VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

01.25. VILNIUS JAU ŠVENČIA: GIMTADIENIO PROGA IŠKELTOS VĖLIAVOS, ATIDARYTA PARODA

Vilnius kuria prasmingą tradiciją – per miesto gimtadienį prie Rotušės vilniečiai susirenka iškelti 3 sostinės vėliavas. Prie miesto Rotušės susirinko mokytojai ir mokslininkai, ugniagesiai ir policininkai, kunigai, medikai, moksleiviai. Tęsiant laiškų tradiciją, Vilniaus miesto vadovas kartu su jaunimu, įvairių profesijų vilniečiais, šiandien pasirašė laišką Vilniui, simboliniam miesto metraščiui.

Tris Vilniaus vėliavas prie Rotušės stebint gausiai miniai vilniečių, moksleivių  iškėlė miesto meras Remigijus Šimašius, Vilniaus licėjaus direktorius Saulius Jurkevičius, Lengvosios atletikos Europos čempionė Airinė Palšytė.

„Šiandien yra didi diena. Prieš 696 metus išmintingas valdovas Gediminas padiktavo vienuoliui laišką, kuriuo kvietė visus atvažiuoti į Vilnių ir kurti gerus dalykus. Tai yra diena, kai mes prisimename, jog ir pats Vilnius – kaip laiškas. Mes ir šiandien esame atviri ir kviečiame visus kurti, gyventi ir dirbti Vilniuje.  Džiaukimės, švęskime Vilnių!” – sveikino susirinkusius meras.

Kunigas Algirdas Toliatas išsakė daug palinkėjimų miestui ir jo žmonėms: „Vilnius visada buvo tolerancijos miestas, atvėręs savo rankas ir priėmęs visas tautybes, religijas. Ir tai yra turtas. Visi sugebėjo sugyventi kartu. Dieve, laimink šitą miestą, kad mes būtumėm visąlaik vieningi, kad Vilnius ir toliau priimtų skirtingų tautybių žmones, kad mes sugyventumėm priimti visus turistus šiltai ir svetingai juos pasitikti“, –  sakė kunigas.

Vilniečius aikštėje pasiekė originalus sveikinimas miestui – po vėliavų pakėlimo ceremonijos suskambo šv. Jonų varpinės varpai. Vėliau gimtadienio šventė persikėlė į Vilniaus paveikslų galeriją, kur pirmąkart Lietuvoje parodytas seniausias žinomas Vilniaus atvaizdas. Tai ypatingas eksponatas, atkeliavęs iš Slovėnijos archyvo – XIV amžiaus „Mappa mundi“ („Pasaulio žemėlapis“) pergamento fragmentas, kuriame pavaizduotas Vilnius.  Galerijoje (Didžioji g. 4) vykstanti eksponato paroda įprasmina Vilniaus, kaip Lietuvos valstybės sostinės, svarbą pasaulio kontekste.

Meras R. Šimašius dėkojo muziejininkams, galerijos atstovams bei jų kolegoms archyvarams Slovėnijoje už galimybę išvysti seniausią žinomą Vilniaus atvaizdą ir pakvietė pasidžiaugti kartu Vilniumi – laisvės ir pagarbos miestu.

Vilniaus gimtadienio renginiai tęsis ir šįvakar: 18 valandą mieste prasidės pirmasis šviesų festivalis, vėliau Rotušėje bus įteikti tradiciniai apdovanojimai garbingiausiems vilniečiams – šv. Kristoforo statulėlės.

VILNIUS ŠVIEČIA IR KVIEČIA – PRASIDĖJO PIRMASIS VILNIAUS ŠVIESŲ FESTIVALIS

696-ajį gimtadienį švenčiantis Vilniaus miestas šįvakar nušvito – 3,7 km maršrute, vilniečių ir miesto svečių pamėgtame didžiajame pasivaikščiojimo po Senamiestį rate bei pačiame miesto centre visus stebins, užburs ir džiugins šviesų ir garso instaliacijos viduje, ant pastatų ir netikėčiausiose sostinės vietose.

„Simboliškai pratęsiame kunigaikščio Gedimino misiją garsinti miestą ir kviesti į jį svečius. Neabejoju, kad šviesų festivalis taps laukiama miestiečių šventimo tradicija ir vilios į mūsų miestą užsienio svečius. Kviečiu visus vilniečius šį šaltą savaitgalį pamatyti kitaip nušvitusį Vilniaus senamiestį – tokiu būdu pasveikinkime savo miestą“, – sakė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Pačiame Vilniaus centre sukurtomis instaliacijomis vilniečiai ir miesto svečiai galės mėgautis visus tris savaitgalio vakarus –  šiandien, rytoj ir sekmadienį.

Vilniaus šviesų festivalio metu, Rotušės aikštė, Vokiečių gatvė, Bernardinų sodas ir kitos vilniečių ir miesto svečių pamėgtos Senamiesčio erdvės nušvis neatpažįstamai – Rotušės aikštėje išvysime lazerių mišką, ypatingomis spalvomis nušvis Šv. Onos ir Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčios, o išskirtinės instaliacijos mieste įtrauks savo interaktyvumu ir kvies keliauti ne tik maršrutu, bet ir į kitas erdves, pasakų pasaulį, egzotinius kraštus.

Organizatoriai kviečia patirti kitokį Vilnių – meno ir garso simbiozė stebins lankytojus ne tik statiškomis šviesų instaliacijomis, bet ir kvies patiems dalyvauti šviesų ir meno projektuose – kurti raštus ant Radvilų rūmų muziejaus, pereiti apsivalymą ir geras emocijas žadantį tiltą, ar išvysti didžiausią šviesos ir garso instaliaciją „Bokštas“.

Smalsiausi kviečiami savo emocijas pasimatuoti prie įėjimo į Bernardinų sodą sumontuotoje kameroje. Visa, ką patirs festivalio lankytojai, kokios emocijos juos užplūs ir kaip keisis jų fiziologinė būklė – realiu laiku atsispindės ir švies iš tolo ant Trijų Kryžių paminklo atitinkamomis spalvomis.

Visos šviesos, meno ir garso instaliacijos skirtingos ir bus išsidėstę daugelio pamėgtame didžiajame pasivaikščiojimo po Senamiestį rate bei pačiame miesto centre, o kad būtų lengviau orientuotis ir išvysti visus šviesos taškus, organizatoriai siūlo pasinaudoti festivalio žemėlapiu. Elektroninę jo versiją galima rasti svetainėje www.lightfestival.lt/zemelapis/, spausdintą – „Caffeine” tinklo kavinėse.

27 festivalio instaliacijas kūrė meistrai iš 8 šalių – Lietuvos, Portugalijos, Austrijos, Slovėnijos, Švedijos, Čekijos, Australijos, Prancūzijos ir Japonijos.

Švęskime Vilniaus gimtadienį taip, kaip jo nusipelnė šis nuostabus Gedimino miestas!

Rinkodaros ir komunikacijos skyrius, [email protected] 

 

Atgal