VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

12 23.Kalėdų stebuklas, kai visa šeima kartu

Prasidėjus gruodžiui, nepaisant šalčio, ore tvyro džiugios ir šiltos nuotaikos – tai Kalėdų laukimas. Juk gruodžio pabaigoje mūsų laukia labai šiltos dienos, tik tą vieną kartą metuose, pamirštame apie visus rūpesčius ir skubame pasidalyti laimingomis akimirkomis su artimiausiais žmonėmis. Apie Kalėdų laukimą ir pasiruošimą šventėms kalbamės su žemės ūkio ministre Virginija Baltraitiene.

Ministre, kas Jums yra Kalėdų dvasia?

Kūčios ir Kalėdos pati didžiausia ir gražiausia šeimos šventė, kai prie bendro stalo susirenka visa šeima. Anksčiau visi suvažiuodavome pas mamą, dabar tas traukos centras esu aš. Atvažiuoja mano mama, vyro mama, vyro sesuo, mano sesuo, vaikai, anūkai ir mes prie stalo sėdame 13 suaugusiųjų ir du vaikai, iš tikrųjų gausi šeimyna. Labai džiaugiuosi, kad mūsų šeimoje susikūrė tokios tradicijos, jog nė vienas neįsivaizduoja švenčių atskirai nuo šeimos, ir visi laukiame, kada būsime kartu. Kūčios ir Kalėdos – tai ramybės metas, kai susėdę prie stalo apžvelgiame visus metus, prisimename geras akimirkas ir tai, ko šiemet galbūt nepavyko įgyvendinti. O po vakarienės visi einame į bažnyčią, į Piemenėlių mišias. Ir Kalėdų rytas yra ypatingas, atrodytų, juk praėjo tik viena naktis, tačiau pabudus nuotaika yra kitokia. Atėjo laikas, kai Kūčios ir Kalėdos nurungia Naujuosius metus, kai šios šventės tampa svarbesnės, o Naujieji metai nebeturi tokio efekto. Sakyčiau, Kalėdų dvasia plevena visą laiką nuo gruodžio pradžios, juk šioms šventėms ruošiamės bene visą Advento laikotarpį.

Ar ant Jūsų stalo puikuojasi 12 patiekalų, kad metai būtų sotūs? Ką iš kalėdinių patiekalų gaminate?

Taip, be abejo skaičiuojame, kad patiekalų būtų ne 12, netgi daugiau. Ruošiame tradicinius, lietuviškus patiekalus: kūčiukai, virtinukai, silkės, žuvis – visa tai, kas būdinga lietuviškam Kūčių stalui. Turiu savo firminę sriubą iš silkės, svogūnų, grybukų ir burokėlių – tai tokie barščiai be grietinės ir riebalų. Taip pat visada stengiuosi paruošti kokį nors karštą patiekalą iš žuvies, o Kalėdoms visada kepu šerno kumpį. Visa šeima žino, kad pas mus tikrai galima bus paragauti žvėrienos.

Kalėdoms ruošiamės bene visą mėnesį. O kada Jūsų namuose atsiranda eglutė ir Kalėdų papuošimai?

Šeimoje esame sutarę ir eglę puošiame prieš pat Kūčias, šiemet tikriausiai sekmadienį. Tik akmenis šalia namų papuošiame anksčiau, kad būtų šviesiau kieme. Juk gruodis yra vienas tamsiausių mėnesių, tad uždegame kalėdines švieseles. Ilgą laiką puošdavome tik šaką, eglės nebūdavo, bet šiemet tikriausiai pirksime didelę, tikrą eglę, kurią vėliau galėsime pasodinti namų kieme.

Kaip švenčiate Kalėdas? Ar turite kokių nors ypatingų kalėdinių tradicijų?

Mūsų svarbiausia ir pagrindinė tradicija – tai susitikti visa šeima prie Kūčių stalo, ramiai aptarti praėjusių metų įvykius ir pasidžiaugti vieni kitų draugija ir šiluma.

O kaip su dovanėlėmis? Ar jau spėjote vieną kitą įsigyti?

Dar ne, bet jau žinau ką pirksiu. Kadangi su anūkais mūsų yra net 15, tai esame sutarę, kad traukiame burtus ir dovanas perkame po vieną. Tik vaikams ir močiutėms perka visi. Stengiamės, kad dovanos būtų praktiškos, naudingos ir mielos tam, kuriam dovanojame. Kadangi burtų traukimas vyksta telefonu ir pati jį organizuoju, tai žinau, kas, kam turės nupirkti dovanėlę, tačiau kitiems tai lieka staigmena ir paslaptimi iki pat Kūčių vakaro. Dovanų dalijimas vyksta po Kūčių vakarienės, po šv. Mišių, ar Kalėdų rytą. Taip pat turime tradiciją susitikti su kaimynais ir su jais apsikeisti maloniomis smulkmenomis. Turime nuostabią bendruomenę, apie 16 žmonių, su kuriais jau bene dešimtmetį palaikome šiltus santykius, taip pat bus ir šiemet.

Ar pati laukiate Kalėdų Senelio su dovanomis?

Be abejo, manau, kad kaip ir vaikai, taip ir suaugę laukiame dovanų, malonių staigmenų, širdžiai mielų dalykų, kuriuos mums padovanos su meile.

Kokia yra įsimintiniausia Jūsų Kalėdų dovana?

Tokios vienos įsimintiniausios dovanos neturiu. Vaikystėje visada laukdavome švenčių ir dovanų, kurios nebuvo didelės, dažniausiai kuklios, tačiau labai mielos, neretai pagamintos namuose savo rankomis. Kai sukūrėme savo šeimą, vaikams pirkdavome dovanas, o jie mums dovanodavo tai, ką pagamindavo darželyje ar mokykloje. Niekada nesirinkdavome didelių ar prabangių dovanų. Dažnai dovanojame ką nors susijusio su ateinančių metų simboliu. Dovanos dydis ar piniginė vertė nėra svarbi, svarbiausia, kad ji spinduliuotų meile ir šiluma.

Gruodį netrūksta labdaros akcijų, kuriose aktyviai dalyvaujate ir Jūs. Dalintis gerumus Jums svarbu?

Prieškalėdinis laikotarpis – tai gerumo laikas, kai dalijamės su vargingai gyvenančiais. Labai svarbu, padėti kitiems. Kiekvienais metais stengiuosi aplankyti vaikų ir senelių namus. Praeitais metais netgi organizavome Kėdainių vaikų namo globotiniams išvyką į Vilnų, kad jie galėtų pamatyti Kalėdoms pasipuošusią sostinę. Pastebėjau, kad tokiems vaikams labiausiai trūksta šilumos ir bendravimo. Paaukoti pinigų – tai dar ne viskas, tiems vaikams reikalingas dėmesys. Aišku finansai yra svarbūs, nes už juos galima nupirkti ir rūbų, ir žaislų, bet tai niekada nepakeis šilto bendravimo ir šypsenos. Todėl dalytis gerumu reikia ne tik materialine, bet ir dvasine prasme. Juk pokalbis, šypsena ar nuoširdus apkabinimas nieko nekainuoja.

Sėdėdami prie Kūčių stalo, dalydamiesi kalėdaičiu artimiausiems žmonėms pasakome ir linkėjimus. Ko Kalėdų proga palinkėtumėte žemdirbiams?

Linkiu, kad kiekvienas žemdirbys savo šeimoje pasidžiaugtų šventėmis ir praėjusiais metais. Šie metai nebuvo lengvi, tad gal tos šventės ne visiems bus linksmos, buvo ir liūdesio, ir džiaugsmo. Svarbiausia tikėti, kad kiti metai bus geresni, tikėti geresne ateitimi, kurią kursime mes patys, nes žemdirbių darbas yra labai reikalingas visai šaliai. Linkiu ramybės ir kad kiekvienas iš mūsų turėtų artimą žmogų, kuriam pasakytų gerą žodį ir iš kurio išgirstų tą gerąjį linkėjimą.

http://www.partyinbox.lt/stalo-puosimas

Atgal