją ir jį nukreipiančio teisingu keliu:

„Galbūt jūs ieškojote svetainės „Lietuvybė.lt“? Taisyklingai lietuviškai užrašyti interneto adresai ir iškraipyti („svepli“) nebūtinai nurodo tą patį tinklalapį. Spragtelėkite čia, kad pereitumėte į tikrąją svetainę.“

Būtų gerai, kad panašių, interneto naršytojus pamokančių tinklalapių, atsirastų daugiau.

Atgal