VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

10 29. Ekslibris geriau nei sriuba

Birutė Liškauskienė

pavadino praėjusią savaitę savo parodą šiaulietė dailininkė, grafikė Lolita Braza (Putramentienė). Ji taip ir galvoja, kurdama ekslibrius ir frotažus. Paklausta, kodėl taip mananti, autorė prisiminė, kaip aš pleneruose verdu dailininkams sriubą, kad vietoje vandens naudoju salierų, petražolių ar krapų arbatą, Lolita sako, kad išvirti skanią sriubą reikia labai daug mąstyti apie jos skonį, nuolat ragaujant, tai užima daug laiko, kad geriau ko nors paprastesnio užkirtus, geriau kurti, raižyti linoleume, krapštytis su adata, mąstant apie artimą draugą ar brangų jai žmogų, kuriam skirs savo knygos ženklą. Čia labai nesiplėsdama apie ekslibrio žanrą grafikoje, paminėsiu tik tiek, kad ekslibris tai yra personalinė dedikacija, knygos ženklas, išreikštas miniatiūriniu grafikos kūriniu, kuriuo galima sužymėti savo bibliotekos knygas, dovanoti arba įrėminti ir pasikabinti. Pasak Lolitos, „ekslibris - mano neatskiriama gyvenimo dalis, tai amžinai trunkanti draugystė. Jei mūsų vieną dieną nebebus, jis liks, nes ekslibris nemirtingas. Tai štai, kodėl geriau, nei sriuba!“ Tokiu pavadinimu „Ekslibris geriau nei sriuba“ ekslibrių parodą Lolita Braza surengė Kauno m. Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje Jaunimo, meno ir muzikos skyriuje. Ta proga eksponuojami ekslibriai draugams ir bičiuliams, kuriuos autorė sutiko įvairiais gyvenimo tarpsniais ir šią vasarą įvairių plenerų metu.

Ekslibrių autorė Lolita Braza

Ekslibriai „gimsta“, kaip teigia autorė, po įkvepiančio bendravimo, ryškių asmenybės bruožų atsiskleidimo, netikėto draugystės rakurso. Tai tarsi stiprios draugystės įrodymas, padėka draugams ir įprasminimas kito žmogaus knygos ženkle, ir tuo pačiu ekslibriso istorijoje. Grafikės ekslibriai šiame kūrybos etape yra labai ryškūs, spalvingi, kontrastingi, akcentuojami tamsesnių spalvų dėmėmis. Naudojama simbolika nėra gausi, bet taikli ir savita, skirta tik tam asmeniui. Netikėtas knygos ženklas ir saulės motyvas skirtas šiauliečiui dailininkui, buvusiam dailės pedagogui, ekslibrių entuziastui “penzeliukui“ Gerardui Bagdonavičiui (1901- 1986), taip pat litvakui, žydui Davidui Viktorui Breneriui, (gimė ir gyveno Šiauliuose), kuris yra amerikietiško vieno cento dolerio autorius, Šiaulių dramos teatro aktoriui Juozui Bindokui. Netikėtai mielas tiek mažu formatu, tiek lakoniška mintimi Zyplių dvaro exlibris. Subtilus ir švelnus savo simbolika kauniečiui fotografui Algirdui Pupkevičiui skirtas knygos ženklas.

Lolitos Braza kūriniai

Spalviniais tonais ir tema siejasi kalviams skirti ekslibriai - lukšiečiui Edvardui Mačaičiui , kur centrinė dėmė - sunkus ir „įkaitęs“ kūjis, o miniatiūros, skirtos druskininkiečiui Juozui Kavaliauskui, simbolika dar aiškesnė - virš žaizdro kaistančios dvi kalviškos vinys. Ramus, forma ir liaudiška simbolika alsuoja ekslibris, skirtas marijampolietei keramikei Violetai Bakšenskienei . Artimai su profesija siejasi ir kauniečiams Daivai ir Sauliui skirti knygos ženklai. Autorė Lolita Braza yra Gerardo Bagdonavičiaus ekslibrių fondo narė. Todėl ji svajoja, kad kuo daugiau mūsų šalies kultūringų piliečių žinotų, kas tai yra ekslibris ir, kad jis gyventų knygose, kur ten jo vieta. Jau kuris laikas knygos ženklas yra labai madingas. Dailininkė džiaugiasi savo sėkme, juos populiarindama ir priiminėdama užsakymus.

 

Atgal