VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

04.19. ES užsienio reikalų ministrų susitikime – dėmesys Kremliaus agresijai prieš Ukrainą ir dramatiškai blogėjančiai A. Navalno būklei

Šiandien užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis dalyvaus Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų nuotolinėje vaizdo konferencijoje, kurioje didžiausias dėmesys bus skiriamas padėčiai Ukrainoje ir vis didėjančiai įtampai dėl Rusijos vykdomos politikos, pranešė ministerija.

ES ministrai su Ukrainos kolega Dmytro Kuleba nuotoliniu būdu aptars Rusijos karinių pajėgų telkimą prie Ukrainos sienų bei Rusijos vykdomą eskalaciją Rytų Ukrainoje. Ministrai tarsis dėl bendros ES reakcijos, galimo atsako, skirs dėmesį ES bendradarbiavimo su Ukraina gilinimo galimybėms, ES ir Ukrainos Asociacijos ir laisvosios sutarties (AA/DCFTA) įgyvendinimui, Ukrainos itin sudėtingu pandemijos laikotarpiu įgyvendinamam sisteminių reformų teisinės valstybės srityje procesui. 

Su ES valstybių narių kolegomis Lietuvos užsienio reikalų ministras G. Landsbergis pasidalins naujausiomis žiniomis iš Kijevo (Ukrainos), kur kartu su Latvijos ir Estijos kolegomis lankėsi praėjusį ketvirtadienį. Pasak ministro, Rusija demonstruoja aiškų nenorą ieškoti taikaus politinio sprendimo jos sukeltame kare Rytų Ukrainoje ir toliau atsisako pripažinti savo vaidmenį šiame konflikte, nors jis yra akivaizdus.

„Rusijos pareiškimai apie pasirengimą ginti rusakalbių teises Rytų Ukrainoje kelia pagrįstą nerimą. Nėra jokių teigiamų poslinkių ir Kryme: aneksija toliau įtvirtinama, žmogaus teisių padėtis katastrofiška, pusiasalio militarizacija tęsiama“, – sakė̇ G. Landsbergis ir pareiškė įsitikinimą, kad tęsiantis Rusijos agresijai ES neabejotinai išsakys tvirtą paramą Ukrainai ir jos suverenitetui.

Taryboje ministras kalbės apie dramatiškai blogėjančią kolonijoje Kremliaus neteisėtai įkalinto Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno sveikatos būklę, siūlys ES imtis neatidėliotinų priemonių.

„Kremlius tęsia A. Navalno likvidavimo kampaniją, ignoruoja prašymus suteikti tinkamą medicininę pagalbą. Jei tarptautinė bendruomenė nereaguos, režimo opozicionierius bus tyliai pasiųstas myriop. Kremlius beatodairiškai ir be skrupulų siekia sunaikinti visus tuos, kas jam drįsta pasipriešinti“, – prieš Užsienio reikalų tarybos posėdį sako ministras.

Neformalioje Užsienio reikalų taryboje ministrai taip pat aptars ES tarpininkavimo misijos Sakartvele rezultatus, blogėjančią saugumo, humanitarinę ir žmogaus teisių padėtį Etiopijoje ir konflikto Tigrėjuje įtaką Afrikos Kyšulio regionui ir už jo ribų, svarstys galimus ES veiksmus, teikiant humanitarinę pagalbą ir artėjant rinkimams Etiopijoje.

Karinei chuntai didinant represijas Mianmare, tikimasi, kad ministrai sutars išplėsti sankcijų sąrašą asmenims ir juridiniams subjektams – įmonėms, turinčioms tiesioginių ryšių su kariniu režimu.

Ministrai taip pat aptars pasirengimą ES–Indijos viršūnių susitikimui Porte, Portugalijoje.

Atgal