VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

10 22. Rudens spalvų šventėje

Birutė Silevičienė

Spalio 17-oji išaušo saulėta, o žvelgiant į žemę užklojusius auksinius po kojomis čežančius medžių lapus, užplūsta šviesios mintys. Į belapius medžius nebesinori kelti galvos, tik stebiu į po lapus besikapstančius balandžius: gal maisto randa, o gal jiems tiesiog patinka spalvingi lapai?

Nukritę kaštonai pasislepia žolėje ir lapuose, o boružėlė skuba šildytis ant dar besilaikančių lazdyno lapų... Širdį užlieja ramybė, šviesios mintys nuteikia dalintis šiluma su kitais, apkabinti  bičiulius, bendrauti.

Tokios liejosi mintys, skubant į Tautinių bendrijų namus, kur rinkosi poezijos, muzikos ir dainų mylėtojai. Tai mūsų, kūrėjų, šventė!

Gražų renginį vedė būrelio pirmininkė Onutė Grybauskaitė-Kulbokienė.

Tarptautinės poetų ir publicistų asociacijos viceprezidentas Lev Mesengiser trumpai prisiminė 6-osios knygos „Vingis“ pristatymą, padėkojo poetams, muzikantams, dainininkams už gražų renginį, šaunioms šeimininkėms – už gausų rudens vaišių stalą. „Ruduo – renginių metas“, - sakė viceprezidentas.

O.Kulbokienė susirinkusiems pristatė šio renginio „kaltininkę“ – poetę Galiną Žuravskają. Galina gimė 1954 m. kovo 11-ąją Vilniaus rajone. Vaikystė ir jaunystė prabėgo Kamenkos kaime. Eilėraščius pradėjo rašyti, besimokydama Mickūnų vidurinėje mokykloje, paskatinta lenkų kalbos mokytojo Viktoro Kirkevičiaus. Susirinkusiems paskaitė eilėraščių iš knygos „Vingis“ – 6.

Skambindama gitara, savo kūrybos dainas atliko Liudmila Olifson

Vilniuje baigė jaunųjų korespondentų mokyklą, vėliau – kultūros mokyklą, įgijo bibliotekininkės specialybę.

Eilėraščius rašė į rajono laikraščius „Družba“ (rusų ir lenkų k.),“Glos znad Niemna“, eilėraščių yra pateikusi ir „Vingis“-5 jubiliejiniam, išleistam 2015 m., numeriui.

Gyvena Vilniuje, eilėraščius rašo lenkų ir rusų kalbomis.

Galinos kūryboje dominuoja gamta, bėgantys metų laikai, rūpestis vaikais, namais, gražūs posmai vyrui, gimtajam namui, gėlynams... Kol kas dar nėra išleidusi knygos, bet mes tikime, kad bus išleista, o jos poetinis žodis džiugins žmones.

Renginyje skambėjo Lijos Neugasimovos atliekama muzika, dainas „Meilės valsas“, „Bobų vasara“ atliko Mila Petrovna. Skambindama gitara, savo kūrybos dainas atliko Liudmila Olifson, Alfredas Naktinis, akompanuojant Lijai Neugasimovai, atliko savos kūrybos dainą „Vilnelė“.

Atlikėjai buvo apdovanoti ilgais plojimais ir šypsenomis.

Renginyje nuskambėjusi daina „Bobų vasara“ sujaukė mūsų Juozo Kulvinsko (Juozapėlio) mintis: „Bobų vasara“ man nepatinka, nes dingsta rūgštynės, ir nebėra barščių!..“

Gimtadienio proga pasveikinta Anna Jaremčuk papasakojo buvusi susitikime po 15 metų su kursiokais. Šiai progai parašiusi eilėraštį, tuo maloniai nustebindama buvusius kurso draugus.

A.Jaremčuk įteikė man savo eilėraštį „Bėga laikas“ (jį pateikiu ir laikraščio skaitytojams), padovanojo savo sesers gydytojos Kristinos  Rusak-Baranauskienės knygą „Ką vadinti kalte...“, o Juozas Kulvinskas (Juozapėlis) – savo 2 dalių knygą „Išvyk mirtį“ (knygon sudėta autoriaus 30 metų patirtis, valant organizmą savarankišku ribotu badavimu), „Lūšna“ – eilėraščių rinkinį.

O.Grybauskaitė-Kulbokienė pasidžiaugė Nidoje vykusiu renginiu, kur skaitė savo kūrybos eilėraštį, laikraščio puslapiui įsiamžinusi su V.Pauliukaičiu – puikiu žmogumi, kūrybingu organizatoriumi.

Prie sodo gėrybių stalo buvo skaitomos eilės, gurkšnojama žolelių arbata. Mielai Marijai Lormanai dėkojome už savas užaugintas vynuoges.

Vadovė tarė nuoširdų ačiū susirinkusiems kūrėjams, muzikams, dainininkams.

Iki kitų susitikimų!

 

Bėga laikas

Skiriu mieliems kursiokams

Anna Jaremčuk

Bėga laikas, jo nesustabdyt...

Jis su gyvenimu keliauja.

Neaišku: ką su juo daryt?!

Pastoviai skuba ir pirmauja.

Meilės bangos viltį supa,

Širdyje gera, šviesu.

Kaip gerai, kad susitikom,

Nors sulaukėm ne visų...

Bėgo metai, taip skubėjo,

Slinko dienos ir naktys.

Bet darbus, kuriuos pradėjom,

Nieks už mus nepadarys.

Kirba mintys man nakčia,

Ramiai neleidžia gyventi.

Norėčiau su Jumis būti čia,

Likimas neleis mums susenti.

Ak, kiek nedaug, ak, kiek nedaug

tereiškia:

Tik vieną žodį įgyvendinti „Bendraukim!!!“

Metai bėga, mūsų sveikata šaukia:

Mieli kursiokai, - „Ryšio Nenutraukim!!!“

P.S. Matėm gyvenimą per žlibą vyzdį,

Nesiskyrėm su jaunyste.

Pastangų nors daug įdėjom –

Gavom Žlibą Karalystę!!!“

 

 

Atgal