VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

05.06. Įspūdinga „Vaikų Velykaičių“ šventė

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Balandžio 23 d., Lietuvos katalikių moterų sąjungos (LKMS) vaikų ir jaunimo paramos centro
vaikų globos namuose vyko graži ir prasminga šventė „Vaikų Velykaitės“, kurią pravedė direktorė Alma Šiaudinienė.

Apie LKMS globojamus vaikų globos namus

1996 m. Lietuvos katalikių moterų sąjunga įsteigė LKMS Laikinos vaikų globos namus, kuriuose gyveno vienerių – trylikos metų amžiaus vaikai. 1998 metais LKMS pastangomis Vilniuje įsteigti pirmieji šeimyninio tipo Mergaičių globos namai. Dar po trejeto metų (2001) –Trumpalaikės globos centras „Mūsų namai". Šis centras įsteigtas Lietuvos katalikių moterų sąjungos ir Vilniaus miesto vaikų teisių apsaugos tarnybos bendru projektu. Projekto tikslas – suteikti prieglobstį ir skubią pagalbą vaikams ir paaugliams, patekusiems į kritinę situaciją, bei pasirūpinti tolesniu jų likimu. Projekto įgyvendinimui Vilniaus miesto savivaldybė skyrė patalpas. Tačiau Trumpalaikės vaikų globos centras vienu metu galėjo priimti 15 – 20 vaikų ir suteikti jiems nuo 1 iki 12 savaičių prieglobstį.

2003 metais visos trys vaikų globos įstaigos – jų veiklos projektai – buvo sujungti į vieną LKMS įsteigtą Viešąją įstaigą Lietuvos katalikių moterų sąjungos vaikų ir jaunimo paramos centrą. Nuo 2003 m. birželio mėnesio įstaiga pradėjo veikti kaip atskiras juridinis asmuo. Veiklos kryptis –  beglobių vaikų laikina ir nuolatinė globa bei jų socializacija.

2004 – 2007 metais įstaiga vykdė „Laikinos vaikų globos", „Mergaičių prieglaudos" „Trumpalaikės vaikų globos" ir  „Dienos centro" projektus.

Šiuo metu įstaigoje veikia vaikų globos namai, jaunuolių savarankiško gyvenimo namai ir merginų savarankiško gyvenimo namai:  įstaigoje veikia keturi padaliniai – jaunuolių bei merginų bendruomeniniai gyvenimo namai bei du bendruomeniniai vaikų globos namai.

Direktorės Almos Šiaudinienės pateiktais duomenimis Vaikų bendruomeniniuose globos namuose gali gyventi 32 vaikai, kurių amžius nuo 3 iki 18 metų. Po 10 vaikų -nuomojamuose šeimyniniuose dviejų aukštų namuose nuo 3- iki 14 metų amžiaus, o Merginų bei Jaunuolių bendruomeniniuose globos namuose gali gyventi po 6 jaunuolius nuo 14 iki 18 metų amžiaus nuomojamuose butuose.

Mažesnieji lanko ikimokyklines ugdymo įstaigas, vyresnieji mokosi įvairiuose Vilniaus miesto bendro lavinimo mokyklose, gimnazijose, o jaunuoliai  lanko įvairius profesinio rengimo centrus bei ruošiasi savarankiškam gyvenimui išėjus iš globos namų. 

 Su vaikais dirba socialiniai darbuotojai, socialiniai pedagogai, psichologas, socialinių darbuotojų padėjėjai, praktikantai iš įvairių universitetų bei kolegijų bei savanoriai.

Liaudies dainų klubas Raskila kanklininkė Liongina Jurevičiūtė. Toliau stovi LKMS vaikų ir jaunimo paramos centro direktorė Alma Šiaudinienė

Smuikuoja Emilija Joffe

Smuikuoja Uršulė Dačinskaitė

Vaikų margintų kiaušinių paroda

 Kiaušinių paroda

Po renginio. Iš dešinės:  LKMS Kaišiadorių skyriaus narė Rita Baušienė, LKMS pirmininkė Dalia Batutienė, LKMS vaikų ir jaunimo paramos centro direktorė Alma Šiaudinienė ir LKMS Garbės narė – dr. Aldona Vasiliauskienė

Direktorė Alma Šiaudinienė (dešinėje) dėkoja rėmėjai Inai Aleksiuk (kairėje)

VšĮ LKMS vaikų ir jaunimo paramos centro misija – tenkinti visokeriopus našlaičių ir be tėvų globos likusių vaikų poreikius, atstovauti ir ginti jų teises bei teisėtus interesus, sudaryti sąlygas vaiko grįžimui į šeimą ir asmens socialiniam integravimuisi į visuomenę, užtikrinti saugią ir sveiką gyvenamąją aplinką, kurioje ugdytiniai realizuotų save.

VšĮ Lietuvos katalikių moterų sąjungos vaikų ir jaunimo paramos centro tikslai

VšĮ LKMS vaikų ir jaunimo paramos centro pagrindiniai tikslai, veiklos kryptys:

padėti vaikams pasitikėti savimi, kitais žmonėmis, juos supančiu pasauliu;

suteikti fizinį ir dvasinį saugumą ir nesuvokti aplinkos kaip grėsmės;

mokyti vaikus tolerantiškai bendrauti tarpusavyje, taikiai spręsti konfliktus, suprasti vieniems kitus ir padėti;

ugdyti Dievo ir Tėvynės meilę, krikščioniškas šeimos tradicijas ir tarpusavio supratimą.

padėti sėkmingai adaptuotis bendruomenėje, visuomenėje, jausti pilnavertiškumo jausmą prieš kitus bendraamžius;

išmokyti socialinių ir buitinių įgūdžių, kurie lengvai padėtų jaunuoliams integruotis savarankiškame gyvenime;

padėti vaikams rasti gyvenimo tikslą, jo siekti, būti ryžtingiems bei tikintiems savo sėkme ir galimybe susikurti gražią ateitį.

Šventinė programa – „Velykų dvasia“

Kaip jau minėta balandžio 23 d., vykusi šventė „Vaikų Vėlykaitės“ buvo puikiu minėtų tikslų įgyvendinimo liudijimu. Šventę sudarė kelios dalys: vaikų – šeimininkų ir svečių muzikiniai numeriai, įvairiausių nominacijų (gražiausio margučio, skaniausio ir gražiausio velykinio patiekalo, pavasarinės puokštės) rinkimai, jų paskelbimas bei prizininkių įvertinimas – apdovanojimai, LKMS vaikų ir jaunimo paramos centro animacinio filmuko „Velykinę pasaka“ peržiūra, velykinių vaišių ir kiaušinių ridenimas, pasišokimas.

Koncertas

Lietuvos Katalikių Moterų Sąjungos Vaikų ir Jaunimo paramos centro ugdytiniai meninę programą atliko pagal amžių grupes. Programa buvo prisodrinta Kristaus Prisikėlimo, Velykų džiaugsmo dvasia. Pirmiausia jaunuoliai pagiedojo giesmę „Šventas ir Palaimintas“, atliko dainą „Mylėk“.

Mažesnieji vaikai labai nuoširdžiai deklamavo eilėraštukus, dainavo ir giedojo giesmes, programėlę pabaigdami daina „Aš turiu širdutę“, ne tik jautriai dainuodami, bet ir artistiškai tekstą paliudydami gestais.

Vyresnieji vaikai atliko giesmes „Džiūgausiu ir krykštausiu“ bei „Dievui dėkokit su manim“. Giesmes vaikai atliko labai nuoširdžiai, galima buvo justi, kad jie Dievulį garbina ne tik žodžiais, bet ir savo širdelėmis.

Svečių programėlė

Atvykusieji svečiai savo programomis taip pat džiugino šventės dalyvius. Grojo Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos fortepijono, smuiko specialybės moksleivės - Lėja Balčiūnaitė, Emilija Joffe, Uršulė Dačinskaitė bei dainavo Gintarė Kašylaitė.

Liaudies dainų klubo „Raskila“ kanklininkė Liongina Jurevičiūtė atliko pora lietuvių liaudies dainų, sudomindama dalyvius įdėmiai klausyti, nes reikėjo atsakyti į klausimus, o pirmieji atsakiusieji – buvo apdovanoti saldžiais prizais.

Renginio pabaigoje Liaudies dainų klubo „Raskila“ ansambliečiai kartu su vaikais šoko lietuvių liaudies šokius, dainavo dainas, rideno margučius.

Nominacijos

Reikia tik stebėtis išmanumu teikiant nominacijas: „Gražiausia Velykinė kompozicija“, „Gražiausiai papuošti namai“, „Išradingiausias Velykinis patiekalas, „Įdomiausia Velykų programa“.

O margučių nominacijų sugalvota net 12: originaliausias, margiausias, tradiciškiausias, spalvingiausias, dailiausias, netikėčiausias, linksmiausias, stilingiausias, žaismingiausias, tautiškiausias, meniškiausias, kūrybiškiausias. Sumanyta taip, kad nei vienas neliktų nuskriaustas...

Įdomiausia, kad į prizininkų įvardijimą įsijungė visi vaikai, skelbdami laimėtojų vardus, ne visada iš karto gebėdami atspėti, bet po kelių spėjimų pasakydami teisingą vardą. Kiaušiniai „prizininkai“ buvo eksponuojami parodėlėje ir visi galėjo jais pasigrožėti, pasidžiaugti.

Prizininkai buvo apdovanoti labai gražiais spalvingais – velykiniais – padėkų raštais ir dovanėlėmis bei šokoladiniais kiaušiniais.

Buvo dėkota rėmėjams už nuoširdžią paramą organizuojant VšĮ LKMS vaikų ir jaunimo paramos centro šventę „Vaikų Velykaitės“

Globėjai ir rėmėjai

Šį, kaip ir kitus vaikų renginius (o jų organizuojama nemažai) globojo Lietuvos katalikių moterų sąjungos globėjas kunigas Vytautas Rapalis, parėmė Lietuvos katalikų religinė šalpa, VšĮ Norvegų klubas, UAB Ost express darbuotojų kolektyvas, UAB PL Int,  Don Bosko parapijos bendruomenė, Ina Aleksiuk, Liaudies dainų klubas Raskila bei kiti rėmėjai.

Šventės proga rėmėjai įteikė dovanas vaikams, oNorvegų klubo pirmininkas – Per Skisaker, įsteigė prizus už nominacijas.

Atvykusieji buvo apdovanoti pačių vaikų sukurtomis spalvingų įvairių gėlyčių puokštelėmis – jos, tarsi gyvos, - tik nekvepėjo – mirgėjo svečių rankose, džiugino širdį.

Renginys užbaigtas visiems susitvėrus už rankų giedant maldą....

Kitame kambaryje, kur buvo parengtas vaišių stalas, pagiedojus palaiminimo maldą, neskubėta vaišintis – apžiūrėtos parodėlės: „kiaušiniai – nominantai“, vaikų velykiniai darbeliai...

Švente džiaugėsi iš Kauno į renginį atvykusi Lietuvos katalikių moterų sąjungos pirmininkė Dalia Batutienė, LKMS Kaišiadorių skyriaus narė Rita Baušienė (2017 m. balandžio 29 d. vykusiame LKMS suvažiavime išrinkta naująja jos pirmininke) ir šio straipsnio autorė LKMS Garbės narė – dr. Aldona Vasiliauskienė.

Visi, išvykdami į namus, išsinešė paskleistą vaikų širdies gėrį.

 

Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

Atgal