VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

ISTORIJA

10.08.Los Andžele atidengtas signataro Mykolo Biržiškos paveikslas

Spalio 5 dieną, prasidėjus didžiausiai JAV lietuvių bendruomenės šventei, jau 33-ią kartą vykstančioms Los Andželo lietuvių dienoms, atidengta menininkės Jolitos Vaitkutės kurta meno kūrinį, vaizduojantį Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarą, švietėją ir kultūros veikėją Mykolą Biržišką. Milžiniškas paveikslas puoš lietuviams ypatingą Los Andželo vietą.

Los Andžele atidengtas signataro Mykolo Biržiškos portretas. urm.lt nuotr.

Lietuvos generalinio konsulato Los Andžele kvietimu atvykusi J. Vaitkutė ir prodiuseris Silvestras Dikčius rašytinių darbų gausa garsėjančio signataro portretą sukūrė būtent iš raidžių. Dalį jų surinko Los Andželo lietuvių bendruomenė, kita dalis – lazeriu specialiai išpjautos Nepriklausomybės Akto įkvėptu „Signato“ šriftu ir į Los Andželą šiam projektui atgabentos iš Lietuvos. Dviejų metrų pločio ir trijų metrų ilgio M. Biržiškos portretui panaudota virš 1500 lietuviškos abėcėlės raidžių.

Portretas puoš ypatingą signatarui ir Los Andželo lietuviams erdvę – ilgiausiai be pertraukų Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvuojančios Šv. Kazimiero lituanistinės mokyklos sieną, esančią „mažąja Lietuva“ vadinamoje Šv. Kazimiero parapijoje. Būtent šios mokyklos mokiniams M. Biržiška dėstė Lietuvos istoriją.

„Tikimės, kad šis modernus portretas įkvėps visus šioje Los Andžele esančioje lietuvybės saloje besilankančius lietuvius susitelkti, sekti signataro M. Biržiškos pavyzdžiu ir tęsti jo pradėtus darbus Lietuvos labui, o mokinius kiekvieną šeštadienį kvies noriai žengti pro mokyklos vartus, mokytis lietuvių kalbos, istorijos ir papročių“, – teigė laikinai generalinio konsulo Los Andžele pareigas atliekanti Agnė Gurevičienė.

M. Biržiška buvo svarbus ir gerbiamas Los Andželo lietuvių bendruomenės narys. 1949 metais į Jungtines Valstijas signataras su šeima atvyko iš Vokietijos, į kurią buvo pasitraukęs bėgdamas nuo sovietų represijų ir karo. Los Andžele M. Biržiška aktyviai dalyvavo vietinės lietuvių bendruomenės veikloje, būrė intelektualus, toliau veikė siekdamas Lietuvos nepriklausomybės, atsidavė rašymui bei skyrė daug laiko bendravimui su jaunimu ir jo švietimui.

Signataras 1962 metais buvo palaidotas Los Andžele, tačiau 2018 metais, minint Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, signataro palaikai pergabenti į Vilnių, Rasų kapines.

Atgal