VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

06.01. KAS JI, TA DUKRELĖ? Fantastinė pasaka

KAS JI, TA DUKRELĖ?

Fantastinė  pasaka

Leopoldas Stanevičius

Jau pirmosios savo gyvenimo savaitės pabaigoje mūsų dukrelė praplėšė savo žydras kaip pats aukštasis Lietuvos dangus akeles, sumirksėjo lyg Vilniaus Keistuolių teatro artistė, dėl mados trumpam paleido kakarinę ir netikėtai·man, arčiausiai  jos lovytės stovėjusiam, sako:

- Tėti, vietoj skaniausio patiekalo prašyčiau pasekti man pasaką. Tik ilgą ir gražią, kad galėčiauužmigti.

Aš, prisipažinsiu, sumišau, išgirdęs va šitaip protingai kalbančią ilgai lauktą mūsų mažylę. Bet argi galėjau jai atsakyti? Daug buvau prisiklausęs pasakų vaikystėje, vėliau prisiskaitęs įvairių knygų knygelių, kai išmokau skaityti. Todėl dabar sumojau mūsų Žibutei (tokį vardą jai su žmona davėme) pasekti sudėtinę pasakėlę apie karalaitį, kuris, grįžęs iš ilgo karo su šalies priešais, išvaduoja jauną gražią mergelę iš slibino, gyvenančio už aukšto ledo kalno ir degančių marių nelaisvės. Kai aš susimąstęs pasakojau, Žibutė iš pradžių tyliai klausėsi, šypsojo man, tai užsimerkdavo, tai atmerkdavo savo gražiąsias akeles, bet netrukus neramiai sukrutėjo ir, nekantriai  sumojavusi  savo mažytėmis putliomisrankytėmis, nepatenkinta užprotestavo:

Na, tu ir duodi malkų, tėtuši. Taigi čia vis senienos, legendos, kuriomis dabar niekas netiki. Koks čia dar mūsų laikais gali būti slibinas?! Na, gerai, sakysim, televizorių, internetą gal ir galima pavadinti slibinu, kuris ryte ryja daugelio žmonių laiką. O gal dar sakysi, kad ir ta tavo išgalvota    mergelė buvo piktosios raganos užburta? Vienas juokas! Tu man, tėveli, naujovišką pasakėlę pasek. Ne, dvi. Gal... - čia ji vėl sumirksėjo savo tamsėjančiomis lyg drugelio sparnai blakstienomis, - gal abudu va pasamprotaukim, ką ten anąsyk aptiko tie amerikiečių astronautai, kai nusileido Mėnulyje. Kai buvau mamunės įsčiose (Viešpatie, kas čia per kūdikis?!), judu, kaip išgirdau, garsiai skaitėte, kad ir Amerikos, ir Rusijos kariniai ekspertai susitarė nuslėpti nuo visuomenės visa,ką ten jie, Žemės sūnūs, pamatė. O ten juk buvo daug sudužusių erdvėlaivių, žuvusių žmogelių kūnų. Taigi, ten seniai atskrisdavo kitų planetų gyventojai, ufonautai, tiesa,tėte?

Aš linktelėjau galvą ir sutrikęs atsakiau:

- Gal ir taip, dukrele, bet mes, paprasti žmonės, mažai ką tikra apie tai žinome. Juk tos kosminės paslaptys gerai saugomos... Uždevynių užraktų...

-  Eė, nesakyk, meldžiamasis. Aukštų ir modernių technologijų amžiuje žmogui, kaip suprantu iš tavo žodžių, gali kilti daug poliarinių jausmų, pojūčių ir filosofinių dviprasmybių. Bet juk net čia, Žemėje, įrodyta, kad mus akylai žvalgo, galima sakyti, sergsti, net patruliuoja kitų civilizacijų atstovai, vadinamieji tarpžvaigždiniai ateiviai. Taigi paslapčių knyga pamažėli iššifruojama. Labai sunkiai. Kaip ir senųjų piramidžių užkaboriai. Juo labiau kad ir naujasis Žiulis Vernas, tai yra kaimynystėje gyvenęs Stanislavas Lemas bei kiti mokslatyriai  nuspėjo, kas vyksta kosmoso  toliuose.  Ne veltui gi   žuvo „Kolumbijos" erdvėlaivis, susidūręs su NSO... Juk jie iš ten, - ištraukusi dešinę rankutę iš vystyklų, Žibutė parodė į viršų, - seniai dairosi, ką darome mes, Žemės gyventojai. O ką gi darome? Tai skerdžiame vienas kitą (čia ji savo mažyčio delniuko briauna  brūkštelėjo per savo gerklytę),  čia deginame  vienas

kitą, šaudomės,  čia vėl naują mažą karą pradedame,  sprogdiname  vie_ni   kitus,

kad didesnę velniavą įžiebtume. Ko gero, dėdytės iš kitų planetų už mus protingesni, ar ne?

Čia žmona, neišlaikiusi vidinės įtampos, sukliko iš nuostabos, o po to, nelyg norėdama kažką atsakyti Žibutei, skėstelėjo rankomis atgalios, bet, netekusi sąmonės, parpuolė ant grindų. O mūsų protuolė, tarsi nieko nė nepastebėjusi, dešiniosios rankutės rodomuoju piršteliu nusitaikė į mane ir sakytum iš tikro šautuvo sutratėjo skardžiu balseliu:

-  Puch -  pach, puch -pach!

Bet mūsų dukrytė neužsimiršo: ji vėl sumirksėjo blakstienomis lyg Juodkrantės pamario peteliškė ir nekantriai paaiškino:

- Tai nieko - atsigaus mamytė. Ji gi truputį atsilikusi, tiesa, tėveli? O kol kas tu man pasek pasaką apie LietuvąTėvynę.

Aš, žinoma, irgi buvau priblokštas, kad ji, tokia va mažylė, žvirbliukas, o jau čiauška kaip tikras išminčius. Bet Žibutė jau nekantriai raukė savo rausvą kaktikę ir laukė. Kas man beliko daryti?..

- Ant aukšto aukšto Lietuvos kalno, stūksančio pačiame rytiniame karalystės vidury, kurio papėdėje augo dvylika plačiašakių senų ąžuolų, stovėjo patį dangų rėmusi aukščiausia pasaulyje pilis, kurią nuo nuožmių Rytų  ir Vakarų kaimynų saugojo dvylika šarvuotų ir sunkiai ginkluotų senovės lietuvių karžygių, o aukščiausiame  pilies kuore tupėjo geležinis varnas ir budriai dairėsi į visos šalies žemumas ir kalvas, sergėdamas, kad joks nekviestas svetimšalis ar jų būrys su piktais kėslais neįsibrautų į šventąją mūsų Lietuvą Tėvynę ir nesudrumstų pilies kunigaikščio Tautvydo ir jo tautosramybės.

Ilgus metus aplinkui pilį, kurią juosė toli melsvėjančios girios ir žvilgančių upių upelių prorėžos bei mėlynos daugybės ežerų akys, tvyrojo taika ir ramuma. O jeigu koks prašalaitis ir mėgindavo pasiekti aukštąjį Lietuvos kalną, visam laikui pasiklysdavo neįžengiamose giriose arba jį,  neatsargiai  einantį, įtraukdavo amžinai gurguliuojantys nepereinamų pelkių liūnai.

Taigi dvylika galingų senovės karžygių ištikimai saugojo tūkstantmečių ąžuolų giraitės ir aukštosios baltosios pilies gyventojų gyvenimą, o juodasis varnas dieną naktį lyg užburtas dairėsi savo veidrodinėmis akimis, ar kur nors tirštėjančiuose Rusijos pagiriuose nepamatys jau seniai nematytų saracėnų žirgų kanopų sukeltų dulkių debesies.

Šypsojo patenkintas senasis valdovas Tautvydas, glostydamas savo žilą barzdą, ir ruošėsi žaliajai vasarai: buvo numatęs su savo dešimčia sūnų nusileisti į suvešėjusius Lietuvos slėnius pamedžioti, o po to keliauti į gintarinį Baltijos pajūrį, kur, pasak senųjų išminčių krivių, jo sūnų laukia nesulaukia gražiosios geltonkasės žemaičių merginos, jiems pažadėtosios nuotakos. Bet kas tai?

Šaižiai sukliko aukštajame pilies kuore tupintis sargybinis varnas pranešdamas, kad kažkas pasikėsino į dvylikos senolių ąžuolų giraitės ramybę - juos ėmė šventvagiškai kirsti tamsios juodomis kaukėmis savo akis paslėpusios žmogystos ir pro išniekintą šventąją giraitę į aukštąjį Lietuvos kalnų kalną ėmė brautis kažkokios raguotos būtybės - velniai ne velniai, o jų nuožmūs v,eidai, suraukti antakiai ir rankose žvilgantys kardai nežadėjo nieko dora. Dvylika šarvuotų karžygių, pastoję niekadėjams kelią, kirto kalavijais ir kairėn, ir dešinėn, bet įsibrovėlių gretos niekaip neretėjo. Kai, negalėdami atlaikyti priešų gausybės, kalno gynėjai sutrimitavo tauro ragais, kviesdami talkon ir kunigaikščio sūnus, netrukus paaiškėjo, kad pilies pusėn brovėsi... savi persirengėliai.   Paėmę   nelaisvėn   nemaža   savųjų   išdavikų,   pilies    gynėjai išsiaiškino, jog visus senosios tautos atplaišas, niekšelius čia vedė gal jau svetimi... tiksliau susvetimėję savi. O rūpėjo jiems lobiai, kuriuos senieji  Nalšios valdovai buvo užkasę giliai kalno viršūnėje po vieno tūkstantmečio ąžuološaknimis...

- O kam užkasė tuos lobius? - nutraukė maneŽibutė.

- Didžiulėms negandoms, nelaimėms ištikus Lietuvą Tėvynę, visi senosios šalies pakraščiai turėjo ištiesti jai pagalbos ranką. Kaip matai, ir patys Lietuvos pakraščiai turėjo nuožmių priešų. Nebuvo tokių saugumo, žvalgybos tarnybų, kaip dabar,kai...

- Taip, taip, tėveli, tada nebuvo nei labai brangiaiapmokamųgenerolo Grinos, nei jo globėjos ekscelencijos kėdžių, nei, žinoma, auksiniųŠkiaklozetų. Aš nutilau, dar labiau sutrikau ir tik nežmoniškomispastangomisvidujai susitvardęs stebėjau Žibutės veidelį ir niekaip negalėjau nurimti: ,,Taikasgita mūsų Žibutė? Gal... gal, sakau, ji - ne mūsų dukra? Ne mūsiškė suvisai?Ogal jai implantuoti visai svetimi elektroniniai davikliai, ir dabar ji...imsvykdyti svetimųjų  valią,  susvetimėjusių  savųjų  komandas?  O  gal  ji  dabar,  ka.i·visas pasaulis  ruošiasi   karui  su  Artimųjų   Rytų  nuožmiaisiais musulmonais ir atgimstančiais Rusijos stalinistais, bus... taip nekaltai atsiųstašnipinėtiLietuvos karinių galių ir vis gausėjančių mūsų pseudoelito turtų, aukštėjančiųrūmųir pilių? O gal ji... kokia ufonautė arba lietuvaitės pavidalo arabė,arbaraudonųjų Rusijos putinėlių šnipė? O kodėl negalėtų būti Ben Ladenoanūkė?Viešpatie, kas dabar bus? Kol aš galvoje vartaliojau įvairiausias spėliones, išgirdaumalonų Žibutės balselį:

- Labanakt, tėveli. O tu, pasirodo, ne toks jau kvailas, kaip atrodai su savo pasakėlėmis. Beje, turi fantazuotojo gyslelę. Bet ir ši pasaka - senovinė, fantastinė. Bet tiek to, rytoj mudu geriau panarstysime žmogaus minties šuolius ir virtualines jo, kaip dieviškos esybės, galimybes. Žodžiu, pradėsim nagrinėt metafizinio žmogaus suvokimo ir intelektualinių jo refleksijų pasaulį. O tai jau, kaip supranti, ne mitologiniai tavopadėstymai...

Paėmiau už parankės atsigavusią žmoną, ir abudu išėjome į virtuvę. Buvo, oi buvo dabar pie ką mudviem pamąstyti...

 

NUSIPELNĘ GYVENTI GERIAU...

Anksčiauarvėliaututuripradėtisavoistoriją-genties,giminės,šeimos irt.t.Juknegaliabejingaižiūrėtiįtai,kasdedasiužaršaliatavoirštvos,olos, atsiprašau,durų,lango.Kadanorsnoromarnenoromturiarturėsiįsikištiį savogentainiųginčusarpeštynesdėlkaulo,strėlės,kilpinės,ieties,duonos kriaukšlės,moters,dėlžemėssklypo,giriosarpaežerėsjuostos.Čiakartais tulaimi,okartaisprakiši.Irdargaudamaspernagus,sprandą,uodeginkaulį arnetperįžūliąsavomakaulę.Oretkarčiaisatitinkamaisavokuoka,kumš­ čiu, kojos spyriu ir t. t. ir tu, ką nors pamokydamas, paglostai, kad tave jis arjieilgiauatsimintų.Pavyzdžiui,ikišiolneišsiaiškinau,kodėlvienasmano giminėsgentainisikipatmirtiesbuvovadinamasPirmykščiuplėšiku...Šiaip ar taip, ilgainiui tu apsipranti su savo giminės vedlio vaidmeniu ir su savo artimaisiais šalia kurios nors valdžios pakopos stataisi didesnę ar mažesnę pilį(namus,rūmus,viešbutį...),onetoliese,priešpattavobildingąkitas(kiti) pastato,surenčiabarikadas,t.y.protestuoja.Betkąjie,vargšai,priprotestuos, jeitunetperteismuspasisaviniirprichvatizuojikokiąnorsgražiąpaežerę?!

Vienas juokdarys Gaurošas nuo aukštos barikados anąsyk netapsiputoda­ mas šaukė: ,,Šita paežerė - mano senelių nuosavybė! Nelieskit jos: ji man priklauso!"Na,pasakiaujam,galirpriklausė,betdabarji-jaumanoji!Pa­ našiaikaipakmensamžiausžmogausola:kaspirmasįjąįlindo,tamjiirturi priklausyti,aišku?

Bet va - ką daryti, kai tas Gaurošas ar jo bendrai nenori nulenkti  savo galvos ir sprando? Nuolankaus sprando, sakoma, kardas nekerta... O užsispyrėlio(-ų)? Taigi senovės išmintis čia moko, kad „arba tu, durniau, liaukis,artu,plikiau,traukis!"Ojeigujis(jie)nesiliaujairnesitraukia?Tada aštau(jam,jiems)parodysiu,iškurkojosdygsta!Tikslinumintį,mielitau­

tiečiai:,,Aštiektavęs(jo,jūsų)bijau,kiekpernykščiosniego".Taiv·ažinok, mažasai Gauroše: ir seimū.nai, ir merai - mano kišenėje. O aš - tailito ka­ raliū.nas,senasnepriklausomybininkas.Užtatmandaugirpriklauso:tokie kaipašnusipelnėmegyventigeriau.Dauggeriau!OdėltoGaurošopaežerės, taipasakysiuviena:,,Antgerožiedoirbitėsėda".Taiginepykite,tautosgau­ rošai:ašjusmyliu...

 

KAIP ADOMAS ĮVEIKĖ PASAULINĘ LIETUVOS  KRIZĘ

Neseniai, grįžęs iš kelerius metus trukusios emigracijos Ispanijoje, pargrįžau tėvynėn ir, pasičiupęs kelis suvenyrus bei tenykščio geresnio vyno butelį, nuvykau  į Vilnių aplankyti savo seno bičiulio Adomo. Aišku, iš abiejų mūsų pusių pabiro naujienos, žinios, gražiai pašlakstėm mūsų draugystę ir vyneliu, ir iš Labanoro at­ sivežtąja Adomosamane.

Viskas buvo gera ir smagu, tik keista man  ir mano žmonai pasidarė po to,   kai,

mums pareiškus supratimą ir užuojautą dėl visų sunkumų, patirtų Lietuvoje, Ado­ mas šypsodamas visai rimtai pasakė:

- Omudusužmonajokiųkriziųnepatyrėme,jokiųsunkumųnėnejaučiame!

- Kaip tai? - vienu balsu šūktelėjau ir aš, ir mano moteris. - O juk tiek girdėjo- me, tiek skaitėme apie tą didžiąją recesiją, krizę, apie kurią kalbėjo ir premjeras, ir Seimo pir_mininkė,  ir prezidentė, ir žurnaliūgosrašė...

-  Tegu jie sau  rašo ir šneka visa, kas    jiems ant seilės užeina, o mes po to, kai vaikai išemigravo kas, anot sūnaus, į tą ūkanotojo Albiono salą, kas į Daniją ar į Norvegiją, pradėjome gyventi ir ramiau, irgeriau.

Žinojau, kad Adomo šeimoje užaugo trys vaikai: dvi vyresnės pametinės duk­terys ir jaunylis sūnus, bet dabar jį spyriaupaaiškinti:

- Tai kaip judu čia gyvenote? Gal vaikai atsiųsdavo kronų arsvarų?

-  Ką tu kalbi? Jie patys ten taupo, taupo ir taupo, norėdami grąžinti paskolas bankams, o nė karto dar nebuvo atvykę čia  apsidairyti.

- Na, tai... -  raginauAdomą.

-  Vaikai sakė: jei užpuls sunkumai, mes padėsim. Betgi jie nespėjo: matai, mes su močia, paėmę tą Lietuvoje dieną naktį peršamą kreditą, laiku jo grąžinti ne­ spėjome, todėl šiame už jį užstatytame bute gyvename tik laikinai - iki pavasario žydėjimo. Vadinasi, netrukus kraustysimės į sodo namelį Santakoje.  Už tą  kreditą ir palūkanas teko paaukoti ir senąją mūsų karietą - ,,Fordą". Dabar į tą gamtos prieglobstį važinėjame traukiniais. Apsipratome, gamta mus tiesiog  prisijaukino.

- Kas dar? -  netvėriau iš smalsumo ir nuoširdžiosužuojautos.

-  Na, didesnių trūkumų kaip ir nejautėme, nes nepigiai pardaviau savo inkstą. Dabar maitinamės tik šviežiomis daržovėmis, vaisiais, obuoliais. Sunkiame sultis  ir jas geriame. Be to, atsikratėme visų senų aukso karūnėlių, brangaus šveicariško laikrodžio, grandinėlių, gintaro gabalų. Atsimeni, Jurgi, aš jų nemažai buvau par­ siboginęs iš Karaliaučiauskrašto...

-  O tai ką daugiausiaperkatės?

-   Juodos duonelės, grikių, kitokių kruopų, pieno... Na, pavasariop dar  bulvių.

-    Betgi, matau, kad ir tavo, Adomai, žmonelė Agota už tave mūrustoja...

- Abu labu tokiu, - atsakė Agota ir pridūrė: - O mudviem daug ir nereikia. Net televizorių pardavėme su nuolaida kaimynams: mažiau galvas slegia nelinksmos naujienos, kainos, musulmonų teroristai ir  kitkas.

- Vadinasi, judu galbūt gyvenate taupiai - nelyg tie estai, kurie, sakoma, gavę pensijas, atlyginimus, nebespėja jų išleisti. Čia turimas galvoje tos tautos šiaurie­ tiškaslėtumas.

- Na, taip, nes turiu labai taupią savo finansų ministrę, - Adomas švelniai pa­ glostė savo Agotėlėsranką.

Vakare namie, susėdę gerti arbatos, mes su žmona kažkodėl tylėjome tarsi sąmokslininkai, nenorėdami prisipažinti kai kurių tiesų, kurias išgirdome iš šių darbščių, dorų  žmonių lūpų.

Šaunuolis Kazimieras

Mano  senas  bičiulis  nėra  koks  karatistas  ar  šiaip  kuo nors ypatingas.   Tuo   labiau   kad   viena   koja   raišas.   Mes,   seni  jo pažįstami, qraugiškai vis iš jo šaipydavomės ir  vadinome  lordu Baironu:   kaip   žinoma,   anas   irgi   šlubavo.   Bet    Kazimieras nebuvo  nei   poetas,   nei   gražuolis:   didelė   bajoriška   nosis, amžinai  kiek  pašaipiai  primerktos   melsvos,   nuo   gyvenimo negandų  pablukusios  akys,  platoka   lyg   ryklio   burna.   Žodžiu, eilinis visko  matęs  pusamžis  vilnietis.  Taigi  šis  mūsų  bendra­ darbis,  atlikęs  dienos  darbus,  nusiplūkęs  kulniavo  Laisvės prospekto   šaligatviu   ties    "Enciklopedijų    leidimo   .institutu"    ir būtq  ramiausiai   nusileidęs   į   požeminį   perėjimą,   mūsų   vadina­ mą  ,,metro",  o  ten  įlipęs  į  16-ąjį  troleibusą,  kuris  jį   turėjo nugabenti į  Fabijoniškes.  Bet  taip,  matyt,  jau  žvaigždžių  buvo lemta,   kad   Kazimieras    išgarsėtų.   Ir   dar   kaip.

Prie  pat  požeminės  perėjos  prieš   Kazimierą   netikėtJi išdygo du augaloti vaikinai, kurių vienas,  užtverdamas  jam  kelią,  paprašė:

-  Tėvuk,   gal   turite  užsirūkyti?

Na, šitokių prašymų prasmė  mums,  seniems  vilniečiams, gerai žinoma: vadinasi, dar sekundė, ir mūsų  bičiulis,  ko  gero, būtų partrenktas ar net suspardytas. Juk apie tokius atsitikimus skaitome kasdieninėse policijos suvestinėse. Todėl Kazimieras, norėdamas išvengti netikėto karatisto  (ką žinai?) smūgio,  reaga­  vo žaibiškai: jis  kairiąja  savo  koja  pasispyruokliavo  lyg  kara­ liškoji Indijos kobra ir, atsispyręs sveika dešiniąja, taikliu dešinės rankos  kabliu  taranavo  pirmąjį  jaunikaitį.  Tas  parpuolė   ant žemės  it  rugio  pėdas,  o  antrasis  išsigandęs  ėmė  garsiai  rėkti:

- Chuliganas! Gelbėkit!   Policija!

Jo balso, paskendusio betoninėse Karoliniškių kumetynLĮ laukymėse, be manęs, stovėjusio ant instituto laiptų, aišku, niekas   daugiau   neišgirdo.   Vėliau   aš  11Vakarinė se  žiniose"   ap­ rašiau  narsų  savo  draugužio  poelgį   straipsnyje   "Duokime   at­ kirtį    chuliganams".

Teisybė,   vėliau,   kaip   sužinojome,   į  redakciją   buvo   atėję aiškintis tiedu jaunikaičiai, girdi, jie - vienas fiziškai,  kitas  - morališkai  tada  skaudžiai  nukentėjo,   nes   jų   ketinimai   buvę  kuo draugiškiausi: esą  tikrai  buvo  pristigę  cigarečių .  Bet  kas jiems patikės? Ir  nepatikėjo  -  nei  žiniasklaida,  nei  policijos  angelai sargai... Šaunuolis Kazimieras l Neveltui jį  neseniai pasikvietė į seminarą  konsultantu  Karoliniškių  mikrorajono sambūrio  11 Stabdyk   nusikalstamumą"  seniūnas  Jonas  Taranas.

Elegija  Tėvynei

Prieš didelį dangų parpuoliau aš pievon

Į glėbį pasaulio  margiausių  gėlių

Ir tarsi klajūnas, vis kaltas prieš Dievą,

Meldžiausi  aš laimei  tarp smilgų žalių

 

Ir erdvei tarpeklio mėlynės kaip mirksnio,

Kuris galbūt  niekadnepasikartos,

Kurį prisiminęs kaip vaikas pravirksiu

Ir net  jį minėsiu  lig grabo lentos.

 

Tai štai kur tėvynė mano tikroji  -

Tarp iemės paunksnių ir mėlio dangaus,

Kurią iš širdies net savieji man rovė,

Kurios su virpėjimu sielos ilgiuos

 

Tarp kapinių kaimo ir miesto dilgėsių

Aš, atsidūręs  nelyg  tremtinys,

Atgavęs ir laisvę, ir saulę, ir vėsą,

Kurių čia delnai man šviesos  sklidini.

Atgal