VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

09.26. Vilniuje vyks jau dvyliktoji tarptautinė folkloro šventė – „Pokrovskije kolokola“

2017 m., spalio mėnesio 11-15 dienomis, Vilniuje, įvyks jau dvyliktoji tarptautinė folkloro šventė – „Pokrovskije kolokola“.

Renginys, pavadintas pravoslavų šventės – Švenčiausiosios Mergelės Marijos apsaugos (Pokrov Presviatoj Bogorodicy) garbei, jau daugelį metų nuosekliai vykdo gražią ir svarbią užduotį – puoselėja ir stiprina žmonių ir valstybių tarpusavio ryšius. Dėl šios priežasties tarptautinis renginys jau tapo žinomas ir vertinamas ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Vieną kartą jame sudalyvavę atlikėjai, noriai grįžta į Vilnių dar ir dar kartą, o sostinės gyventojai bei svečiai, laukia rudens ir dėlioja savo laisvalaikį pagal renginio programą.

Šiais metais, šventėje dalyvaus folkloro atlikėjai iš 10 šalių, savo patirtimi dalinsis iškiliausi pedagogai, liaudies papročių tyrinėtojai, sulauksime autentiško folkloro atlikėjų iš – Azerbaidžano, Baltarusijos, Estijos, Gruzijos, Lenkijos, Lietuvos, Rusijos, Slovakijos, Ukrainos ir kitų šalių. Išskirtinėje šventėje dalyvaus ir geriausi Lietuvos tautinių bendrijų bei lietuvių folkloro ansambliai.

„Pokrovskije kolokola“ programa sudaroma itin kruopščiai, o dalyviai, netgi atlikėjai vaikai, atrenkami garsių folkloristų. Griežtą atrankos vertinimą lemia rengėjų  siekis išsaugoti aukštą renginio dalyvių profesionalumą – dalyvauti kviečiami tikrų tautinių papročių puoselėtojai. Reikalavimus lemia ir tikslas pristatyti daugianacionalinei publikai geriausius liaudies meno pavyzdžius.

„Visą šį ne piniginį turtą, svarbu perduoti šių laikų visuomenei, kuri turi suvokti savo atsakomybę už visa tai, kas vyksta pasaulyje. Kultūros kalba yra pati suprantamiausia, skatinanti bendradarbiavimą ir kultūrą“ – įsitikinusi renginio sumanytoja ir rengėja Irena Zacharova.

Reginys vyks garsiausiose Vilniaus koncertų salėse: Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, Šv. Kotrynos bažnyčioje, Šv. Jonų bažnyčioje, Vilniaus Rotušėje, pravoslavų bei katalikų bažnyčiose, muziejuose.

Dar vienas išskirtinis šio renginio bruožas – „Pokrovskije kolokola“ yra vienintelis renginys Baltijos šalyse, kiekvienais metais kūrėjams teikiantis – „World music“ krypties kūrinių užsakymus.

Šventės rengėjų sumanymo, jungti įvairių, Lietuvoje gyvenančių tautų folkloro tautinę melodiką, ritmiką ir poetiką bei šiuolaikinę muziką, pritraukti garsius kūrėjus, profesionalius muzikos atlikėjus tikslai – įamžinti ryškiausius muzikinio folkloro pavyzdžius, sudominti tiek išskirtinai liaudies kūrybos mėgėjus, tiek profesionalaus meno mylėtojus, sužadinti jaunimo smalsumą domėtis savo šalies istorija, paveldu.

 „Pokrovskije kolokola“ dalyviai jau girdėjo – Andrėjaus Doinikovo „Etnosferą – naują papročių dvelksmą“, Gedimino Rimkaus Rimkevičiaus „Liaudiškąją rapsodiją”, Jono Jurkūno „Iš šio miesto“, Lino Rimšos „Moterų giesmes“ ir orkestrinę misterijos – „Senasis tikėjimas“ versiją, Algirdo Martinaičio „Sakmę apie gyvenimą“. Visi šie renginio pasirodymai vyko – Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Nuolatiniais partneriais – atlikėjais, tapo Lietuvos kamerinis orkestras, perkusininkų grupė „Hand voices“, Vilniaus rusų folkloro ansamblis „Arinuška“ ir daugelis žymių Lietuvos atlikėjų.

12-ojo šventės atidaryme spalio 11 d., trečiadienį, 19 val., Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje bus pristatytas garsios Lietuvos kompozitorės Zitos Bružaitės kūrinys „Koliažai“. Antroje koncerto dalyje, klausytojų lauks susitikimas su išskirtiniais įvairių šalių folkloro atlikėjais.

Folkloro ansamblių koncertai, žymiausių etnografijos specialistų meistriškumo mokymai, dailės darbų parodos, tautodailės darbų ir kulinarinio paveldo mugės, mokomosios programos studentams ir moksleiviams, mokslinės paskaitos, apskrito stalo pokalbiai, kūrybiniai susitikimai, liaudies šokio vakarai – tokios veiklos šiais metais laukia renginio – „Pokrovskije kolokola“ dalyvių ir klausytojų.

Spalio 12 d., ketvirtadienį, 10 val., šventės dienotvarkėje – įprasta tapusios parodos – „Kultūros dialogai“ atidarymas, Lietuvos Respublikos Vyriausybėje. Šiais metais parodoje bus pristatomi įvairių Lietuvos tautų dailininkų darbai. Tą pačią dieną, renginiai, kaip jau įprasta, vyks ir Vilniaus universitete. Nuo 10 val., Istorijos fakultete, prasidės dviejų dienų tarptautinė paskaita – „Tradicinė kultūra švietime bei kultūriniame turizme. Įvairių šalių patirtis“. 18 val., Teatro salėje įvyks Lietuvos ir užsienio šalių folkloro atlikėjų pasirodymas – „Muzika gurmanams“. Klausytojai išgirs įvairių muzikinių laikotarpių kūrinius, išskirtinių muzikos instrumentų skambesį ir balsų dermę, išvys gražiausius tautinius drabužius.

Moterų folkloro grupė „Poliana“ iš Oriabino kaimo (Slovakija)

 Autentiškas folkloro ansamblis „Barvinok“ (Ukraina)

Ansamblis „Lakada“ iš Tbilisis (Gruzija)

Folkloro ansamblis ARINUŠKA (Lietuva)

Spalio 13 d., 19 val., į Šv. Kotrynos bažnyčią, klausytojus pritrauks pasirodymas – „Išskirtiniai papročiai“. Jo metu, klausytojai pabuvos Slovakijoje, klausydamiesi rusinų gomuriniu dainavimo stiliumi atliekamų dainų. Į Gruziją nukels polifoninis giedojimas ir temperamentingi šokiai, Kaukazo kalnus ir gamtą apdainuos istorinės ir herojinės adygų dainos, neaprėpiamus Rusijos tolius pristatys Dono kazokų ir Rusijos šiaurės folkloro papročiai, su Azarbaidžano temperamentu supažindins klasikinė muzika – mugam ir epinės šio krašto eilės, žinias apie daugiatautę Lietuvą praplės lietuvių bei įvairių, nuo senų laikų čia gyvenančių tautų dainuojamojo palikimo pavyzdžiai.

Spalio 14 d., šventiniai pasirodymai vyks Vilniaus Rotušėje. Nuo 11 val., čia vyks Vaikų folkloro asamblėja, kurioje dalyvaus vaikų folkloro atlikėjai iš įvairių Lietuvos regionų bei iš užsienio. Tai tikra šventė visai šeimai, atverianti nuostabaus pasaulio duris ir leidžianti per vieną dieną išmokti daugybės puikių dalykų.

Renginyje savomis rankomis bus galima pasigaminti lėlę, išmokti diržų audimo ar įžymiųjų Vilniaus verbų rišimo technikų, sužinoti liaudiško siuvinėjimo, linų ir vilnos senovinio apdirbimo, Bronzos amžiaus papuošalų, juvelyrikos iš metalo gamybos, molio lipdymo, popierinių gėlių lankstymo, ekslibrio paslapčių, paragauti nacionalinių virtuvių patiekalų. Šurmulys kiek aprims 12 val., kuomet į Vilniaus Rotušės sceną žengs respublikinio konkurso – „Tradicijų paveldėtojai“ laimėtojai. Nuo 14 val., iki pat vakaro, Rotušės koncertų salėje, savo meistriškumą demonstruos užsienio šalių bei Lietuvos tautinių bendrijų folkloro ansambliai. „Festivalio dalyvių meniniai portretai“ – taip vadinasi šis, šešias valandas truksiantis muzikinių pasirodymų renginys.

Spalio 15 d., 12 val., šventės atlikėjai su savo gerbėjais atsisveikins – „Šventosios muzikos pasirodymu“, kuris vyks Vilniaus Dievo Motinos ėmimo į dangų katedroje. Bažnytinę dainuojamąją poeziją, paprotines Kalėdų ir Velykų giesmes, psalmes, atliks folkloro atlikėjai iš įvairių šalių.

Per dvylika šventės gyvavimo metų, jame dalyvavo ir šiltus prisiminimus į savo šalis išsivežė folkloro ir etnografijos atlikėjai iš – Azerbaidžano, Baltarusijos, Estijos, Gruzijos, Ispanijos, Italijos, Kazachstano, Kinijos, Latvijos, Lenkijos, Meksikos, Norvegijos, Olandijos, Rusijos, taip pat Adygėjos, Altajaus krašto, Kalmukijos, Kabalda-Balkarijos, Mordovijos, Udmurtijos, Čečėnijos, Dagestano, Komi, Tyvos, Marij-El, Osetijos Respublikų, Serbijos, Slovakijos, Slovėnijos, Turkijos, Ukrainos, Vengrijos ir kt.

Renginio partneriai, daugelį metų yra Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, fondas – „Russkij mir“, Maskvos miesto Vyriausybės Užsienio ekonominių ir tarptautinių ryšių departamentas, šalių-dalyvių ambasados, Maskvos tarptautiniu ryšių centras, Stačiatikių bažnyčia Lietuvoje. Br. Lubio labdaros ir paramos fondas, „Autoverslo automobiliai“, Lietuvos nacionalinė filharmonija kt. Informaciniai rėmėjai – LRT, „Žinių radijas“, „Respublika“, „Lietuvos žinios“, 15min.lt, Ru.Defi.Lt, Obzor, Ekspress nedelia ir kt.

 

 

arinuska.lt nuotr.

Atgal