VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

10.31.Naujosios Vyriausybės jau dabar laukia daug iššūkių

Vidmantas Janulevičius

 Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas

Rinkimai baigėsi. Norisi tikėtis, kad centro dešiniosioms partijoms pavyks greitai sudaryti stabilią koaliciją. Rinkėjai parodė, kad jau subrendo turėti kitokią valstybę. Valstybę, kurioje svarbiau ne sankcijos, griežti nurodymai ir sprendimai be paaiškinimų, o pagarba žmogui, jo laisvei veikti bei pagarba laisvos rinkos principams ir pokyčių siekis. 

Naujosios Vyriausybės jau dabar  laukia daug iššūkių – pandemijos suvaldymas, naujo biudžeto tvirtinimas, švietimo reforma, regionų politikos išgryninimas, persiorientavimas į skaitmeninę ir žalią ekonomiką. Nauja Vyriausybė gaus sunkų palikimą ir startuos sunkiomis sąlygomis. Turime įvertinti tas skolos apimtis, kokias dabar turime. Tikėtina, kad kitais metais turėsime didelę biudžeto skylę, nes atsirito antra pandemijos banga, kuri tikrai įtakos verslą ir jo gyvybingumą, kas reiškia, kad biudžeto surinkimas taip pat sunkiai prognozuojamas. 

Europa taip pat ilgai nežiūrės pro pirštus, kaip skolinamasi ir neinvestuojama į ekonomikos atsigavimą. Turime suvokti, kad gerovės valstybės negalime pastatyti ant skolintų pinigų. Nepamatuotas skolintų pinigų dalinimas yra laikinas dalykas ir visada ateina pagirių etapas, nes skolas anksčiau ar vėliau reikia grąžinti. Todėl ir verslui taip pat turi būti sudarytos sąlygos ir paskatos kurti kuo didesnę pridėtinę vertę. Tokiame neapibrėžtume, į kurį šiandien įžengėme, verslas nori matyti greitus, aiškius ir toliaregiškus sprendimus. 

Labai svarbu, kad naujoji Vyriausybė kuo greičiau priimtų toliaregiškus sprendimus dėl skolintų pinigų įdarbinimo. Nes iki šiol matėme, kad aiškumas yra tik kiek ir kaip investuosime į betoną bei infrastruktūrą, kuri vargu bau ar lems šalies raidai būtinus pokyčius, bet dėl investicijų į aukštesnės pridėtinės vertės sektorius ir žingsnius, kurie lems tolesnį ekonomikos vystymąsi kol kas nėra  jokių aiškių planų. Todėl ir toliau išlieka baimė, kad skolinti pinigai bus pravalgyti, o to pokyčio, kuris yra gyvybiškai reikalingas, taip ir neturėsime.Verslas tikisi, kad Vyriausybę formuosiančios partijos parodys gerą valią, lankstumą ir derybos neužsitęs, nes situacija su vis augančia pandemijos banga įneša daug sumaišties ir neaiškumo į visas sritis  –  tiek versle, tiek žmonių gyvenime.

Visoms trims partijoms, kurios matyt kad formuos valdančiąją koaliciją, vadovauja moterys. Jų bendri veiksmai sekantį politinį ciklą didesne dalimi nulems mūsų tolimesnę vystymosi trajektoriją. Tas nuteikia optimistiškai, nes moterys visada buvo ir bus pragmatiškesnės ir atsakingesnės šeimininkės, kurios puikiai suvokia, kad prieš dalinant pyragą jį reikia iškepti. Ką visada kartodavo ir verslas – prieš dalinant pyragą pirmiausia visi kartu susitarkime, kaip jį auginsime.

 

Atgal