VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

04.25. KARANTINO SUNKMETIS: mintimis iš dabarties į ateitį per praeitį (2)

Doc. dr. Irena Ramaneckienė 

 Sakralinis menas dvasingumui stiprinti

* Kasmet vyksta sakralinės muzikos koncertai. Restauruotais vargonais (mecenatas Irmantas Tarvydis) groja šalies vargonininkai. Nuolatinis Kamajų parapijos švenčių dalyvis yra Utenos senosios muzikos ansamblis „Vox animae“ (vad. V. Šeduikienė), kuriame gieda ir kun. A. Šukys.

* Kamajiškiai bei šios parapijos svečiai 2019 metų gegužės 12-ąjąbuvo kviečiami į iš Rokiškio krašto kilusios vilnietės Teresės Bajorūnaitės-Lekienės pastelės darbų parodos „Kelionė į šviesą“ (kuratorė A. Kurtinaitienė, organizatorė R. Stanevičienė) atidarymą Kamajų bažnyčioje.Sakralinio meno parodoje eksponuoti 25 paveikslai iš ciklų „Tikėjimas“, „Pasaulio sutvėrimas“, „Nuskendusių varpų legendos“ ir t. t. Pagrindinis dailininkės kūrybos šaltinis, jos žodžiais tariant, – „gilus tikėjimas, čiurlenančių upelių sekamos pasakos, plūgų suraikytos žemės kvapas ar sielą raminanti vyturio giesmė“. Parodos pristatyme autorė pasakojo apie kuriamą naują ciklą – „Lietuvos Kryžiai“. 

Teresės Bajorūnaitės-Lekienės sakralinė paroda „Kelionė į šviesą“  Kamajų bažnyčioje.

* 2019 m. nuo Verbų sekmadienio iki Motinos dienos Kamajų šv. Kazimiero bažnyčios šventoriaus koplyčioje eksponuota Kauno dailės gimnazijos mokinių kūrybos paroda ,,Kauno spalvos“. Ji skirta per daugelį metų susiklosčiusioms ir išsaugotoms tradicijoms bei vertybėms – puoselėti meilę savo krašto kultūrai ir jos istorijai.

Poeto ir kunigo Antano Strazdo būsimam muziejui šventoriaus koplyčios durys jau atvertos.

 Su meilės ir pagarbos praeičiai diegimu jaunosios kartos sąmonėje sietinas ir šis atvejis:

* Nuo 1820 m. Kamajuose gyveno (1824 m. vikaravo) poetas kunigas Antanas Strazdas (1763–1789–1833). Visose Lietuvos bažnyčiose iki šiol giedama jo sukurta giesmė „Pulkim ant kelių“. Palaidotas Kamajų kapinėse. 2019 m. rugsėjo mėn. rajono gyventojams paskelbta: „Rokiškio rajono Kamajų bendruomenė ir jos pirmininkė Jolanta Vygėliene, gimnazijos ir Kamajų parapijos aktyvas rengia Kamajų miestelio istorijos, poeto ir kunigo Antano Strazdo muziejų. Jį planuojama įrengti ne kur nors, o kultūros paveldo pastate – Kamajų parapijos šventoriaus koplyčioje. Sukauptą medžiagą ir eksponatus planuojama išdėlioti per du koplyčios aukštus“.

Ten toli, už koplyčios, 1883 m.nešventintoje Kamajų naujųjų kapinių pusėje, kur buvo laidojami pakaruokliai, amžino poilsio atgulė kunigas  A. Strazdas. 

Ne menas, bet verčia susimąstyti

2019-ųjų Žolinės atlaidų proga nuo Kamajų šv. Kazimiero bažnyčios šventoriaus vartų iki didžiųjų durų buvo nutiestas atgailos, džiaugsmo ir vilties takas basam žmogui – Dievo kūriniui. „Mažas siauras kelias reiškia mažumo suvokimą didybės link. Kai kurios medžiagos tako kelyje nėra patogios, bet ir gyvenime ne viskas patogu ir paprasta. Jei skauda einant taku, suvoki sveikatos malonę. Kelyje – ir akmenys, ir samanos, ir kankorėžiai, ir grūdai, tiesa, per šv. Mišias jie buvo uždengti, kad balandžiai nesulestų…“, – komentavo klebonas kun. teol. lic. A. Šukys. Pasak jo, takas – kaip ėjimas – prasmingas mintimis iš Šventojo Rašto. „Taką paruošė S. Turkevičienė, L. Nakienė, V. Steputaitienė ir kiti parapijos tikintieji, padarę 11 stovų ir ant jų išrašę tekstus apmąstymams. Eidamas gali juos perskaityti,“ – džiaugtasi žiniasklaidos puslapiuose. Ir dar rašyta, kad toks takas – savotiškas išbandymas, nes į atlaidus žmonės ateina pasipuošę gražiausiais drabužiais, žinoma, ir batais. O čia staiga siūlymas nusiauti. Ėjimas basomis katalikiškoje tradicijoje – nusižeminimo ženklas, kai kojomis paminama savoji puikybė ir didybė. Kelias – vienas kertinių simbolių krikščionybėje. Tai – žmogaus gyvenimas, kurį jis nužingsniuoja eidamas į Amžinybę. Pasak klebono, kiekviena kelio sekcija simbolizuoja ne tik Dievo išbandymus, bet ir jo dovanas. Basomis pajunti šieno trapumą, grūdų birumą... Įdomu! O štai akmenukų kietumas ar kankorėžių aštrumas – ne pats maloniausias jausmas prie komfortiško gyvenimo pripratusiai basai šiuolaikinio žmogaus pėdai... Šie pojūčiai kužda žmogui apie Dievo malones: valios tvirtumą, sveikatos dovaną. Paskutinioji tako stotelė – prie laistytuvo kojoms nusiplauti. Kojų plovimas – vienas iš tų ritualų, apie kuriuos daug kalbama Šventajame Rašte. Jėzus plovė savo mokiniams kojas! Šis veiksmas – žmogaus atgailos simbolis.

Atgailos, džiaugsmo ir vilties takas basam žmogui

Vienkartiniai žodiniai renginiai

Iš tokio tipo renginių pirmiausia išskirtinas rugpjūčio mėnesį vykęs Salų muzikos festivalio užbaigimas.Pilną bažnyčią žmonių priviliojo ne tik žinomų atlikėjų pavardės. Pastoliais apraizgytoje medinėje Salų šv. Kryžiaus bažnyčioje šv. Mišias aukojo iškili asmenybė – savo 80-metį šventęs kunigas jėzuitas, pedagogas, buvęs JAV lietuvių visuomenės veikėjas Antanas Saulaitis (g. 1939 m., įšventintas į kunigus 1969 m., dabar šv. Jonų bažnyčios Vilniuje vicerektorius).

Pora mėnesių vėliau kun. A. Saulaitis SJ nudžiugino ir kamajiškius. Jis gerai pažįstamas ne tik tikinčiųjų. Žmonių dėmesį patraukia jo gebėjimas subtiliu, taikliu humoru, tiksliomis įžvalgomis kalbėti apie šiandieninę Lietuvos visuomenę, jos skaudulius, viltis. Po šv. Mišių Kamajų šv. Kazimiero bažnyčioje parapijiečiai skubėjo į bendruomenės namus, kur vyko kun. A. Saulaičio SJ knygos „Kaip pradėti tikėti“ pristatymas.Knyga svarbi tuo, kad ji gvildena jautrią tikėjimo šeimoje temą.

Šiai sielovadinių renginių grupei galima priskirti ir mokslines-praktines konferencijas tikėjimo temomis. Nors jų praėjusiais metais neorganizuota Kamajuose, tačiau klebonas kun. A Šukys skaitė pranešimus Kupiškio (2019 02 07), Skapiškio (2019 08 10), Bazilionų (2019 09 20) ir  Adomynės (2019 10 23) konferencijose. Keletas įspūdžių ir minčių iš vieno kito renginio:

 Rugsėjo 20 d. Bazilionų šv. Bazilijaus Didžiojo bažnyčia minėjo 270 metų jubiliejų. Į bažnyčią susirinko Bazilionų mokyklos ir miestelio bendruomenės,artimųjų kaimų gyventojai. Jubiliejinė šventė prasidėjo šv. Bazilijaus Didžiojo bažnyčioje šv. Mišiomis, kurias aukojo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis,Ukrainos ir Lietuvos kunigai, tarp jų ir Kamajų parapijos klebonas kun. A. Šukys. Dalyvavo LR Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė,Šiaulių rajono meras Antanas Bezaras. Po šv. Mišių Lietuvių – ukrainiečių istorikų asociacijos prezidentė dr. Aldona Vasiliauskienė bažnyčioje perskaitė pranešimą ,,Bazilionų šv. Bazilijaus Didžiojo parapijai – 270“.Mokyklos patalpose vyko tarptautinė konferencija. Pranešimą  ,,Vienuolių bazilijonų tarnystės keliasperskaitė Ivano Frankivsko (Ukraina)Kristaus Karaliaus bažnyčios klebono pagalbininkas t. Pavlo (Petro Jachimecas)OSBM, 25-erius metus klebonavęs  Švč. Trejybės bažnyčioje Vilniuje.  Kamajų šv. Kazimiero parapijos klebonas,kun. teol. lic. Andrius Šukys savo pranešimu,iliustruotu įdomiomis skaidrėmis,pristatė vilnietei A. Vasiliauskienei priklausančioje Skapiškio sodyboje (Kupiškio raj.) įkurtą muziejų ir  jame nuolat veikiančią parodą Pažintis su Ukrainos kultūra“,kalbėjo apie ukrainistikos žinių plėtros svarbą ir aktualumą nedideliam Skapiškio miesteliui, ukrainistikos skatinimą šiame Aukštaitijos regione.

Žvilgsnis į Šiaulių panoramą pakeliui į tarptautinę konferenciją Bazilionuose. Kun. Andrius Šukys

„Šių metų spalio 23-ąją Adomynė – Lietuvos mažoji kultūros sostinė – 2019, kartu su partneriais – Kupiškio etnografijos muziejumi ir Kupiškio kultūros centru – pakvietė visus į rimtą mokslinį istorijos renginį. Minint Pasaulinę misijų dieną, čia surengta konferencija „Adomynės apylinkių bažnyčios: istorija ir dabartis“. <. .. > Labai žaismingą, sudominantį ir pamąstymams nukreipiantį pranešimą „Salų šv. Kryžiaus parapijos sąsajos su Adomyne“ konferencijai atvežė kun. A. Šukys“ („Mokslo Lietuva“ apie konferenciją Adomynėje, 2019 10 26).

Kad kun. A. Šukys, kaip pranešėjas, laukiamas, liudija ir šis el. laiškas: „Labai malonu, kad Jūsų parengtas pranešimas nuskambėjo mūsų parapijos istorinių sukakčių minėjime rugpjūčio 10 d. per šv. Lauryno atlaidus“ (Skapiškio administratorius kun. teol. lic. Albertas Kasperavičius).

 

Tęstiniai žodiniai renginiai parapijiečiams

„Rokiškio Sirena“ 2019 m. lapkričio 12-os d. numeryje rašė, kad Kamajų parapija rengia  „Pirmadienius su šv. Raštu“. Ir pabrėžė: „idėja ambicinga, žinant, kaip mūsų visuomenė mėgsta skaityti. Ypač tokias knygas, kaip šv. Raštas“. Ir pridėjo: „Kamajiškių patirtis „prisijaukinti“ šventraštį unikali ir įdomi. Mat, kaip sako Kamajų, Salų ir Duokiškio klebonas Andrius Šukys, istorija be dabarties yra vienakojė. Todėl ir šv. Rašto pirmadienių temos orientuotos ne į teorines ir pakylėtas studijas, o apie tai, kaip krikščionybė atspindima žmogaus aplinkoje, šeimoje, visuomenėje“.

Minėtame straipsnyje detalizuotos ir šios idėjos inspiracijos:„Provincijos parapijų gyvenimas dažniausiai banguoja „sutvarkyto“ kataliko gyvenimo ritmu: bažnyčia pilna per atlaidus ir didžiąsias šventes, ir apytuštė eiliniais sekmadieniais. Parapinis gyvenimas dažnai būna šaltas ir vangus dėl to, kad per penkiasdešimt sovietinės okupacijos metų tikėjimas tapo patogiu asmeniniu reikalu, kurį geriausiai iliustruoja frazė „tikiu Dievu, bet ne Bažnyčia ar kunigais“. Todėl, nors visuomenės apklausose dauguma šalies gyventojų, apie 80 proc. laiko save katalikais, realiai parapijų gyvenime dalyvauja kas dešimtas. Ir tai geriausiu atveju. Dėl elementaraus parapijiečių nenoro dalyvauti parapijų veiklose, žlugo ne viena įdomi idėja“.

„Pirmadieniams su šv. Raštu“ (pašnekesys tęsiasi 2 val.) savo turiniu lygiavertis unikaliam pašnekesių ciklui „Teologas bibliotekoje“ (kuratorė Jurgita Gudelienė, Utenos viešoji A. ir M. Miškinių biblioteka). Susitikimų tikslas – tikėjimo dalykus pristatyti plačiajai auditorijai – apie maldą, sekmadienį, Bažnyčią ir Dievą kalbėti visiems suprantamai, aiškiai ir iš esmės. Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos darbuotoja J. Gudelienė, prisimena to sumanymo  ištakas: „Kaip Utenos bibliotekoje atsirado pašnekesių ciklas „Teologas bibliotekoje“? Vieną dieną su kunigu A. Šukiu dalinausi mintimis, kad noriu kalbėti su jaunimu rimtomis temomis – apie gyvenimą, žmogaus laisvę, tikėjimą... Kad noriu kitokio formato renginio. Vis sukosi mintis apie laisvą pokalbį-pasibuvimą, nesuvaržytą kostiumų, įtampos, baimės kalbėti... Kun. Andrius davė naudingų patarimų. Pirmajame susitikime dalyvavimo kun. A. Šukio bendrakursiai iš VDU KTF. Antrasis – mano organizuotas. Juk šio ciklo tikslas buvo mano pačios iššūkis sau. Tokio formato renginių bibliotekoje niekada nebuvo. Kun. A. Šukio palaikymas ir pritarimas lėmė naujos krypties susitikimų formatą, kuris bus ir ateityje, ieškant aktualių temų ir svarių pašnekovų“.

Apie šiuos pašnekesius kalbėta 2019 02 07 Kupiškio bibliotekoje vykusioje konferencijoje.

Kun. A. Šukys, projekto „Teologas bibliotekoje“ bendraautoris, pasiūlė karantino metu  susitikimus daryti LIVE stiliumi per išmaniąsias technologijas arba klausytis patogiu laiku.

Kaip  2019-aisiais bendrauta su moksleiviais?

* Kamajų, Duokiškio ir Salų klebonas Andrius Šukys kartu su ilgamete mokytoja Vladislava Minkevičiene parengė trumpą, bet labai raiškų pranešimą „Gyventi kviečiantys veiksmažodžiai“. Tema pasirinkta puikiai ir tiesiogine, ir simboline prasme. „Kiekvieno teksto gyvumą lemia, būtent, veiksmažodžiai. Šie žodžiai apibrėžia ne tiek norus, intencijas, svajones, kiek konkrečius ir praktinius veiksmus. Ne „išreikšti susirūpinimą“, ne verkti, o veikti: krūtinėmis užstoti kelią naciams, vedantiems žydus į sušaudymo vietą. Slapstė, išlaikė, įsisūnijo, augino, parūpino fiktyvius dokumentus...“ (iš informacijos apie Kamajų Antano Strazdo gimnazijos surengtą istorijos pamoką Lietuvos žydų genocido dienai atminti, 2019 09 26)

* „Netradicinė pamoka „Dvasingumo paieškos klausimų labirinte“, tęsėsi visą popietę, pasibaigus pamokoms, iki vėlaus vakaro. Toks aktyvumas – geriausias susitikimo įvertinimas ir stimulas rinktis dar vienai diskusijai, pirmosios tęsiniui, į kurį 2019 m. gruodžio 9 d. ir vėl mielai sutiko atvykti Kamajų parapijos klebonas Andrius Šukys ir kalbėti apie tai, kas jaudina jaunimą. Neteisingas mąstymas, kad žemiška laimė yra vienintelis žmogaus tikslas, nes Dievas tėra tik žmogaus fantazijų vaisius, įstūmė jauną žmogų į nesibaigiantį klaidžiojimų ir nusivylimų ratą... < ... > URPMC Mr-18 gr. mokiniai ir jų auklėtoja A. Lebionkienė dėkoja Kamajų parapijos klebonui Andriui Šukiui už dalyvavimą netradicinėse pamokose ir tikisi, kad jos virs nuolatinėmis harmonijos savo sieloje paieškomis ir stiprins tikėjimą, kuris remiasi ne žmogiška išmintimi, bet Dievo jėga“.

* Rengiant parapijos projektus, šventes, ruošiant sveikinimus, savanoriauja Kamajų Antano Strazdo gimnazijos įvairių klasių gimnazistai. Jie – aktyvūs parapijos bendradarbiai. 2018 metais Kamajų parapijoje vyko Rokiškio dekanato Jaunimo diena: per dvi dešimtis gimnazistų buvo šventės savanoriai ir talkininkai. Dalis įvairaus amžių mokinių (dabar jau studentų) gieda parapijos ansamblyje, kuriam vadovauja vargonininkė Vilma Steputaitienė. Subtilus giesmių atlikimas, įdomus jų repertuaro pasirinkimas, kitų instrumentų pritarimas liturgijos metu –  tikra dovana maldininkams ir šlovė Dievui. Prieš keletą metų (2017) Kamajų parapijoje šv. Cecilijos šventės proga pirmą kartą buvo organizuota Rokiškio dekanato parapijų chorų šventė. Po to vyko Juodupėje ir kitur. Rokiškio dekanato parapijų chorai energingai ruošėsi šventei: repetavo giesmes, laukė malonaus susitikimo, susitikę džiaugėsi. Šiemet (2020) Vasario 16-osios – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos proga Rokiškio rajono meras Ramūnas Godeliauskas apdovanojo Kamajų Šv. Kazimiero parapijos vargonininkę, dabar ir Rudolfo Lymano muzikos mokyklos Rokiškyje direktorę Vilma Steputaitienę Padėkos raštu ir gėlės žiedu.

* 2020 metais tituliniai šv. Kazimiero atlaidai švęsti vienybėje su visomis šv. Kazimierui dedikuotomis bažnyčiomis Lietuvoje. Atlaidų šventimas neapsiribojo vien parapijos erdve: norintieji vyko į Utenos meno mokykloje surengtą koncertą „Pa(si)mąstymai su choru „UT RE MIO“, kurio vadovė – mokytoja metodininkė Virginija Šeduikienė, koncertmeisterė Zita Lukošiūnienė. Saksafonu pritarė UMM direktorius Arūnas Katinas. Koncerto scenarijų parašė L. Dūdaitė-Kralikienė, režisavo kun. A. Šukys. Koncerto metu atliktos lietuvių liaudies dainos, aranžuotos ir harmonizuotos šiandienių kompozitorių. Kalbėta apie meno svarbą, kūrybiškumo apraiškas, diskutuota aktualiomis temomis apie žmogaus ir pasaulio ryšį, stengimąsi suvokti kultūros įnašą visuomenės gyvenime. Koncertą vedė Aušra Lapinskienė, Jūratė Katinienė, Ilona Bartkienė, Jurgita Gudelienė, Lina Gudienė, Giedrė Katinienė. Utenos meno mokyklos Dailės skyrius, kaip ir kasmet, dalyvavo Vilniaus arkikatedros organizuotame šv. Kazimiero statulėlių konkurse. Jaunieji menininkai savo darbais papuošė koncertui skirtą erdvę.

Netrukus nuskambės finalinė išskirtinio koncerto daina.

Kuo savitas kasmetinis meninis kalendorius?

Jau treji metai iš eilės Kamajų parapija leidžia savito grožio kalendorių.

2019 m. kalendoriaus tematika – šventųjų paveikslai. Kiekvienam mėnesiui skirtas vis kitas šventojo atvaizdas, pvz., vasario mėnesio lapelyje pavaizduota šv. Agota, kovo – šv. Kazimieras ir t. t. Kalendoriaus lapelio apačioje pateikti glausti tekstai apie tą šventąjį. Medžio ir lino raižinių technika atliktų iliustracijų autorė – Odeta Tumėnaitė-Bražėnienė, Lietuvos tautodailės sąjungos narė, meno kūrėja, tradicinių amatų meistrė, didžiausio tautodailės apdovanojimo – „Aukso vainiko“ savininkė.

Pasak A. Šukio, pagrindinė kalendoriaus paskirtis – skaičiuoti mėnesius ir dienas. Kita funkcija švietėjiška – pateikti papildomos informacijos: trumpą šventojo biografiją, eilutę iš Šventojo Rašto… Svarbu ir tai, kad iliustruojamas meno kūriniais. Pasibaigus kalendoriniams metams, jie padedami į knygų lentynas. Svarbu ir tai, kad parapijai skirto kalendoriaus formatas tinka ir svarbiems užrašams.

2020 m. kalendorius skirtas tautinėms ir religinėms šventėms priminti. Pavaizduoti Trys karaliai, Lietuvos globėja Dievo Motina ir šv. Antanas, ažūriniuose raštuose atgyja Kalėdos, rimtimi alsuoja karpinys „Malda prie kryžiaus“... Kovo mėnesiui skirtas karpinys „Šventė Lietuvoje“ priderintas prie Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos. Vasario 16-osios šventė akcentuota citata iš Naujojo Testamento Šv. Mato Evangelijos: „Ir aš sakau: „Tu esi Petras – uola; ant tos uolos aš pastatysiu savo Bažnyčią, ir pragaro vartai jos nenugalės. Tau duosiu dangaus karalystės raktus; ką tu suriši žemėje, bus surišta ir danguje, ir ką atriši žemėje, bus atrišta ir danguje.“ Valstybės atkūrimo datą ir citatą sieja karpinys, pavadintas „Ant kalnelio“. Jame – tautiniais drabužiais apsirengusių vyro ir moters figūros, verpstės motyvas, žemės ir dangaus sferos.

2021-ųjų kalendoriaus tema, klebono A. Šukio pasiūlyta, – liturginiai simboliai ir rūbai. Karpiniai su trumpais aprašymais jau parengti, tik paties kalendoriaus negalima maketuoti – koronavirusas stojo skersai kelio leidybos darbams. Nėra lėšų. Ieškomas mecenatas.

Kamajų parapijos Sielovados grupės ir klebono A. Šukio bei O. Tumėnaitės-Bražėnienės bendro projekto kalendoriai (tiražas – keletas šimtų) dovanojami aktyviausiems parapijiečiams, svečiams.

Nepakartojamo grožio Kamajų parapijos kalendoriai, papuošti Odetos Tumėnaitės-Bražėnienės karpiniais

Kokios prielaidos šiandienos ir ateities darbams?

Preliminariai apžvelgus 2019 m. atliktų sielovadinių darbų įvairovę, galima formuluoti pradines išvadas netolimai ateičiai ir artimiausiam laikui po karantino. Tradicijų tęstinumas labai svarbu žinoti parapijiečiams. Tuo labiau, kad prie Kamajų šv. Kazimiero bažnyčios sutelktos veiklios sielovados grupės, daug nuoširdžiai dirbančių parapijos tarnysčių savanorių, kaimų bendruomenių narių, į pagalbą skubančių seniūnijos tarnautojų. Išskirtinio padėkos žodžio verta Kamajų seniūnija, mielai padedanti aplinkos tvarkymo darbuose...

Kun. teol. lic. Andrius Šukys šiandien vadovaujasi išmintinga buvusio kunigystės praktikos Vilniaus šv. Jonų bažnyčioje vadovo kun. Antano Saulaičio SJ, kaupusio sielovados darbų patirtį Brazilijos San Paule, Čikagoje ir Lietuvoje, nuostata:„Dievas duoda jėgų atlikti tai, ko reikia, ne vien tai, ko norisi“.

Jau minėta, kad betarpiški pokalbiai su parapijiečiais sielovados temomis vyksta nuotoliniu būdu: planuojami ir kiti autentiški parapijos leidiniai 2021-iesiems, renkama jiems medžiaga, dairomasi rėmėjų... Planuojami Prakartėlės pristatymo tikintiesiems variantai, siekiant išsakyti paslėptas jausenas, išgyventas karantino metu... Be abejo, ir Kryžiaus kelio stočių pamąstymus teks papildyti naujais pasvarstymais apie žmogaus gyvenimo būdą žemėje... Viskam reikės lėšų, nes tik sūris pelėkautuose veltui dalijamas. Na, o Duokiškio, Salų ir Kamajų bažnyčių remonto darbai vyks savo tempu – per galvą nepersiversi.

2020 m. balandžio 18 internetinėje erdvėje Kamajų šv. Kazimiero parapijos iniciatyva pradėta anketinė apklausa (https://www.apklausk.lt) gyvenimiškais žodžiais: „Sveiki. Karantino metu bažnyčios tuščios. Tuščios ir rinkliavų pintinėlės“. Toliau klausimai su galimų atsakymų formuluotėmis, pvz.: Ar privalu tikinčiajam remti savo parapiją karantino metu? (Taip. Ne. Nežinau); Ar paaukojai savo parapijai karantino metu? (Taip. Ne. Dar ne); Ar man svarbu mano parapija? (Taip. Ne. Neapsisprendęs); Ar patenkintas savo parapijos veikla? (Taip. Ne. Man neįdomu) ir t. t. Į anketos klausimus atsakė ne tik asmenys iš Kamajų, Duokiškio, bet ir iš pačios Utenos bei jos krašto, Biržų, Panevėžio, Krekenavos, Nemunėlio Radviliškio ir kt. Žodį „Taip“ pagal atskirus klausimus pažymėjo 40–90% įsijungusiųjų į apklausą. Negatyvius atsakymus –  „Ne“, „Nežinau“, „Neapsisprendžiau“, „Neįdomu“, „Man neaktualu“ –  tarė 5%, 10%, 30%, 50% respondentų (skaičiai sudėlioti ne pagal aukščiau surašytas formuluotes). Čia tik patys pirmieji rezultatai – respondentų nedaug, tad procentai realios tikrovės neatspindi, tik orientaciniai. Džiugina žodžiais papildytos dalyvių nuostatos: „Visi išgyvename sunkmetį karantino metu, bet turime susitelkę visi padėti parapijai“; „Džiaugiuosi savo parapijos veikla ir mano šeima nori prisidėti prie paramos. Kaip galėčiau perduoti savo auką?“

Įdomu, kad kun. A. Šukys stengiasi nepraleisti nė mažiausios informacijos apie žmogaus elgesį šiuo sunkmečiu. Be sudėtingų studijų URPMC apskaitininko specialybei įsigyti, nuotoliniu būdu klauso paskaitų ciklą, kurį pristato Pilietinio Atsparumo Iniciatyvos (en Civic Resilience Initiatyve), bendradarbiaujančios su NATO Viešosios diplomatijos padaliniu Briuselyje, ir dalyvauja Online mokymuose per ZOOM platformą, tema „Kaip išlaikyti šaltą protą netikrų naujienų laikotarpyje“. Dvasininkas laukia kasmetinės Pasaulinės lyderystės konferencijos, kitų susitikimų, įprastų rekolekcijų Palendrių vienuolyne.

Kaip tai reikalinga žinoti kiekvienam kunigui! Dėl šiuo sunkmečiu atsiradusių sudėtingų trukdžių teol. lic. Andrius Šukys nė nemano rankų nuleisti. Mintyse  modeliuoja naują edukacinę programą, analogišką  užbaigtajai „5 IN 1“ (žr. „Kamajų parapijos programa „5 IN 1“ atitinka nuostatą; „Tikiu, kad pažinau, pažįstu, kad tikiu“, <www.temainfo.lt>), kuri buvo skirta įvairaus amžiaus ir interesų žmogui, skubančiam turistui ar norinčiam gilinti savo žinias tikėjimo ir meno srityje. Teigiami internautų atsiliepimai apie tą programą – „Lankiausi programoje. Patiko. Vertinga ir jaunam, ir vyresniam“; „Tvarka kaip bažnyčioje!“; „Nepaminėta straipsnyje, jog tokie projektai padaryti be ES lėšų“; „Sėkmės, kuriant naujas programas... idėjas... naujoves!“ – nuoširdus patvirtinimas, kad eita teisingu keliu, ir kartu padrąsinimas naujiems iššūkiams.

Taigi, kunigo, o tuo labiau klebono / administratoriaus kasdienybė neapsiriboja šv. Mišiomis ir maldomis. Ji kur kas sudėtingesnė negu įsivaizduoja parapijietis, o tuo labiau „proginis“ pilietis.

O ir dejonė, kad dabar sunku žmogui melstis – ne nauja. Prof. kun. Jonas Juraitis aukščiau minėtoje knygoje 1972m. rašė: „Šiandieninio žmogaus nusiskundimas, kad jis negalįs melstis, atidengia vieną iš opiausių tikėjimo problemų. Ši problema yra taip paini ir daugiapusiška, kaip ir žmogaus dvasios galimybės tikrovės pasisavinimo atžvilgiu“.

Pasvarstymus apie koronaviruso ir jį lydinčio karantino sunkmetį Bažnyčiai, remiantis Kamajų šv. Kazimiero, Duokiškio šv. Onos ir Salų šv. Kryžiaus parapijų klebono / administratorius kun. Andriaus Šukio darbų, planų ir nuotaikų fragmentais, norisi užbaigti kun. Jono Juraičio drąsinančiu posakiu „Dievas ne tik atima, bet ir duoda“ ir Šventojo Testamento vertėjo iš hebrajų, aramėjų, graikų kalbų, Šv. Rašto egzegezę 1994–2002 metais Vilniaus ir Telšių kunigų seminarijoje dėsčiusio prof. kun. Antano Rubšio (1923–1948 kunigu įšventintas Romoje–2002 mirė Niujorke, palaidotas Laukuvoje) A. Šukiui dovanojamos knygos „Šventasis Raštas. Senasis ir naujasis testamentas“ (1999) įrašu-palinkėjimu pirmajame puslapyje: „Mielam Andriui Šukiui – sparnų drąsos ir spyruoklių kojoms. Antanas Rubšys. 2001 05 04“.

Kaip matome, šie gražūs palinkėjimai klebono / administratoriaus gyvenime pildosi su kaupu. „Myliu Juos – savo dėstytojus, praktikos vadovą ir meldžiuosi už Juos“, – sako kun. Andrius Šukys.

Atgal