VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

04.26. Lietuvos bankas išleis kolekcinę Vilties monetą

Visame pasaulyje žmonėms sutelkus jėgas ir valią siekiant sustabdyti mirtiną COVID-19 pandemiją, gimsta nacionalinių ir tarptautinių padėkos iniciatyvų, kad šis istorinis įvykis būtų įamžintas ir pagerbti jo dalyviai. Tame kontekste Lietuvos bankas šią vasarą išleis kolekcinę Vilties monetą.

„Tokios monetos idėja gimė matant Lietuvos ir kitų valstybių žmonių bendrystę, solidarumą koronaviruso grėsmės akivaizdoje. Vilties moneta visada primins medikus, kurie pasiaukojamai gelbsti ligonius, tvarką palaikančius teisėsaugos pareigūnus ir jiems talkinančius karius, šaulius, senyvo amžiaus, vienišiems gyventojams padedančius savanorius, nuotoliniu būdu kantriai dirbančius ir prie pasikeitusių darbo sąlygų prisitaikiusius mokytojus, šiuo nelengvu metu išgyventi padedančius pardavėjus, vairuotojus ir daugelį kitų. Moneta skirta pagerbti ir visus tuos, kurie susitelkė ir nuo naujojo viruso saugosi saviizoliacijoje namuose, jei gali, dirba juose, prižiūri ir moko vaikus, palaiko artimuosius“, – sako Asta Kuniyoshi, Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja.

Reaguodama į susiklosčiusią padėtį mūsų šalyje ir visame pasaulyje dėl COVID-19 pandemijos ir jos padarinių, Lietuvos banko valdyba atnaujino 2020 m. ir 2021 m. monetų išleidimo planus. Buvo numatyta, kad 2020 m. antrąjį ketvirtį bus išleistos dvi kolekcinės monetos, skirtos drevinei bitininkystei ir Vilniaus Gaonui, tačiau dabar nuspręsta šias monetas išleisti vėliau. Monetos, skirtos drevinei bitininkystei (iš serijos „Lietuvos gamta“), išleidimas perkeltas į trečiąjį ketvirtį, o kolekcinė moneta, skirta Vilniaus Gaono (Elijo ben Saliamono Zalmano) 300-osioms gimimo metinėms, bus išleista ketvirtąjį ketvirtį.

2020 m. monetų išleidimo plane numatyta kolekcinė moneta, skirta XXXII Olimpiadai Tokijuje, ir kolekcinės monetos, skirtos Jūros šventei (iš serijos „Tradicinės lietuvių šventės“), perkeliamos į 2021 m. planą.

2020 m. plane atsisakyta ketinimų išleisti monetą, skirtą aplinkos apsaugai, 2021 m. – kolekcinę monetą, skirtą numizmatams, ir kolekcinę monetą, skirtą socialiniams tinklams. Jų išleidimo galimybės bus aptariamos svarstant ateities planus.

 

Atgal