VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

02 08. Š. Birutis: kultūros procesai juda į priekį ir yra skaidrūs

Kamilė Balčiūnienė

Nuo šių metų pradžios įsigaliojusiai naujai kultūros finansavimo tvarkai patekus į savotišką aklavietę, Kultūros ministerijos vadovas užtikrina skaidrius procesus tiek naudojant Kultūros rėmimo fondo lėšas, tiek skubos tvarka formuojant Kultūros tarybą, turinčią pradėti veiklą tik antrąjį šių metų pusmetį.
Ketvirtadienį po Kultūros ir meno tarybos posėdžio kultūros ministras Šarūnas Birutis teigė radęs bendrą kalbą su patariamąjį balsą turinčia Kultūros ir meno taryba, kaip turėtų būti finansuojamas kultūrinis Lietuvos gyvenimas pereinamuoju laikotarpiu, kol bus suformuota Kultūros taryba.
"Pasigirdo tokių nuogąstavimų ir baimių, galbūt specialiai skleidžiamų ir turinčių politinį atspalvį, kad Kultūros ministerija bando neskaidriai ar kažkaip kitaip parceliuoti arba naudoti Kultūros rėmimo fondo lėšas. Galiu labai aiškiai pasakyti, kad kaip niekada skaidriai vyksta procesai, kaip niekada anksčiau tie procesai aiškiai vykdomi tariantis su kultūros visuomene, su Kultūros ir meno taryba", - pabrėžė spaudos konferencijoje Š. Birutis.
Priėmus Kultūros tarybos įstatymą buvo kartu padidintos ir Kultūros rėmimo fondo lėšos - šiemet vietoj vieno procento akcizo pajamų, gautų už alkoholį ir tabaką, į fondą skiriami trys procentai.
"Tas padidėjimas nereiškia, kad (padidėjo) tris kartus, kadangi buvo nubrauktos visos prieš tai vykdytos Kultūros ministerijos programos, t.y. 12 mln. litų. Taigi beliko vienintelis Kultūros rėmimo fondas - 17 mln. Lt buvo paskirstyta projektams praėjusiais metais ir sutartys sudarytos. Dėl kitų projektų, kurie būtini kultūros išgyvenimui, yra sudaryta darbo grupė su Kultūros ir meno taryba, ir artimiausiu metu bus paskelbta, kokie projektai bus finansuojami pagal Kultūros politikos kaitos gaires, kurios labai aiškiai nustato finansavimo prioritetus", - kalbėjo Š. Birutis, užtikrinęs svarbiausių kultūros projektų finansavimo tęstinumą ir skaidrumą.
"Iš tikrųjų procesas yra labai aiškus - skubos tvarka formuojama Kultūros taryba. Manome, kad maksimaliai minimalūs terminai yra nustatyti Kultūros tarybos suformavimui - realiai pagal šiuos terminus jinai birželio-liepos mėnesiais galėtų pradėti efektyviai vykdyti savo veiklą, jeigu nebus kokių strigimų. Turi būti suformuota tiek pati Taryba, tiek jos administracija, personalas, techniniai dalykai. Manom, kad antrąjį pusmetį Kultūros taryba pilnai turėtų pradėti funkcionuoti", - kalbėjo Š. Birutis.
Ministrui antrinusi Kultūros ir meno tarybos pirmininkė Zita Bružaitė sako, kad kultūros lauke vyksta natūralūs, tačiau greiti procesai, rūpintys ir kūrėjams, ir kultūros operatoriams, ir vartotojams. "Radome sutarimą, kad pereinamuoju laikotarpiu visas kultūros lauko gyvenimas turi vykti, neatsižvelgiant į tam tikrus kaitos procesus, ir paraleliai turi būti rengiama dirva Kultūros tarybai formuoti viešai, skaidriai ir aiškiai", - kalbėjo Z. Bružaitė.
Jau skelbta, kad Kultūros ministerija (KM) šią savaitę sulaukė kritikos iš Seimo opozicijos atstovų, kad dėl naujos kultūros finansavimo tvarkos bene triskart padidėjusiomis Kultūros rėmimo fondo lėšomis uždengusi ministerijos administruojamas programas arba skyrusi Kultūros politikos kaitos gairių įgyvendinimo priemonėms. Kultūros ministerija yra atsakiusi, kad tai ankstesnės kadencijos politikai įkalinę kultūrą - pagal įstatymus kultūrai ministerija negalinti skirti nė lito.
"Mes turim aiškiai įvardyti ir pasakyti, kad Kultūros ministerija yra priversta pagal esamą situaciją tam tikras programas, kurios nebuvo tradiciškai remiamos iš Kultūros rėmimo fondo, remti iš šio fondo lėšų, kadangi priešingu atveju tam tikros programos tiesiog fiziškai negautų lėšų - tai yra stipendijos, trimečiai festivaliai ir dalis kitų programų, kurios buvo remiamos kasmet, ir tai yra apie 11-14 mln. Lt per metus", - aiškino situaciją Kultūros ir meno tarybos narys Jonas Staselis, įvardijęs ir esą paliktas spragas Kultūros tarybos įstatyme, kituose teisės aktuose.

Atgal