VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

05 24. Vilniuje kalbės apie kultūros atsaką ES iššūkiams

Lina Motiejūnienė

Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungos Tarybai šių metų rudenį Vilniuje vyks ne vienas renginys, skirtas kultūros vaidmens didinimui socialiniame ir ekonominiame gyvenime.
Pasak kultūros ministro Šarūno Biručio, pagrindinis politinis Lietuvos pirmininkavimo prioritetas kultūros srityje - kultūros vaidmens didinimas sprendžiant socialinius ir ekonominius iššūkius. Politiko nuomone, tai itin svariai prisideda užtikrinant tvarų ir integruotą augimą, kuriant naujas darbo vietas. Kūrybiškumu grįsti sprendimai yra pats efektyviausias pagrindas kurti didelio konkurencingumo prekes ir paslaugas, spręsti tarpsektorines problemas.
"Būtent šiems klausimams skirsime svarbiausią ir didžiausią renginį - konferenciją "Ateities scenarijai: kultūros atsakas į Europos Sąjungos socialinės ir ekonominės raidos iššūkius". Konferencija vyks spalio 1-2 d. Vilniuje. Jos metu bus diskutuojama apie vis didėjančią kultūros įtaką sprendžiant socialinius ir ekonominius iššūkius, pristatomi praktiniai pavyzdžiai ir efektyvumą pagrindžiantys konkretūs projektai", - sako Š. Birutis.
Greta konferencijos spalio 2 d. vyks ir neformali kultūros ir audiovizualinių reikalų ministrų taryba. Kultūros ministrų susitikimo darbotvarkėje taip pat numatoma aptarti kultūros vaidmens įtaką sprendžiant socialinius ir ekonominius iššūkius ir užtikrinant tvarų integruotą augimą. Antroje susitikimo dalyje bus diskutuojama apie žiniasklaidos sektoriaus konvergenciją, spartų technologijų taikymą šioje srityje bei šių aspektų poveikį pagrindinėms vertybėms. Posėdyje bus aptariama ES aukšto lygio ekspertų grupės ataskaita dėl žiniasklaidos laisvės ir pliuralizmo, Europos Komisijos paskelbta žalioji knyga dėl konverguoto audiovizualinio pasaulio.
Spalio 16-17 d. vyks ES šalių užsienio reikalų ir kultūros ministerijų aukštesniųjų pareigūnų susitikimas kultūros išorės santykiuose tema. Šio susitikimo metu planuojama pateikti tarpinius rezultatus dėl parengiamojo tyrimo "Kultūra išorės santykiuose" bei vyks diskusijos kaimynystės politikos klausimais.
Lapkričio 13-15 d. Vilniuje taip pat vyks konferencija kultūros paveldo klausimais "Kultūros paveldas ir ES strategija "Europa 2020" - siekiant integruoto požiūrio". Jos pagrindinė tema - kultūros paveldas kaip išteklius kitiems sektoriams, tokiems kaip aplinkosauga, žemės ūkis ar švietimas.
Praėjusią savaitę lankydamasis Briuselyje Š. Birutis ES Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų taryboje pristatė Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai programą kultūros ir audiovizualinių reikalų srityse, su Prancūzijos ir Škotijos kultūros ministrėmis aptarė Lietuvos pirmininkavimo prioritetus ir dvišalio bendradarbiavimo galimybes.

Atgal