VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

02 09. Kodėl nuo Žaliojo tilto reikia nukelti sovietinį laikotarpį menančias skulptūras?

Ričardas Simonaitis

Vilniaus m. Sąjūdžio Tarybos narys

Buvusioje sovietinėje Lietuvoje panašių skulptūrų buvo pristatyta labai daug. Beveik kiekviename miestelio centre arba jo pakraštyje puikavosi sovietinę ideologiją menančios skulptūros – tankai, patrankos, sovietiniai kariai su penkiakampėmis raudonomis žvaigždutėmis ant antpečių, piločių, kepurių, kariškų milinių. Stalino, Lenino ir Sniečkaus biustai stovėjo ne tik gražiausiose miestų vietose, bet jų buvo visuose kultūros namų scenose, Centro ir komjaunimo komitetuose, kolūkių valdybose ir daugelyje kitų vietų. Jų buvo tūkstančiai. Tačiau ar jos visos turėjo meninę vertę?. Manau, kad tikrai ne. Tai buvo masinės kultūros lipdiniai. Milijonai vienetų panašių skulptūrų buvo visoje buvusioje Tarybų Sąjungoje. Visos šios “skulptūros” buvo įvardijamos kaip turinčiomis meninę-istorinę vertę. Ačiū Dievui, lietuvių tauta nepatikėjo kolaborantų aiškinimais, jog šie reliktai turi meninę vertę. Iškovojus Nepriklausomybę visi šie monstrai - tankai ir patrankos, buvo nuimtos nuo savo postamentų visoje Lietuvos teritorijoje ir buvo atiduotos į tam tikrą jiems vieniems skirtą vietą. Armijos generolų paminklinės skulptūros buvo perkeltos ten kur jų kūnai buvo palaidoti. Leninų, Stalinų, Sniečkų ir visų kitų Lietuvos kolaborantų skulptūros ir biustai buvo patalpinti į Grūto parką, kapines ir kt.

Lietuvių tauta, atsikračiusi šia atributika, ačiū Dievui, neapsiriko, nors dar yra žmonių, kurių sąmonėje išlikusi baimė, kad rusai vėl gali ateiti ir juos bei jų gimines išžudyti. Pavyzdžių turime daug. Šiandieniniai rusai užpuolė Ukrainą ir žudo visiškai nekaltus žmones ukrainiečius. Mes lietuviai, ir ne tik lietuviai, žinome, kaip buvo žudomi Vengrijos, Čečėnijos piliečiai, Gruzijos, Vokietijos, Afganistano, Čekoslovakijos Lenkijos ir daugelio kitų Europos valstybių žmonės.

Mes, lietuviai, gerai prisimename ir tą laikotarpį kai lietuviai buvo tremiami į Sibirą. Geriausieji Lietuvos sūnūs ir dukros buvo fiziškai naikinami sovietiniuose konclageriuose. Buvo sunaikinta beveik vienas milijonas Lietuvos piliečių. Šiandien tokie patys tankai, tik dešimt kart patobulinti, vėl važinėja jau po Nepriklausomos Ukrainos žemę ir vėl žudo ukrainiečius, nors su jais kartu gyvena ir daug rusų tautybės piliečių. Tačiau ir juos žudo. “Nenugalimoji” sovietinė armija, kuri suformuota iš taip vadinamų nekaltų darbininkų ir valstiečių bei inteligentų, kuriems paminklai pastatyti ant Žaliojo tilto, kurie mena “ramybę ir taiką”, šie padarai virsta gyvais monstrais ir vėl puola. Šios “nekaltos” skulptūros, kurios, pagal G.Drėmaitę, turintys meninę vertę, nesuvokdama, kad jos spinduliuoja blogąją energiją. Jos kaip vampyrai nuodija visą Žaliojo tilto aplinką, nuodija čia visus praeinančius žmones, siurbia iš jų energiją, naikina jų dvasią. Gal dėl šios priežasties ir daug avarijų įvyksta Lietuvos keliuose. Mūsų ligonines papildo jau ir iš Ukrainos atvežami sužeistieji, nukentėję nuo karo su Rusija. Penki tūkstančiai ukrainiečių karių, civilių gyventojų, vaikų ir senelių jau yra nužudyta. Kas gali pasakyti, kad ant Žaliojo tilto stovinčios sovietinių karių figūros nespinduliuoja labai blogą energiją. Manau, kad žudynės Ukrainoje turi betarpišką ryšį su jomis.

Karas Ukrainoje vyksta jau daugiau negu septyni mėnesiai. Kariai žūsta kiekvieną dieną. Žūsta ir rusų teroristai. Kiek žūsta pačių teroristų, rusų žiniasklaida nepraneša, tokių duomenų neskelbia, tačiau faktas yra vienas - Rusija siunčia dešimtis tūkstančių savo žmonių į nepaskelbtą karą su Ukraina. Reikia manyti, kad į namus grįžta tiek pat, tačiau jau karstuose. Štai kokie procesai vyksta, manant, kad ant Žaliojo tilto stovinčios skulptūros neturi žmonėms jokio poveikio, yra tik menininkų sukurtas nekaltas istorinis-meninis reliktas. Šios skulptūros, deja, propaguoja ne menines vertybes. Jos žmonėms neša nelaimes ir tik tikrą smurtą bei žudynes. Visas pasaulis yra pripažinęs, kad sovietinė ideologija yra blogis. Institucijos, kurios palaiko ir propaguoja šią ideologiją daro nusikaltimus žmoniškumui, propaguoja blogį. Lietuvos kultūros ministerija, LR Seimo nariai, LR Krašto apsaugos ministerija, LR Užsienio reikalų ministerija, Valstybės kultūros paveldo departamento nariai, Lietuvos Nekilnojamojo kultūros paveldo komisijos nariai privalėtų kuo greičiau spręsti šių monstrų likimą. Jeigu šios skulptūros daugumai žmonių sukelia neigiamas emocijas, primena kruvinas scenas, tokį palikimą reikia naikinti visomis galimomis priemonėmis. Ir ilgai nediskutuojant. Skulptūras ant Žaliojo tilto reikia ne tik nukelti kuo greičiau ir išvežti, bet jas reikia ir sulydyti taip, kad iš jų daugiau nespinduliuotų blogoji energija. Suprantama, tai reikia daryti be pykčio ir be keršto apraiškų. Tiesiog blogį reikia sunaikinti. To nepadarę blogis augina sparnus. Rusijoje tokių blogio židinių yra nepaprastai daug. Visa Maskvos Kremliaus teritorija spinduliuoja blogąja energija. Lenino mauzoliejaus lankymas daro blogą poveikį milijonams žmonių. Rusų tauta nuo šito monstro kenčia labiausiai. Deja, kiek tai yra pavojinga rusų tautai niekas negali ir negalėjo net įsivaizduoti pasekmes. Matome ir suprantame tiktai tai, kad iš Kremliaus rūmų po visą pasaulį sklinda blogis. Kremliuje sėdintys Rusijos vadovai šiandien tiek suįžūlėjo, kad grasina jau visoms pasaulio valstybėms atominiu karu. Žirinovskis jau siūlo pirmą atominę bombą mesti ant Lietuvos, nesuvokdamas, kad mažiausiai padaryta paklaida, nustatant atstumą ir trajektoriją iki Vilniaus, gali baigtis savo brolių baltarusių visišku sunaikinimu, nes Minskas yra visai šalia Lietuvos. Labai gaila, kad ir mūsų kai kurie lietuvaičiai nesuvokia padėties rimtumo bandydami primesti ilgas diskusijas apie neva ant Žaliojo tilto stovinčios skulptūros turi tik meninę – istorinę vertę.

Nors nesu didelis meno reikalų specialistas, tačiau norėčiau ir pats išsiaiškinti ir kitiems paaiškinti kas yra ta meninė vertybė.

Visi puikiai žinome kaip yra sukurtas pasaulis ir kokias vertybes mes laikome menu. Manau, kad kiekvienas supranta, kad žmogaus buvimas Žemėje yra didžiausias stebuklas ir didžiausia meninė vertybė sukurta Viešpaties Dievo. Dievas sukūrė viską kas yra Žemėje. Gėlės, medžiai, paukščiai, žvėrys, vanduo, vėjas, žaibai ir visa kita yra nuostabaus grožio gamtos stebuklai ir meno šedevrai paminklai. Tačiau šie stebuklai kaip paminklai nėra amžini. Jie keičia savo vertybes kaip meno kūriniai ir kaip Dievo sukurti paminklai. Žmogus iš gėlių daro kvepalus, iš medžių ir žolės daro vaistus, iš gražių tigrų ar liūtų kailių daro meninę vertę turinčiomis iškamšomis ir t.t. ir pan. Tad kodėl negalima taip vadinamas Žaliojo tilto skulptūras paversti kitomis meninėmis vertybėmis - metalo konstrukcijomis tiesiant geležinkelio bėgius, mašinoms gaminant detales ir pan. O jeigu iš jų būtų galima pagaminti daug kryžių, tada, gal būt, jie pasitarnautų ugdyti žmonių dvasines vertybes, tarnautų žmonių sieloms gydyti, padėtų Rusijos žmonėms išsivalyti savo dvasią nuo blogio. Štai į ką turėtų būti nukreiptas visų mūsų valstybinių organizacijų vadovų dėmesys, svarstant ant Žaliojo tilto pastatytų skulptūrų likimą. Palinkėčiau kuo greičiau spręsti šį labai opų visai visuomenei rūpimą klausimą. Manyčiau, kad Lenino mauzoliejaus buvimo klausimas turėtų rūpėti visai Pasaulio bendruomenei, kadangi visos blogio šaknys yra, būtent šitoje vietoje. Susimąstykime?

Atgal