VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

02.27. Nuo šiaurės iki pietų ir atgal IX tarptautinis muzikos festivalis „Le strade d‘Europa. Lietuva-Italija“ 2017

Lidija Veličkaitė

Kiekvienais metais Tarptautinis muzikos festivalis „Le strade d’Europa. Lietuva – Italija“ pritraukia atlikėjų ir kūrėjų ne tik iš plačiosios Europos, bet ir kitų pasaulio kraštų. 2017 m. lapkričio – gruodžio mėn. įvyko IX-asis tarptautinis muzikos festivalis „Le strade d’Europa. Lietuva-Italija“ 2017, kurio metu buvo surengta 10 koncertų, šeši iš jų Lietuvoje ir keturi Italijoje. Juose dalyvavo talentingi jaunosios kartos atlikėjai ir kūrėjai iki 28 metų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Italijos, Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV), Pietų Korėjos ir Turkijos. Kaip visada festivalio tikslas – pristatyti jaunuosius atlikėjus jau triumfuojančius tarptautiniuose muzikos konkursuose ir įgijusius pripažinimą savo šalyse ir svetur. 2017 m. festivalis išskirtinį dėmesį skyrė atlikėjams iš Baltijos šalių ir aktualiosios muzikos kūrėjų naujiesiems opusams, lietuvių ir turkų kompozitorių premjeroms, paremtomis tautinės muzikos motyvais.

IX-ojo tarptautinio muzikos festivalio rengėjas VšĮ Musica Vitale, kurio meno vadovė ir organizatorė klavesinininkė Nijolė Dorotėja Beniušytė. Festivalio globėjai: Lietuvos Respublikos ambasada Italijos Respublikoje ir Galėzės miesto savivaldybė. Partneriai: Lietuvos nacionalinė filharmonija, Žemaičių dailės muziejus, Lietuvos dailės muziejus, Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazija, Biržų Vlado Jakubėno muzikos mokykla, Akvilės miesto koncertų įstaiga „B. Barattelli“, Galėzės miesto „Marko Scacchi“ muziejus ir kultūros centras, Romos miesto teatras Keiros, Barletos miesto kultūros ir muzikos asociacija „G. Curci“. Rėmėjas – Sauliaus Karoso labdaros ir paramos fondas.

Festivalio atidarymo koncertas „Su muzika per Europą“ įvyko lapkričio 11 d. Plungėje, Žemaičių dailės muziejuje. Koncerto programoje skambėjo XVIII–XXI a. muzika, apimanti užsienio ir Lietuvos kompozitorių kūrybą: Giuseppe Giuliano ir Domenico Gaudioso G-dur bei Antonio Vivaldi D-dur koncertai mandolinai, styginiams ir basso continuo, Teisučio Makačino nostalgiška pjesė „Atspindys“ styginių kvartetui, bei jauno turkų kompozitoriaus Ilkay Bora Oder kūrinys „Tombik“. Ilkay Bora Oder, kaip ir italų mandolininkas Francesko Mammola bei lietuvių klavesinininkė Nijolė Dorotėja Beniušytė savo kūrybines idėjas sujungė bendrai veiklai, po Akvilos Alfredo Kasellos (Italija) konservatorijos skliautais, kurią visi trys ir yra baigę. Koncertas mandolinai ir styginių kvartetui „Tombik“, pavadintas Stambulo miesto legenda tapusio katino vardu, atspindi Artimųjų Rytų melodijas ir ritmus. Pastarasis kūrinys parašytas festivalio užsakymu. Šią plataus stilistinio spektro programą atliko Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Čiurlionio kvartetas, bei Italijoje gyvenantys klavesinininkė Nijolė Dorotėja Beniušytė ir mandolininkas Francesko Mammola. Antrą kartą Lietuvoje koncertuojantis italų mandolininkas Francesko Mammola yra daugelio tarptautinių konkursų bei prestižinės Claudio Abbado meno premijos laureatas, tarptautinės S. Giovanni Crisostomo kultūros akademijos ir Italijos Respublikos Senato apdovanotas bronzos medaliu už aktyvią meninę veiklą. Po itin sėkmingų koncertų Lietuvoje mandolininkas yra įtrauktas į elitinį pasaulinį mandolininkų sąrašą „Mandoisland“. Koncertinė programa „Su muzika per Europą“ nuskambėjo ir antrame festivalio koncerte Vilniaus Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje. Sausakimšoje muziejaus salėje koncerto klausėsi ir Turkijos Respublikos nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Aydan Yamancan. Pasibaigus koncertinei programai ir nesibaigiant gausiems aplodismentams, buvo atliktas dar vienas turkų kompozitoriaus Ilkay Bora Oder premjerinis kūrinys „Ju Bis“, parašytas tik prieš dvi savaites ir dedikuotas J. E. Aydan Yamancan. Tai kūrinio „Tombik“ pirmos dalies tema, praturtinta turkų tradicinio šokio „Horo“ motyvais. Šie du festivalio atidarymo koncertai Lietuvoje sulaukė ypatingo publikos dėmesio ir teigiamų kritikų įvertinimo.

 Festivalio koncerte „Juniors in Concert“, kuris vyko Vilniaus paveikslų galerijoje (Chodkevičių rūmai) lapkričio 25 d., dalyvavo Lietuvos muzikos, meno mokyklų jaunieji atlikėjai, tarp jų ir Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų, Vilniaus B. Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklų ir Vilniaus J. Tallat–Kelpšos konservatorijos moksleiviai bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai.

Čiurlionio kvartetas: pirmas iš dešinės Jonas Tankevičius (I smuikas), pirmas iš kairės: Darius Dikšaitis (II smuikas), Saulius Lipčius (violončelė), Gediminas Dačinskas (altas). Iš kairės: ketvirtas mandolininkas Francesko Mammola, klavesinininkė Nijolė Dorotėja Beniušytė, kompozitorius Ilkay Bora Oder. Po koncerto Vilniaus Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje

Marco Scacchi muziejaus direktorė Simona Pirolli, Galėzės miesto savivaldybės valdybos prezidentė Donatella Manno, festivalio meno vadovė Nijolė Dorotėja Beniušytė, ansamblio "Trio Agora" violončelistė Natania Hoffman, klarnetistas Žilvinas Brazauskas, pianistas Robertas Lozinskis, Lietuvos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Italijos Respublikoje Ričardas Šlepavičius, Galėzės miesto meras Danilo Piersanti. Po koncerto Marco Scacchi muziejuje

Toliau festivalis persikėlė į Italiją, Akvilos, Romos, Galėzės miestus. Du festivalio koncertai „Lietuvos garsai“ nuskambėjo lapkričio 30 d. Akvilos miesto Nacionaliniame Abrucų muziejuje MUNDA ir gruodžio 1 d. Romos miesto teatre Keiros. Atlikėjai – lietuviškųjų koncertų Italijoje pažiba – ansamblis „Trio Agora“. Tai trys nuostabūs, talentingi prestižinių tarptautinių konkursų laureatai: Žilvinas Brazauskas (klarnetas), Lietuva/Vokietija, Natania Hoffman (violončelė), JAV/Italija ir Robertas Lozinskis (fortepijonas), Lietuva/Didžioji Britanija. Ansamblis susibūrė prieš dvejus metus ir po metų įtempto darbo debiutavo Olandijoje, Širmonikogo jaunųjų talentų festivalyje. Po sėkmingo pasirodymo ansamblis „Trio Agora“ buvo pakviestas koncertuoti į Vokietiją, Belgiją ir Lietuvą. Ansamblis „Trio Agora“, bendradarbiaudamas su aktualiosios muzikos kūrėjais, parengė unikalią koncertinę programą „Lietuvos garsai“. Tai jaunosios lietuvių kartos kompozitorių Jutos Pranulytės, Mykolo Natalevičiaus, Jono Jurkūno bei vyresniosios kartos Algirdo Klovos ir Joel Hoffman kūriniai, atspindintys savaip Lietuvos spalvas, istoriją ir sąskambius. Tai ir lietuviškos sutartinės, ir gaudžiantys Sibiro tylos aidai, ir Lietuvos lygumos, paskendusios rūke. Šią unikalią koncertinę programą ansamblis skyrė Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui.

Jau su skirtinga programa „Jaunystės muzika“, ansamblis „Trio Agora“ gruodžio 2 d. pasirodė Galėzės mieste, Marco Scacchi muziejuje. E. Mendelsono, J. Hoffmano, S. Rachmaninovo ir L. van Bethoveno kūriniai liejosi laisvai ir įspūdingai, žavėdami susirinkusius klausytojus. Koncerto pradžioje sveikinimo žodį tarė ir dėkojo už gražią partnerystę Lietuvos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Italijos Respublikoje J. E. Ričardas Šlepavičius: „Man šiandien tenka didžiulė garbė ir atsakomybė kreiptis į Jus, mielieji Tarptautinio muzikos festivalio „Le strade d’Europa. Lietuva-Italija“ 2017 svečiai ir dalyviai. Muzika nepripažįsta sienų, jos neskiria skirtingos kalbos ir jos neįmanoma uždaryti erdvėje ir laike, muzika yra amžina, nes ji kalba jausmų kalba. Muzika kaip nematoma styga paliečia mūsų širdis, nutiesia kelius į savąjį garsų pasaulį, kurį kiekvienas mes suprantame savaip.“ Taip pat sveikino Galėzės miesto meras Danilo Piersanti ir savivaldybės kultūros skyriaus vadovė Donatella Manno. Festivalio koncertai Galėzės mieste jau skamba trečius metus ir yra tapę tradiciniais koncertais, kurių laukia visi miesto gyventojai.

 2008 m. užbaigusi Kook–Min universitete (Pietų Korėja) fortepijono specialybės studijas, Lee Boo Sung atvyko į Italiją toliau tęsti fortepijono studijų ir šiuo metu mokosi „Licinio Refice“ muzikos konservatorijoje Frozinonėje. Ji yra tarptautinių konkursų Pietų Korėjoje bei Italijoje laureatė. „Jos didenybė Sonata“ – tokiu pavadinimu gruodžio 7 d. įvyko ketvirtasis festivalio koncertas Italijoje, Romos Keiros teatre, kurio metu pianistė Lee Boo Sung atliko itin sudėtingą ir nemažos ištvermės reikalaujančią programą – F. Šopeno antrąją Sonatą b–moll op. 35, L. van Bethoveno Sonatą nr. 4 op. 7 Es–dur ir S. Rachmaninovo antrąją Sonatą b–moll op. 36.

Gruodžio 13 d. festivalis sugrįžo į Lietuvą ir Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijoje nuskambėjo net du koncertai. „Juniors in Concert“ dalyvavo Lietuvos muzikos ir meno mokyklų jaunieji atlikėjai, tarptautinių muzikos konkursų Italijoje „Citta di Barletta“ ir „Premio Accademia Giovani“ laureatai iš Kauno A. Kačanausko, Klaipėdos J. Karoso, Vilniaus Karoliniškių muzikos mokyklų, Kauno J. Naujalio muzikos gimnazijos, Kauno J. Gruodžio, Klaipėdos St. Šimkaus konservatorijų ir Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos. Tuo tarpu fortepijoninio rečitalio „Šviesos ir šešėliai“ metu pasirodė dar viena pianistė iš Pietų Korėjos – Tarptautinių konkursų laureatė Juyen Chai. Laureatė gimė 1991 m. ir pradėjo mokytis groti fortepijonu būdama šešerių metų. Kaip solistė jau koncertavo ne tik gimtojoje Pietų Korėjoje, bet ir Europoje bei JAV su Niujorko simfoniniu orkestru. Pianistė pasižymi ypač subtilia, brandžia ir tikslia atlikimo maniera. Jos programoje nuskambėjo J. Haydn Sonata Es–dur, M. Ravel „Kilmingi ir sentimentalūs valsai“ ir visų pianistų didysis iššūkis – F. Liszt Sonata h–moll.

IX tarptautinis muzikos festivalis „Le Strade de’Europa. Lietuva–Italija“ 2017 baigiamaisiais akordais savo programą užbaigė gruodžio 14 d. koncertu „Aurora Borealis“, kurį Biržų pilies menėje įspūdingai pateikė kamerinės muzikos ansamblis „Trio Tempus Balticus“. Jo programoje – E. S. Tuur,     P. Plakidis, E. Ešenvald ir L. Van Bethoveno kūriniai. Šis ansamblis – tai jauni profesionalūs muzikantai, aktyviai dalyvaujantys Latvijos, Estijos ir kitų Europos valstybių muzikiniame gyvenime: Janis Tretjuks (klarnetas), Latvija, Mara Botmane (violončelė), Latvija ir Johan Randvere (fortepijonas), Estija. Ansamblis buvo įkurtas siekiant atlikti Baltijos regiono kompozitorių parašytus kūrinius bei įkvėpti kurti naujus. Jis prisiliečia prie klasikinio repertuaro klarnetui, violončelei ir fortepijonui su naujomis idėjomis, pagrįstomis istoriškai paremtu atlikimu.     

2018 metais tarptautinis muzikos festivalis „Le strade d’Europa. Lietuva–Italija“, devynis kartus džiuginęs Lietuvos ir Italijos muzikos mylėtojus, jau sėkmingai žengia į savo dešimtąjį gimtadienį.

 

 

 

Atgal