VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

10.01. Alfredo Naktinio gyvenimo ir kūrybos atspindžiai

Birutė Silevičienė

LKRS ir valdybos narė

Vilniaus Tarptautinės poetų, literatų ir menininkų gildijos „Vingis“ nariai rugsėjo 24-ąją rinkosi į susitikimą su poetu Alfredu Naktiniu Tautinių bendrijų namuose, kur vyko jo naujos knygos „Meilės kibirkštėlė“ pristatymas.

„Knygą iš autoriaus gavau tik išleidus ją iš spaustuvės, tad turėjau laiko prisiliesti prie kolegos minčių, paskaityti eilėraščius, dainų tekstus. Likau sužavėta dailininkės Sandros Vilimaitės sukurtu knygos viršeliu. Ši dailininkė nuo vaikystės domėjosi vizualiniu menu, mokydamasi dalyvaudavo ne tik šalies, bet ir tarptautiniuose konkursuose, vėliau žinias gilino Bristolio universitete. Jos iliustracijos ir fotografijos eksponuojamos įvairiose parodose, Bristolio muzikinėse erdvėse – koncertų salėse, klubuose“, - kalbėjo būrelio pirmininkė Onutė Kulbokienė.

A.Naktinis gimė Čepukų kaime (Biržų r.), valstiečių šeimoje. Studijavo Vilniaus valstybiniame pedagoginiame institute, KPI, Visasąjunginiame standartizacijos ir metrologijos institute Maskvoje bei Patentotyros institute Vilniuje. Teko dirbti ir konstruktoriumi, vedančiuoju inžinieriumi, dėstyti fiziką Kybartuose.

A.Naktinis eilėraščius kurti pradėjo dar mokyklos suole, buvo chorų entuziastas, literatūrai ir vaidybai skyrė daugiau laiko pastaruosius pora dešimtmečių Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, filmavosi kine ir televizijoje. Literatūros žinių semiasi Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universitete, jam suteiktas garbės nario vardas. Nuo 2000 metų yra Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos narys, Lietuvos mokytojų literatų „Spindulio“ draugijos, poezijos ir kitų menų mėgėjų asociacijos „Branduma“, Biržų literatų klubo „Versmė“, literatūrinio susivienijimo gildijos „Vingis“ narys, yra pripažintas „Kaimo kultūros šviesuoliu“.

Gausus A.Naktinio kūrybos mylėtojų būrys

Iš kairės: Birutė Silevičienė, Alfredas Naktinis,  Birutė Gaučienė. Foto Gertrūdos Naktinienės

Išleidęs 14 autorinių knygų, eilėraščių, minčių ir esė yra skelbta periodikoje, interneto svetainėse, jo kūryba įtraukta daugiau kaip 60-tyje almanachų bei antologijų. Pagal autoriaus eilėraščius sukurta apie 260 dainų, giesmių, dainelių vaikams.

Alfredas bendradarbiauja ir su kompozitoriais, ir pats kuria muziką.

Renginio metu klausėmės Alfredo atliekamų autorinių dainų, pagal jo sukurtus žodžius skambėjo Birutės Gaučienės atliekama daina „Nusimest metų naštą norėčiau“, mielai klausėmės pianistės Lijos Neugasimovos ir Lietuvos operos ir baleto teatro solisto, altininko Andriaus Pleškūno atliekamų kūrinių.

„Kai gavau autoriaus knygą, ją skaičiau, ir negalėjau suprasti, kur čia eilėraščiai! Juk visa knyga – gražios meilės dainos. Džiaugiuosi jūsų kūryba, linkiu ir toliau rašyti“, - kalbėjo žurnalistas, rašytojas Jonas Laurinavičius, o jo išsakytus žodžius palydėjo daina „Laukiu tavęs“.

Apie pažintį su Alfredu prisiminimais dalijosi jo žmona Gertrūda, pasidžiaugusi, jog šeimoje jie – vieninga, draugiška šeima (išaugino sūnų ir dukrą).

Ponia Gertrūda papasakojo apie savo darbą Lietuvių kalbos institute, pagalbą vyrui kuriant dainas, o jos žodžius lydėjo vyro kurtų dainų skambesys.

Poetas Leopoldas Stanevičius taip pat negailėjo gražių žodžių A.Naktiniui, dėkojo už gražų renginį, sužavėjo ir poetės Galinos Ivanovos padeklamuotas autorinis eilėraštis.

Prasmingą renginį vainikavo smuikininko Andriaus Pleškūno melodijų garsai, o rudens gėrybių stalas buvo išties gausus, prie kurio dar ilgai netilo šurmulys.

 

 

 

 

Atgal