VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

04.11. „Dezinfa“: kaip vykdoma viruso židinių dezinfekcija

UAB „Dezinfa“ pagal išduotą visuomenės sveikatos priežiūros licenciją atlieka baigiamąją dezinfekciją įtariamų ar patvirtintų COVID19 atvejų židiniuose.

„Nustačius ar įtariant koronaviruso atvejį, svarbu pasirūpinti ne tik žmogumi, bet ir aplinka, kurioje jis buvo – patalpos turi būti dezinfekuojamos.

Specialistai, atliekantys šį darbą privalo dėvėti kvėpavimo takų ir kitas apsaugos priemones, būti aprūpinti cheminėmis dezinfekcinėmis priemonėmis- dezinfekantais ir reikalinga dezinfekantųpaskleidimo įranga. Visos šios priemonės gali užtikrinti efektyvią kovą su virusu ir pačių darbuotojų apsaugą“, –  teigia UAB „Dezinfa“ vadovė Margarita Kutkaitė.

Dėmesys atsargumui ir tikslumui

Pavojingų ir ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų židiniuose, kur sergantis asmuo galimai išskyrė į aplinką ligos sukėlėjus, rankiniu purkštuvu ar šalto rūko generatoriumi yra atliekami purškimo (dezinfekcijos) veiksmai. Dezinfekcijos tikslas yra apsaugoti sveikus asmenis nuo galimo užsikrėtimo per užterštus aplinkos daiktus buvusius sąlytyje su sergančiais asmenimis.

M. Kutkaitė teigia, kad ypatingas dėmesys turi būti skiriamas tinkamam apsaugos priemonių užsidėjimui.

„Patalpoje dalyvauja 2 dezinfektoriai, kurie padeda vienas kitam tvarkingai užsidėti reikalingas priemones. Pasiruošimas dezinfekcijos darbams užkrečiamųjų ligų židiniuose vyksta pasirinktoje švarioje zonoje, kurioje nesilankė infekuotas asmuo. Kartais tai būna patalpa, netoli infekcijos židinio, o kartais tenka darbams pasiruošti tiesiog gatvėje, prie automobilio. Švarioje zonoje darbuotojai užsideda asmenines apsaugos priemones ir pasiruošia darbinį dezinfekcijos tirpalą,“ – pasakoja ekspertė.

Dezinfekcijos atlikimas purškimo būdu pradedamas iškart nuo įėjimo į galimai infekuotą patalpą. Labai svarbus yra paviršių, su kuriais galimai turėjo kontaktą infekuotas asmuo, drėgnas padengimas dezinfekcine medžiaga. Dažnai naudojamas šalto rūko generatorius skleidžia dezinfekantą smulkaus rūko-miglos pavidalu ir tokiu būdu paviršiai tolygiai padengiami. Taip pat  neilgam laikui rūku gali būti užpildoma ir patalpos erdvė, taip sunaikinant ore sklandančius ligos sukėlėjus.

Tam, kad dezinfekcija būtų pavykusi labai svarbus dezinfekcinės medžiagos ir ligų sukėlėjo kontaktas ir dezinfekuotų paviršių ekspozicija. Per jos laiką ir įvyksta ligos sukėlėjo sunaikinimas.

Patarimai gyventojams

Gyventojus, kurie būstus ar kitas patalpas dezinfekuoja patys, kenkėjų kontrolės ekspertai perspėja būti itin atsargiems.

„Priemonės, kurios naudojamos turi būti skirtos būtent tokiai paskirčiai, kad nepakenktų žmonių sveikatai ar aplinkai.  Kai kurios dezinfekcinės medžiagos būna registruotos naudoti tik veterinarinės paskirties objektuose arba maisto perdirbimo pramonės sektoriuose ir neskirtos naudoti viešose vietose arba gyvenamosiose patalpose. Panaudojus ne tos paskirties chemikalus galima stipriai pakenkti savo ir aplinkinių sveikatai. Dezinfekcinės medžiagos labai dažnai turi agresyvių savybių, būna degios. Todėl labai svarbu vadovautis dezinfekcinės medžiagos etiketės nurodymais. Privaloma dėvėti visas reikalingas apsaugines priemones, o jeigu naudojamos vienkartinės, po panaudojimo jas išmesti. Labai svarbu, kad dezinfekuojami paviršiai prieš tai būtų švariai nuvalyti“, – pataria „Dezinfos“ vadovė.

Taip pat reikia atkreipti dėmesį, kad daugybė kenksmingų mikroorganizmų būna susikaupę neįprastose vietose: paviršių įtrukimuose, kompiuterio klaviatūroje, ant nuotolinio valdymo pultelio, telefono ir kt. Reikia nepamiršti ir durų rankenų bei baldų.

Nustačius pavojingos užkrečiamos ligos atvejį pats saugiausias būdas yra kreiptis į medikus ir į licencijuotą dezinfekcijos paslaugą teikiančią įmonę.

„Dezinfa“ – ilgametė patirtis ir profesionalumas kasdien

 

Kenkėjų kontrolės ekspertai UAB „Dezinfa“ jau daugiau nei 20 metų nuosekliai formuoja rinką. Priklausydama didžiausiai pasaulyje kenkėjų kontrolės įmonių grupei „Rentokil“, įmonė užtikrina

profesionalias paslaugas savo klientams visoje Lietuvoje. UAB „Dezinfa“ dirba daugiau nei 80 profesionalių kenkėjų kontrolės specialistų padaliniuose, įsikūrusiuose Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Daugiau informacijos apie įmonę ir jos teikiamas paslaugas: www.dezinfa.lt arba

www.rentokil.co.uk.

Atgal