VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

01 25. „Pokrovskio skaitymai“ Vladimire

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Vladimiras (prie Kliazmos, 180 km nuo Maskvos) garsus savo architektūra, vienas iš turistams  žinomo „Aukso žiedo“ miestų, miestas, išgarsėjęs ir ypatingai griežto rėžimo kalėjimu – vadinamuoju Vladimiro centralu, kuriame kalėjo ir mirė daugelis Lietuvos šviesuolių. Apie Vladimirą nemaža publikacijų 2010 m. yra skyręs „Lietuvos aidas“. Šiame straipsnyje pakalbėsime apie Vladimire organizuojamas konferencijas „Pakrovskio skaitymus“.

Vladimire garsi ir Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės lotynų apeigų katalikų bažnyčia, kurioje iki uždarymo 1930 m. klebonavo ne vienas lietuvis. Būtina pažymėti, kad Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės bažnyčia yra vienintelė lotynų apeigų katalikų bažnyčia Vladimire. Ji jungia tik apie 200 parapijiečių. Vladimire veikia 13 stačiatikių cerkvių bei du didžiuliai vienuolynai su cerkvėmis.

Konferencijai pirmininkauja t. Sergiejus Zujevas. Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

2004 m. į Vladimiro Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės bažnyčią klebonu paskirtas t. Sergiejus Zujevas ėmėsi plačių darbų, garsinančių parapiją bei katalikus. Vienas jų – konferencijų organizavimas, išsirutuliojęs į konferencijų ciklą „Pokrovskio skaitymai“. T. Sergiejus Zujevas turėjo sukaupęs gausios medžiagos apie Turino drobulę, tad nutarė ja pasidalinti su parapijiečiais bei mokslininkais. 2005 m. organizuota pirmoji konferencija vadinosi „Turino drobulė“, o konferencijai specialiai pagamintuose stenduose buvo eksponuota drobulės kopija. Pranešimus skaitė ir tyrinėjimų duomenimis dalinosi įvairių sričių mokslininkai.

Antroji konferencija, vykusi 2006 m., buvo skirta Šventojo Rašto sklaidai: „Iš Šventosios Žemės į visas tautas“.

Tik trečioji konferencija, 2007 m. vykusi Vladimire, jau įgavo „Pokrovskio skaitymų“ pavadinimą. Rusijoje yra šventovė „Pokrov na Nerli“ iš čia ir kilo pavadinimas. Dievo Motina (ji yra konferencijos logotipe) jungia ir stačiatikius, ir katalikus – globoja Bažnyčią.

T. S. Zujevas prisiminė, kad šioje, trečiojoje, konferencijoje dalyvavo tuometinis Peterburgo dvasinės seminarijos rektorius Pavelas Pecci (Paolo Pezzi), tik ką paskirtas vyskupu ir tai jo pirmas, jau kaip vyskupo, atvykimas į Vladimirą.

2011 metų „Pokrovskio skaitymų“ tema „Išsirink gyvenimą“ – tai jaunimo ir Bažnyčios problema. Jaunimas, kaip pasiklydęs sūnus ir būtinas jo grįžimas pas jį laukiantį tėvą – Bažnyčią.

Prieš konferenciją. Sėdi iš kairės Švč. Mergelės Marijos Rožinio karalienės bažnyčios klebonas t. Sergiejus Zujevas ir Vladimiro Šv. Feofanovo  Dvasinės seminarijos  rektorius protojerėjaus Georgijus Gorbačiukas

is. Pirmoji dalis vyko lapkričio 30 d., kitos vyks iki Naujųjų Metų ir po jų. Konferencijos tema aktuali nūdienai: “Ikona – nematomo Dievo atvaizdas“. Konferencija įvardyta bažnytinės – visuomeninės mokslinės konferencijos vardu vyko Vladimiro valstybiniame Aleksandro Grigorjevičiaus ir Nikolajaus Grigorjevičiaus Stoletovų (dažniausiai vadinamų brolių Stoletovų) universitete, Filologijos fakultete (kita dalis vyks Vladimiro Teisės institute, ruošiančiame kalėjimų darbuotojus – specialistus, kad  studentai geriau suvoktų Dievo atvaizdą ir jiems formuotųsi kitoks požiūris į nuteistuosius).

Konferencija pradėta malda, kurią sugiedojo Šv. Feofanovo Dvasinės seminarijos studentai.

Susirinkusius pasveikino Fakulteto dekanė Marina Artamonova (sveikino rektoriaus pareigas einančio Andzor Saralidzė vardu). T. Sergiejus Zujevas perskaitė Peterburgo katalikų seminarijos rektoriaus mons. Petro Skalini sveikinimą. Sveikino Vladimiro Šv. Feofanovo  Dvasinės seminarijos rektorius protojerėjus Georgijus Gorbačiukas (Georgij Gorbačiuk).

Seserys felicijietės – pagalbininkės katalikų bažnyčioje – prie stendo, skirto 2012 m. „Pokrovskio skaitymams“. Iš kairės: sesuo Anuncijata ir sesuo Ancyla

Išklausyti penki pranešimai: protojerėjaus Georgijaus Gorbačiuko (Vyskupo Afanasijaus (Sacharovo) dvasiniai lobiai), dr. Aldonos Vasiliauskienės (Mečislovas Reinys: žmogus ir arkivyskupas – nuo įsivaizduojamo iki išraiškos vaizdo),Jegoro Pravdiuko (Egor Pravdiuk) (Iškeliant dvasinį švietėją Afanasijų), Deniso Marčišino (Denis Marčišin) (Dievo paveikslas pagal Irinėjų Lionskį), dr. Irinos Jazykovos (Šventasis kaip Dievo ikona).

Vladimiro Šv. Afanasjevo stačiatikių gimnazijos auklėtiniai, vadovaujami direktorius t. Aleksijus Golovčenko (Aleksij Golovčenko), parengė pamoką–spektaklį „Šventasis išpažinėjas Afanasijus (Sacharovas): gyvenimas kaip tarnystė“.

Kadangi 2012 metai skirti Rusijos Stačiatikių Bažnyčios šventuoju paskelbtam vyskupui Afanasijui (Sacharovui) (1887 07 02–1962 10 28), minint jo 125-ąsias gimimo ir 50-ąsias mirties metines, tai dauguma pranešimų buvo sietina ar skirta šiai žymiajai Rusijos asmenybei, kuriuos vainikavo gimnazistų parengtas ir įspūdingai suvaidintas spektaklis.

Straipsnio autorė, dėkojo t. Sergiejui Zujevui už pagalbą 2010 m. ir 2012 m. įamžinant Dievo tarno arkivyskupo Mečislovo Reinio vardą Vladimire: bažnyčioje pakabintas M. Reinio portretas (2010 m. spalio 28 d.), atidengta memorialinės lenta Vladimiro kapinėse (2010 m. spalio 30 d.) ir pašventinta (2010 m. lapkričio 2 d.), atidengta ir pašventinta paminklinė lenta Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės bažnyčioje (2012 m. spalio 6 d.), organizuotos konferencijos (2010 m. spalio 29 ir spalio 30 dienomis), kurių metu dalyviams įvairias aspektais kalbėta apie Dievo tarną arkivyskupą Mečislovą Reinį. Klausytojams tai buvo pirmoji pažintis su Vladimiro centralo kankiniu Dievo tarnu arkivyskupu Mečislovu Reiniu.

„Pokrovskio skaitymai“ – tai jau trečia konferencija Vladimire, kurioje kalbėta apie Dievo tarną M. Reinį. Prelegentė pristatė arkivyskupo Mečislovo Reinio asmenybę, gyvenusią pagal Dievo meilės principus: rūpinosi visais tiek laisvėje, tiek ir Vladimiro centrale, ligi mirties likosi ištikimas savo – dvasininko pašaukimui, skleidė dvasingumą, kuris pasak liudininkų, sklido iš vienos griežtai įzoliuotos kameros į kitą ir spinduliavo net už storų Vladimiro centralo sienų. Pranešimas, iliustruotas Dievo tarno arkivyskupo Mečislovo Reinio gimtųjų vietų bei jo vardo įamžinimo Lietuvoje ir Vladimire vaizdais, sulaukė susidomėjimo šia asmenybe: po renginio atsakyta į besidominčių gausius klausimus.

Konferencijos dalyviams buvo išdalinti „Aušros Vartų Dievo Motinos“ paveiksliukai su 2013 metų kalendorėliais – tai Vilniaus arkivyskupijos kanclerio, arkikatedros administratoriaus monsinjoro Roberto Šalaševičiaus dovana. Be to, iš Vilniaus Dievo Gailestingumo šventovės į Vladimirą atvežta ir kita dovana – Gailestingojo Jėzaus paveikslėliai bei paveikslai – tai Gailestingumo šventovės rektoriaus Vaido Vaišvilo dovana. Už gautas dovanas itin dėkingas Vladimiro Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės klebonas t. Sergiejus Zujevas.  Juo labiau, kad t. S. Zujevas paskirtas naujo, 2012 m. spalyje įkurto, Rytų dekanato dekanu, džiaugiasi, galėsiąs Gailestingojo Jėzaus paveikslus išdalinti dekanatui priklausančiom parapijom.

Manau bus įdomu žinoti, kad Rusijos Federacijoje yra keturios katalikų vyskupijos: Dievo Motinos metropolija (centras Maskvoje) arkivyskupas Pavelas Pecci (Paolo Pezzi, italas); Preobražensko vyskupija (centras Novosibirske) – vyskupas Josifas Vertitas (Josif Verit) SJ (iš vokiečių tremtinių), Šv. Klemento vyskupija (centras Saratovas) vyskupas Klemensas Pikelis (Klemens Pikkel, vokietis) ir  Šv. Juozapo vyskupija (centras Irkutske) – vyskupas Kirilas Klimovičius (Kiril Klimovič, lenkų kilmės). Be to, vyskupas Josifas Vertas SJ yra paskirtas ir Rytų apeigų katalikams (kurija yra Novosibirske).

Dievo Motinos vyskupijoje yra penki dekanatai: Pietų, Centrinis, Šiaurės-Vakarų, Vakarų ir Rytų (penktasis – Rytų dekanatas, kaip minėta susikūrė 2012 m. spalyje ir jo dekanu paskirtas t. Sergiejus Zujevas).

Rytų dekanatui priklauso septynios parapijos: Berezniky (Permės kraštas) – Pasaulio Karalienės parapija, kurios klebonas vokietis Erikas Marija Finkas (Erik Marija Fink); Nižnyj Novgorodas – Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapija (klebonas Marijo Boverati, iš Argentinos); Ivanovas – Kristaus Žengimo į dangų parapija (klebonas maskvietis Vadimas Šajkevičius (Vadim Šajkevič), Kirovas – Švč. Jėzaus Širdies parapija (klebonas Gžegožas Zvalinskis (Gžegož Zvalinskij, lenkas); Permė – Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapija (klebonas Dimitrijus Novoseleckis (Dmirtij Novoseleckij, rusas); Jaroslavlis – Šv. Kryžiaus Išaukštinimo parapija (klebonas Rafailas Cenžkovskis (Rafail Cenžkovskij OP, lenkas) ir Vladimiras – Švč. Mergelės Marijos Rožinio karalienės parapija – klebonas, dekanas t. Sergiejus Zujevas. Būtina pažymėti, kad nuo Vladimiro iki Permės – apie 1000 km, tad dekanato ribos Rusijos Federacijoje gana plačios.

Itin džiugu, kad nepaisant taip ženkliai pagausėjusių darbų krūvio, t. Sergiejus Zujevas pratęsė konferencijų „Pokrovskio skaitymai“ ciklą ir kad šioje konferencijoje buvo pakviesta dalyvauti straipsnio autorė.

„Pokrovskio skaitymuose“ pranešimas, skirtas M. Reiniui - tai pirmasis pranešimas šios tematikos konferencijose, skirtas lietuviui kankiniui, atvėręs galimybę panašiose konferencijose iškelti ir kitus lietuvius, kentėjusius bei žuvusius Vladimiro centrale.

Atgal