VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

06 28.Vakar, šiandien ir rytoj...

Alfonsas Kairys

Bičiulių sumanymas - kasmet susitikti ir aptarti praėjusių metų darbo rezultatus, pažvelgti į ateitį - pradėtas įgyvendinti jau prieš kelerius metus. Birštonas, Šilainiai, Klaipėda, o štai šįmet Trakai, vietos, kurios traukė LSDP narius, jų draugus iš Kauno, Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Marijampolės, Prienų, Šakių, Švenčionių, kitų miestų ir miestelių.

Sąskrydžio "Vakar, šiandien ir rytoj..." dalyvius sveikina Premjeras Algirdas Butkevičius

Įspūdingo praėjusių metų sąskrydžio, vykusio Klaipėdoje, organizatorė Klaipėdos m. savivaldybės narė, LSDP Klaipėdos skyriaus pirmininkė Lilija Petraitienė prisimena: „Malonu, kad į sąskrydį atvyko per 3000 bičiulių iš 49 skyrių. Ypač džiugu buvo matyti daug jaunimo, noriu pasakyti, sumanaus, drausmingo jaunimo. Jie aktyvūs sportinių varžybų, konkursų, įvairių diskusijų, susijusių su partijos veiklos tobulėjimu, dalyviai... Mūsų, socialdemokratų, būrys gausėja ir stiprėja“.

Gausi Vilniaus rajono delegacija prie savo laikinos gyvenvietės

Na o šių metų sąskrydžio „Vakar, šiandien ir rytoj...“ organizatoriai (štabo vadovas LSDP Trakų r. skyriaus pirmininkas Kęstutis Vilkauskas, scenarijaus autorė Trakų grupės pirmininkė Vilija Babarskienė) pasakojo, kad renginyje dalyvauja 1800 bičiulių iš 51 skyriaus, gausiausios Kauno miesto (200 žmonių), Kauno rajono (130) delegacijos. Ir jaunimas... Jo daug, ypač nemažai vaikinų ir merginų atvyko iš Vilniaus rajono skyriaus (delegacijos vadovė LSDP Vilniaus r. skyriaus pirmininkė Janina Šokaitienė). Palapinių miesteliui įrengtose kempingo “Slėnis“ vietose išdygo geltonos, žalios, raudonos, melsvos palapinės, o ties jomis gražiai, išmaniai ir skoningai papuošta aplinka. Galėjai matyti užrašus: Klaipėda, Kaunas, Telšiai, Vilniaus rajonas (pastarojo aplinkos papuošimo autoriai Irma Rabcevičienė ir Rimantas Puodžiukas), Kupiškis, Švenčionys .... vieni kitus lenkė savo išmone pagal apipavidalinimą, kurio tema - „Tvirtovė“. Simboliškai galima būtų pasakyti: tvirtovė - tai Lietuva, tai jos žmonės, tai LSDP, kurios pagrindinis šūkis: „Svarbiausia - žmogus“.
Ankstų birželio 20 rytą visus prie Trakų istoriniame nacionaliniame parke tyvuliuojančio Galvės ežero (jo gylis rytinėje dalyje siekia net 46,7 m.; Galvės ežere yra 21 sala, įvairių legendų kupina) sveikino LSDP pirmininkas Algirdas Butkevičius ir gausus Seimo, Vyriausybės, nevyriausybinių organizacijų atstovų svečių būrys. Partijos pirmininkas, Vyriausybės vadovas sakė: ,,(...) dėkoju, kad esame kartu, kad esame komanda, o stipri komanda gali daug pasiekti ir daug nuveikti. Tikrai aš nenoriu kalbėti apie tuos mūsų pasiekimus. Apie tuos praėjusius rinkimus. Gyvenimas bėga į priekį labai sparčiai, bet už viską, ką esame padarę, už tai labai ačiū... (...) Šis sąskrydis – tai 2016 metų rinkimų startas...“ Prisiminti geri darbai, atlikti vakar, daromi šiandien ir darysimi ateityje ŽMOGUI, Lietuvos piliečiui.

Varžyboms pasiruošę Vilniaus r. jaunimiečiai

Viduramžių pasiuntiniai - taip pavadinta meninė sąskrydžio dalis. Riteriai, viduramžių žaidimai lyg ir nukėlė žiūrintįjį į kunigaikščių Kęstučio ir Vytauto iniciatyva XIV a. II pusėje – XV a. 1-ajame dešimtmetyje statytos Trakų pilies, vienintelės Vakarų Europoje pilies, esančios saloje, laikus, vienos iš LDK valdovų rezidencijų laikus. Ir lyg priminė legendą, kad Trakai atsiradę dėl moters užgaidos. Kęstučio žmonai Birutei nepatiko gyventi Senuosiuose Trakuose: juk šalia buvo per mažai vandens, kaip jai buvo įprasta gimtojoje Palangoje. Kęstutis, norėdamas įtikti žmonai, apie XIV a. vidurį pradėjo statyti naują pilį ežerų apsuptame pusiasalyje. Dabar, praėjus daugiau nei šešiems amžiams, pilis stebėjo viduramžių šokio meno (irgi viena iš meninės sąskrydžio programos dalių) besimokančius jaunus ir pagyvenusius, o saulės spinduliams, pasislėpusiems po debesimis, glostant žemę, prasidėjo „Rasų naktis“. Rinkta tautiniais rūbais pasipuošusi Rasų Rasa, Galvės bangelėse plukdyti vainikėliai, paryčiui - maudynės Galvės ežere.

Galvės bangas skrodžia baidarės (sportinė rungtis "baidarių slalomas")

O koks sąskrydis be sporto žaidynių... Virvės traukimas, šaudymas, rankų lenkimas, svarsčio kilnojimas, kūjo laikymas ir, be abejo, tik Trakams būdingas baidarių slalomas - tos rungtys, kuriose galėjo pasirodyti ir vyrai, ir moterys. Ir pasirodė... Nenugalima traukiant virvę, buvo Panevėžio r. merginų komanda, kelių akimirkų iki pergalės, lenkiant ranką, reikėjo Irenai Grachovskienei bei Algiui Šatui, svarsčio kilnojimo – Rolandui Mačiui, taikliausiai šaudė Kauno rajonas. Šįmet sportinė naujovė - turistinių baidarių „slalomas“. Ežero bangas skrodė baidarės, o baidarininkų tikslas: dviviete baidare kuo greičiau apiplaukti nurodytą trasą (laimėtojai – Tauragės komanda)...

Nugalėtojų laukė apdovanojimai, kuriuos įteikė vyriausiasis sporto rungtynių teisėjas Šarūnas Ūsas ir LSDP pirmininko pavaduotojas LR Seimo narys Algirdas Sysas.

Taikli akis - taiklūs šūviai

Apdovanotųjų tarpe nebuvo Vilniaus r. sportininkų, tačiau jie dalyvavo visose rungtyse: kūjo laikymo (Dmitro Buriak, Irena Grachovskienė, Virginijus Devetinas), rankos lenkimo (Irena Grachovskienė, Algis Šatas), virvės traukimo (Virginijus Devetinas, Robert Duchnevič, Kristijonas Gendvilis, Rimantas Puodžiukas, Giedrius Kosinskis, Gediminas Tučkovskis), šaudymo (Halina Narvoiš, Algis Vaitkevičius, Robertas Pranckūnas...), baidarių slalomo (Viktorija Šataitė, Giruckij), svarsčio kilnojimo (Rolandas Mačys).

Legendomis apipintus vakarus lydėjo diskotekos, pažintys ir pokalbiai, pokalbiai, pokalbiai...Ežerų mėliu alsuojantį dangų džiugino „Skyders“ - dešimtmetį egzistuojanti roko grupė iš Vilniaus, kurios pagrindinis devizas - laisvė, lygybė, solidarumas ir mūsų visų LIETUVA!!! (ją subūrė Tomas Šileika: vokalas, dainų tekstai ir muzika bei Stanislovas Kropa: boso gitara, dainų muzika. Grupėje groja ir Paulius Geidrichis bei Simonas Gudelis). LRT orkestro atliekamų melodijų skambesys kilnojo kojas jaunam ir ne tik jam.

Riterių turnyrui pasiruošta (riterį visur lydi ginklanešys)

Lietumi vakarą pasikvietęs sekmadienis, lydimas liaudies dainos žodžių: „Svečiai, svečiai, sakau jums stačiai“ kvietė namolio... Iki kitų metų, kito sąskrydžio...Kur? Daugelis nori vėl jūros, o prie jūros gyvenantys – gražios, jaukios vietos – kad ir dar kartą Trakų – prieglobsčio...

 

Politinė reklama

Atgal