VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

05.22. Sunkus dialogas ir strateginiai interesai

Linas Kojala

Rytų Europos studijų centro direktorius

Diplomatiniai sprendimai Vidurio Rytuose kol kas neduoda rezultatų - konfliktinė situacija tęsiasi.

Tarptautinių santykių perspektyvoje įdomu stebėti JAV politikos regione raidą. Ryškėja keli aspektai:

- Izraelis yra svarbus JAV sąjungininkas, kurio gynybiniams pajėgumams stiprinti kasmet skiriama beveik $4 mlrd. Todėl ir dabar JAV pirmiausiai palaiko Izraelio teisę gintis nuo išpuolių, kuriuos rengia teroristine organizacija laikoma Hamas.

 Financial Times nuotr.

- Visgi Bideno administracija atsiduria tarp dviejų girnų vidaus politikoje: Demokratų partijos centristai ragina toliau palaikyti Izraelį, tuo metu progresyviųjų flangas tiesiogiai puola savo Prezidentą dėl jo politikos ir nori didesnės paramos palestiniečiams (pvz., kritikuojant Izraelį dėl nausėdijų ir pan.);

- Izraelio ir Palestinos santykiai nėra toks ryškus geopolitinis prioritetas kaip anksčiau. JAV jau ne vienerius metus perorientuoja politinius, diplomatinius, karinius pajėgumus į Indijos Ramiojo vandenyno regioną (su tuo susijęs karių išvedimas iš Afganistano, pusėtinas interesas Sirijoje ir pan.). Iš esmės svarbiausias ir aktualumo nepraradęs JAV nacionalinio saugumo klausimas Vidurio Rytuose yra Iranas, o ne Izraelio ir Palestinos tarpusavio santykis.

- Su tuo susiję ir Trumpo administracijos metu pasiekti Abraomo susitarimai: Izraelis užmezga diplomatinius santykius su JAE ir keliomis kitomis arabų valstybėmis, nes Irano kaip bendro priešo statusas yra svaresnis, nei Izraelio ir šių šalių tarpusavio nesutarimai. JAV tai irgi palanku: kuo bus platesnė prieš Iraną nukreipta regioninė koalicija, tuo mažiau pačių amerikiečių tiesioginio įsitraukimo reikės;

- Krizinės situacijos nepalengvina JAV politinės sistemos niuansai. Bideno administracija vis dar neturi daugybės su regiono problematika turėsiančių dirbti pareigūnų, kuriems reikalingas Senato patvirtinimas (įskaitant Bideno atstovą Vidurio Rytams ar ambasadorius). Tai apsunkina ir informacijos rinkimą, ir dialogo palaikymą, ir strateginių interesų artikuliavimą.

Atgal