VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

11 11. Herodoto Egiptas su sumaišyta vėliava

Dr. Elina Naujokaitienė

Prof. Broniaus Vaškelio literatūrinės komparatyvistikos centras, mokslo darbuotoja

Ar faraonai baudžiami už tai, kad niekas nieko neliečia ir viskas gražu? Ir Baudžiamasis kodeksas, ir meilė nemeilė. Viskas, kas gražu, sodinama, tai gėlynai. Bet Egipte daugiau smėlio. Tiesa, be moterų, lieka dar abstrakti lelija. Kaip atrodo gražuolės su kupra? Jos - katedrų chimeros. Saulės bankininkės. Amžinieji huliganai ar žirmunskiai. Ar turtinga valstybės galva gali priminti lūšnų švietimą? Turbūt žiedo nebėra arba jis kur nors persikėlė? L‘Egypte. Histoire II. Herodote. Trad. Ph. - E.Legrand. Paris; les Belles lettres, 1997 - laiko audeklas atriektas. Su lietuviška klasta dalijama duona. Pascal Vernus rašo faraonų periodo Egipto grožinės literatūros istoriją. Ir pati istorija dar gyvena. Ezoterinės antikos istorija atitinka Egipto civilizacijos istoriją. Iš misterijų išknistą Hermį Trismegistą. Kai jus ims teisti, tikrai ims tekėti upės. Provincija sėdi be šiaudo. Mišias aukoja šunys. Tai dvasinė tradicija, o nuo Renesanso gyva ir Vakaruose. Visur prigijo baltas žiedelis. Charpentier paletė veidui, bet kitų namuose kosmetinės paletės nėra. Paryžiaus Izidė klausosi Herodoto istorijos. Belle reliure, Pleiade, 1873. Laurentio Valla (Venetiis). 1474, Herodotas lotyniškai. Meilės giesmės (imprimerie Nationale, Paris, 1992), džiūstančios karčios šaknys. Kita vertus, tai liturginiai himnai su karališka ideologija. Visa tai galų gale vertinama kaip estetinio malonumo menas. L‘art de plaisir esthetique. Originali literatūra, įgaunanti himnų formą. Klasikinės epochos gėlė toliau trempiama. Meilės poemos rankraščiai, kur ganėtinai dulkina. Arfininko dainos, prie kurių prisitaikoma ir kurios prisitaiko. Kuklūs Saulė ir Mėnulis. Saulė iš Mėnulio nesiskolina. Nepakankamai tobuli antikinio Egipto mėnuliai. Religiniai himnai ir mitologijos atkarpos surašyti pagal preciziškas graikų ir lotynų poezijos taisykles (diptikai, triptikai). Su prancūzų klasika gali išskirti akcentuojamus vienetus su ritmika. Poetiškai kodifikuota struktūra gali patraukti akį. Tekstas iš Egipto pradžioje gali pasirodyti erdvinis ir taškinis. Eiliuotas silabos ir balsės. Voyelles, les syllabes. Naujųjų imperijų skribai su tekstu derina žodžius virš linijų sudėdami raudonus taškus. Šie ženklai jau rodo struktūrinį tekstą. Strofas skirsto ir supjausto spalvos. Hieratiškas rašymas primena rubrikas iš Raudonosios jūros. Didieji Amono himnai:

Aukso dangus Noun iš lazurito,

O žemė spindi turkiu, jei saulė jau pakilusi.

Meilės poezijos papirusai dvelkia palaikais. „Doux Vers“, švelnios eilės. Pasilinksminimo dainos, vedančios prie vedybų. Siegfreidas Schottas rašo kartu su gazelėmis. Traduit de l‘allemand par Krieger (Paris, 1956).

Trys kilniaširdiški palinkėjimai, Virollemand iliustracijos, iš lauko pareinančią sutinka gražios dainos. Pasiteisina arfos kaip linksmas atlikimas. Sodininko daina, Nekropolio skribas, meilės deivei skirti dokumentai. Maginės formulės, siejančios vaiką ir mamą. Karališką porą pagerbia skarabėjai. Ramzis pagerbia karalienę, kelios moterys, keli grožio receptai. Lengvabūdiškas studentas, etudiant frivole, nostalgiškas Memfio šykštuolis, gedulingos lamentacijos, paaiškinimai dėl per ankstyvos mirties. Prie faraonų laukė darbininkiški malonumai. Della Monica . Le plaisr ouvriere sous lse pharaons (Paris, 1980). Lefebver, studijuojantis Egipto pasakas ir romanus - su komentarais, įvadu. Editions ancien Maisonneuve su daugybe humoro. It Joe Dassin Fleur au dent. Su gėle dantyse skrenda ir musė, bet netupia ant neskanaus kūno, o lekia ten, kur dar daugiau tokių pat nuostabių musių.

Atgal