VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

Miršta žmonės, o nuo kokios ligos – net gydytojai nežino!

Rimvydas Žiliukas

Pasaulį purto baisi epidemija. Radijo ir televizijos laidose nuolatos girdime informaciją, pranešimus, perspėjimus apie šią ligą. Kasdien girdime apie šią ligą dešimtis kartų. Skaitytojas paklaus savęs, kodėl gi aš rašau apie ją, bet jos pavadinimo taip ir nepasakau. Tai kad negaliu, nes jos pavadinimo nežinau. Nes dar nė sykio pats nesu girdėjęs tos ligos pavadinimo. Mūsų žiniasklaidoje girdimi tik tokie pranešimai:

– Nustatyta 16 naujų koronavirusų;

– Serga KOVID -19 virusu;

– Lietuvoje 206 žmonės serga koronavirusu.

Žmonės, kalbantys apie 16 koronavirusų galvoja, kad šneka apie 16 ligos atvejų. Bet mes pamąstykim. Juk pasakymas, kad Lietuvoje nustatyta tik 16 koronavirusų, yra tiesiog absurdiškas, nes žodis koronavirusas reiškia ne ligos, bet tos ligos sukėlėjo (viruso) pavadinimą. O virusas tėra tik vienos milijoninės centimetro dalies dydžio. Juk kiekvienas mokinukas žino, jog susirgus žmoguje prisiveisia tūkstančių tūkstančiai virusų. O jeigu Lietuvoje būtų tik 16 (na tegul ir 160) virusų, tai mums reikėtų labai džiaugtis, kad Lietuvoje tų virusų yra tiek (tiesiog, mikroskopiškai) mažai.

 

Išgirstu dar pavadinimą „KOVID -19 virusas“. Bet yra neįmanomas dalykas, kad žmogui kažką blogo galėtų padaryti vienas vienintelis virusas, nes uk vieno viruso žmogus nė nepajustų. Kad žmogus susirgtų, jo organizme turi būti tūkstančių tūkstančiai tų virusų. Be to čia ir vėl kalbama apie viruso, bet ne apie ligos pavadinimą. O ligos šiuo kodu vadinti irgi nederėtų. Juk pasuose mes visi irgi turim analogiškus asmens kodus, aparatai, mechanizmai, bankų dokumentai turi savo skaitmeninius kodus, taip sakant skaitmeninius žymėjimus. Bet realiame gyvenime, žmonių bendravime, juk niekas nesako:

Mielas 36808192783, Jūsų kaimynė 47205162491 kviečia Jus užeiti.

Aišku, dokumentuose tų pavadinimų pavadinimėlių begalės ir jie gali rašyti taip pat, kaip ir bankų dokumentuose, t. y. kaip jiems patogiau, kad nesusipainiotų. Bet žmonių kalboje ligų pavadinimai turi būti žmonėms suprantami, tokie kaip: radikulitas, gripas, diabetas, angina, reumatas ir panašiai

Kalbos apie Lietuvoje 206 žmones, sergančius koronavirusu irgi tokios pačios absurdiškos. Juk nuo seno žmonės sirgdavo gripu, bronchitu, tuberkulioze, bet ne gripo virusu, bronchito virusu, tuberkuliozės virusu.. Virusas tik perduodavo žmogui gripą, bronchitą, tuberkuliozę. Taigi, reikėtų kalbėti ne apie virusą. o reiktų pasakyti ligos, kuria žmogus susirgo, pavadinimą. Bet dabar net ir žiniasklaidos specialistai to padaryti negali. Liga yra, jinai visus gąsdina, visi apie tą ligą kalba, bet pavadinimo tai ligai iki šiol niekas taip ir nesugalvojo.

Aš pats irgi labai bijau, kad šia liga nesusirgčiau. Neduok Dieve, susirgčiau, vaikai, anūkai paklaustų, kuo aš sergu. O ką aš jiems pasakyčiau:

Na, susirgau šituo..., anuo..., na, kaip juo... Nu, vabšče...

Todėl kreipiuosi į... Net nežinau į ką kreiptis. Gal į gydytojus, gal į kalbininkus, gal į žiniasklaidininkus, gal į seimūnus? O gal geriausia – į visus kartu? Na darykit ką nors! Vaikas gimsta ir jam tučtuojau sugalvoją vardą. Sukuria kas nors kokią dainą, ir ji iš karto turi pavadinimą. Nors tas vaikas ar ta daina rūpi labai nedaugeliui. O apie šitą ligą šneka milijonai žmonių, bet kaip reikėtų ją vadinti – niekas nežino. Visos ligos turi pavadinimus, o šita – ne.

Gerbiamieji gydytojai, kalbininkai, žiniasklaidininkai, seimūnai, na, sugalvokit, pagaliau, neprieštaraujantį logikai ir lietuvių kalbos taisyklėms lietuvišką, tos ligos pavadinimą!

 

 

 

 

Atgal