VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

07.23. 2018 m. Antano Macijausko premija – šiaulietei Živilei Kavaliauskaitei

Vytautas Žeimantas

Antano Macijausko (1874-1950), iškilaus kovotojo už lietuvišką spaudą, publicisto ir leidėjo kasmetinę premiją skiria Lietuvos žurnalistų sąjunga, Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija ir Biržų rajono savivaldybė. Ji skiriama žurnalistui už geriausius žurnalistikos darbus  arba iniciatyvas, ugdančias pilietinį patriotizmą, nacionalinio pasididžiavimo jausmą, meilę valstybinei kalbai ir nacionalinei kultūrai.

Vilniuje, Žurnalistų namuose neseniai įvyko kūrybinio konkurso Antano Macijausko  premijai gauti vertinimo komisijos posėdis, kuriam vadovavo vertinimo komisijos pirmininkė, žinoma žurnalistė, publicistė Aldona Žemaitytė – Petrauskienė.

Vertinimo komisija vienbalsiai nutarė skirti A. Macijausko premiją šiaulietei žurnalistei Živilei Kavaliauskaitei už knygą “Trispalvė Irkutsko karštyje”.

“Knygoje juntamas ne tik imlaus istoriko, publicisto braižas. Jauna autorė atsiskleidė ir kaip psichologė, atpažinusi ir išryškinusi labai jautrius tremtį patyrusių žmonių išgyvenimus,” – sako vertinimo komisijos pirmininkė A. Žemaitytė- Petrauskienė.

“Ž. Kavaliauskaitė savo knygomis ir publikacijomis spaudoje ne kartą įrodė, kad yra talentinga žurnalistė, savita publicistė, sugebanti įdomiai ir įtaigiai pasakoti, lengvai valdyti žodį, sudominti ir sujaudinti skaitytoją,” - sako rašytojas Vytautas Kirkutis. 

Živilė Kavaliauskaitė

Ž. Kavaliauskaitės knyga „Trispalvė Irkutsko karštyje“ parašyta po vasarą vykusios lietuvių kelionės į Sibirą – lietuvių tremties vietas.

Keliautojai Sibire tvarkė tremtinių kapus, lankė tautiečius, o žurnalistė Ž. Kavaliauskaitė, nors į kelionę bloknotą ir diktofoną įsidėjo tik dėl to – „o gal prireiks?“ be bendrų darbų, dar neišvengiamai tapo kelionės metraštininke.

Grįžusi iš kelionės Irkutsko srityje ji „Šiaulių kraštui“ parengė 13-os dalių reportažų ciklą. Vos išspausdinus pirmuosius tekstus laikraštyje, pasipylė skambučiai, laiškai iš atpažinusių artimųjų ar kaimynų kapus, vardus, pavardes, gyvenusių tose tremties vietose žmonių ir jų palikuonių. Skaitytojai norėjo sužinoti daugiau detalių, pasidalinti savo istorijomis.

Taip susidėliojo ir knygos struktūra: pirmojoje dalyje spausdinami reportažai iš kelionės į Irkutsko sritį, o antroji knygos dalis skirta Lietuvoje gyvenančių tremtinių istorijoms. Knyga gausiai iliustruota kelionės nuotraukomis. Ją išleido “Žuvėdros” leidykla.

Parengusi straipsnių ciklą, Ž. Kavaliauskaitė ėmėsi ir mokslinės veiklos – parašė gerai mokslininkų įvertintą magistro darbą „Trėmimų refleksija atminties tyrimuose. Saviidentifikacijos problema“.

Šiemet premija bus įteikiama tradiciškai – iškilmingame renginyje, Biržų miesto šventėje, dalyvaujant Lietuvos žurnalistų sąjungos, Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos ir Biržų savivaldybės atstovams bei visuomenei.

Antano Macijausko premija teikiama nuo 2008 metų.

 

Atgal