VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

09 18. Uteniškių paroda LR Seime

Dr. Aldona Vasiliauskienė

2012 m. rugsėjo 12 d. Lietuvos Respublikos Seime atidaryta Utenos dailės mokyklos moksleivių ir ją baigusių menininkų jau aštuntoji paroda kartą (eksponuota 30 darbų).

Parodos pristatymo stende rašoma, kad 1976 m. įkurta Utenos dailės mokykla, o 1999 m. mokykloje įsteigta dailės literatūros biblioteka –skaitykla. Joje kaupiamos knygos apie meną, įvairių šalių dailės albumai, meno pobūdžio žurnalai. Skaitykloje vyksta dailės istorijos pamokos, eksponuojamos parodos, rengiami susitikimai su dailininkais, knygų autoriais. Mokykla tapo regiono dailės ugdymo metodiniu centru.

Utenos dailės mokykla nuosekliai vykdo neformalųjį moksleivių švietimą. Išlaikydama mokyklos savitumą, formuoja savitą bendrakultūrinį moksleivių išsilavinimą meniniu ir ugdomuoju požiūriu, skatina akademinę pažangą. Mokykla užtikrina ugdymo prieinamumą ne tik visiems mokiniams, bet ir suaugusiems. Vykdomi ankstyvojo, pradinio, pagrindinio, išplėstinio ir saviraiškos ugdymo kursai, kuriuos lanko 225 mokiniai, dirba 8 mokytojai. 2010 metų pavasarį mokykla išleido XXXI absolventų laidą, kurią baigė 53 mokiniai. Iš viso Utenos dailės mokyklą yra baigę 882 moksleiviai. Trečdalis absolventų toliau studijuoja dailę aukštesniosiose mokyklose. Didelė jų dalis yra baigusių studijas ir dirba dailės srityje Utenos rajone, šalyje.     Tegul ir ne visi moksleiviai taps dailininkais, svarbiausia yra ugdyti jaunosios kartos meninį skonį, estetinį suvokimą, kūrybiškumą.

Kasmet mokykla surengia virš 20 mokinių darbų parodų, kūrybinių konkursų, pastoviai vyksta tradiciniai mokyklos renginiai.

Mokyklos paskirtis – teikti galimybę dailei gabiems vaikams, jaunuoliams ir suaugusiems papildomai lavinti savo įgūdžius, kūrybiškumą ir gebėjimus. Tenkinti mokinių pažinimo, lavinimo ir saviraiškos poreikius.

Prieš parodos atidarymą. Iš dešinės:  Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrijos tarybos pirmininkas Jonas Puodžius, LR Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Edmundas Pupinis, Utenos dailės mokyklos direktorius Jonas Pleckevičius, Utenos dailės mokyklos direktoriaus pavaduotojas Geidrius Mazūras, dr. Aldona Vasiliauskienė, Utenos savivaldybės Kultūros skyriaus vyr. specialistė Zita Mackevičienė. Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

Į 2012 m. rugsėjo 12 d., Utenos dailės mokyklos moksleivių ir ją baigusių menininkų parodos atidarymą iš Utenos atvyko pilnas autobusas moksleivių, lydimų mokytojų Kristinos Maniušytės, Giedriaus Mazūro, Jono Pleckevičiaus ir Utenos savivaldybės Kultūros skyriaus vyr. specialistės Zitos Mackevičienės.

Visų aštuonių parodų iniciatorius –  LR Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Edmundas Pupinis, atidarydamas parodą, pristatė iš Utenos atvykusius pedagogus ir į renginį atvykusius Seimo narius bei svečius. Džiaugėsi, kad Utenos dailės mokyklos moksleiviai galėjo dalyvauti ne viename konkurse, pastarasis –„Kazachstanas Lietuvos vaikų akimis“.

Utenos muzikos mokyklos saksofonistų kvartetas

Parodos dalyvius sveikino Lietuvos Respublikos Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius,  Seimo nariai Milda Normantienė ir Antanas Baura, vienas pirmųjų iš Utenos krašto pasiekusių aukšto posto – buvęs Švietimo ir kultūros viceministras Jonas Puodžius, Utenos dailės mokyklos direktorius Jonas Pleckevičius. Sveikinusieji iškėlė  E. Pupinio organizacinę veiklą, gebėjimą iškelti  svarbias iniciatyvas.

Sveikinimus keitė Utenos muzikos mokyklos saksofonistų kvarteto bei solo  atliekami kūriniai (vadovas mokyt. Evaldas Beinoravičius).

LR Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Edmundas Pupinis įteikė specialias padėkas Utenos dailės mokyklos moksleiviams bei pedagogams: Svarauskaitei Dominykai, Gecevičiūtei Gertrūdai, Tamošiūnaitei Kristinai, Kulytei Vaivai, Valentukevičiūtei Augustai, Beginskaitei Ievai, Motiejūnaitei Aistei, Žaunerovaitei Airei, Žaunerovaitei Gerdai, Remeikaitei Laimutei, Zulgytei Robertai, Tarakevičiūtei Benitai, Židonytei Živilei, Vaškevičiūtei Urtei, Kardonaitei Deimantei, Šulgai Martynui o taip pat ir Utenos muzikos mokyklos pedagogams bei moksleiviams Vaitiekėnaitei Kotrynai, Kaminskui Kristijonui, Katinui  Mindaugui, Raslanui Justui ir jų mokytojui Beinoravičiui  Evaldui.

Į Lietuvos Respublikos Seimą atvykusiems uteniškiams ekskursiją po Seimo rūmus pravedė E. Pupinis, o po renginio visi dar galėjo susipažinti ir pabuvoti ir Seimo posėdžių salėje.

Atgal