VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

01 11. Kaune pristatoma G. Jankaus drama "Kybartų aktai” apie lemtingą Lietuvos istorijos tarpsnį

Raminta Kaminskaitė

Istorinėje Prezidentūroje Kaune tšį vakarą pristatoma neseniai išleista rašytojo Gedimino Jankaus drama „Kybartų aktai".
Dramos pagrindiniai ir vieninteliai herojai - tarpukario Lietuvos Respublikos prezidentas Antanas Smetona ir pirmasis Lietuvos Respublikos ministras pirmininkas Augustinas Voldemaras. Autorius remiasi A. Smetonos Kybartų aktais, parašytais Berne, Šveicarijoje (prezidentas pažymėjęs datą - 1940 m. birželio 15 d.). Jų pavadinimas ir data patvirtina, kad šio politinio testamento nuostatos subrendo būtent Kybartuose, traukiantis iš Lietuvos.
A. Voldemaras, buvęs A. Smetonos bendražygis, vėliau pašalintas iš valdžios, persekiotas ir ištremtas į užsienį jo oponentas bei varžovas, prasidėjus okupacijai, bandė grįžti į Lietuvą. Tačiau Kybartuose buvo sovietų agentų suimtas. Paskutinis dviejų politikos veikėjų, buvusių bendražygių, vėliau nesutaikomų priešų, menamas susitikimas ir įvyksta Kybartuose.
„Skausmo ir nevilties apimtas traukiuosi iš Tėvynės... ir mane vejasi sąmokslo gijos, pančioja, smaugia ir bet kokiais būdais stengiasi sustabdyti... o, aš jiems reikalingas, dar reikalingas, kaip niekad... melas ir veidmainystė seka mano pėdomis... nepakanta ir išdavystė seka mano pėdomis... aš jiems reikalingas... tik savo išdavystės ir bailumo priedangai... jie nori mano vardu palaidoti Lietuvą..." Taip rašytojo G. Jankaus dramoje „Kybartų aktai" sako pirmasis Lietuvos prezidentas Antanas Smetona.
„Gediminui Jankui pavyko atlaikyti didžiulį faktologijos slėgį ir sutelkto blogio braižomos Lietuvos likimą atskleisti nuolat klausiant ir įsiklausant į atsakymus - nejaugi Istorijos labirintuose ir aklavietėse yra vien teisieji ir neteisieji? Žiūrovas (skaitytojas), vedamas į vieno lemtingo Lietuvos istorijos tarpsnio gūdžią tamsą, kažin ar pagalvos, kad tūkstantmetę mūsų tautos kelionę lemia ne viena galia. Nenustebčiau, jei pjesėje Voldemaro patarėju pasirodytų Mefistofelis, Smetonos - Mozė", - teigia vienas pirmųjų dramos vertintojų rašytojas R. Keturakis.
Renginyje, kuris vyks Prezidentūroje Kaune, dalyvaus pristatomo kūrinio autorius G. Jankus, istorikas dr. Algimantas Liekis, prezidento A. Smetonos giminaitis Rimantas Smetona, teatrologė Elvyra Markevičiūtė. Ištraukas iš dramos skaitys aktorius Liubomiras Laucevičius. Vakarą ves rašytojas R. Keturakis.

Atgal