VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

10 22. Vilniuje aptarta pažanga vystant Jungtinės Karalystės vadovaujamas ekspedicines pajėgas, prie kurių yra prisijungusi ir Lietuva

Kamilė Jurkienė

Spalio 17 d. Vilniuje lankėsi Jungtinės Karalystės Nuolatinės parengties jungtinės vadavietės ir Jungtinių ekspedicinių   pajėgų ( JEF)  vadas generolas majoras Stuartas  Richardas Skeatesas  (Stuart  Richard Skeates).  Su  Nortvude  veikiančios vadavietės vadu susitiko krašto apsaugos viceministras Marijus Velička, Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas   generolas majoras  Vitalijus  Vaikšnoras  ir NATO pajėgų integravimo vieneto Lietuvoje vadas pulkininkas Jakobas Sogardas Larsenas ( Jakob Sogard Larsen).

Krašto apsaugos ministerijoje. Nuotrauka Giedrės  Maksimovicz

Susitikimuose su Jungtinės  Karalystės generolu S. Skeatesu daugiausiai dėmesio buvo  skirta įvertinti pažangai, pasiektai kuriant Jungtinės Karalystės vadovaujamas ekspedicines pajėgas, kuriose dalyvauja ir Lietuva, bei aptarti artimiausius planus, įskaitant ir galimas pratybas tiek Lietuvoje, tiek Jungtinėje Karalystėje. Taip pat kalbėta apie saugumo situaciją regione, Lietuvos ir Jungtinės Karalystės bendradarbiavimas, NATO viršūnių susitikimo Varšuvoje rezultatai.  

„Labai džiaugiamės Jungtinės Karalystės iniciatyva ir ambicijomis vystant Jungtines ekspedicines pajėgas siekiant, kad jos taptų ypač  pajėgiu ir efektyviu greitojo reagavimo įrankiu, galinčiu suvaidinti svarbų vaidmenį užtikrinant ir mūsų šalių  saugumą. Lietuva ir toliau aktyviai prisidės prie šių pajėgų vystymo“,  –  susitikime  sakė krašto  apsaugos viceministras  M. Velička.

Lietuva kuriamoms pajėgoms yra deklaravusi  pėstininkų kuopą (apie 150 karių) ir nacionalinį paramos elementą.  Be to, nuo 2016  m. kovo pradžios  JEF  pajėgų  vadavietėje Nortvude tarnauja ir Lietuvos karininkas.

Lietuvos kariuomenės Jungtiniame štabe. Nuotrauka kpt. Tomo Pakalniškio

 NATO pajėgų integravimo vienete Lietuvoje. Nuotrauka mjr. Miguel Simoes  

Viceministras M. Velička taip pat pasiūlė kitais metais Lietuvoje surengti Jungtinių ekspedicinių pajėgų tam tikrų elementų pratybas. 

Kas yra JEF?

Dėl  Jungtinės Karalystės vadovaujamų ekspedicinių pajėgų (JEF), kurios galėtų būti  ypač greitai dislokuotos bet kurioje pasaulio vietoje, taip pat ir Rytų Europoje,  reaguojant į bet kokio tipo saugumo krizes, susitarimo memorandumą Londone 2015 m. lapkritį pasirašė septynių valstybių (Danijos, Estijos, Jungtinės Karalystės, Latvijos, Lietuvos, Nyderlandų ir Norvegijos)  gynybos ministrai. 

Dalyvaudama pajėgose, prie kurių vystymo prisideda patikimi ir  vienodai mąstantys partneriai, Lietuva  prisidės prie saugumo užtikrinimo ir turės dar vieną patikimą greitojo reagavimo karinę priemonę, leisiančią greitai atsakyti  į saugumui kylančias grėsmes.

Jungtinių ekspedicinių pajėgų  pagrindą sudaro Jungtinės Karalystės pajėgumai, o pagal  specifinį poreikį  sausumos, jūrų ir oro pajėgų karinius  pajėgumus  skirs  projekte dalyvaujančios  šešios valstybės. Visos šios šalys turi bendradarbiavimo tarptautinėse operacijose patirties.  

Kuriamos Jungtinės ekspedicinės pajėgos bus aukštos parengties, jų tikslas  – vykdyti plataus spektro karines operacijas, įskaitant atgrasymo, kovinių veiksmų ir humanitarinės pagalbos teikimo. Pajėgos taip pat galės dalyvauti ir  NATO, ES, Jungtinių Tautų, koalicijos partnerių vadovaujamose tarptautinėse operacijoje.

Dėl Jungtinėms ekspedicinėms pajėgoms skirtų vienetų panaudojimo sprendimus priims juos delegavusios valstybės.

Šiuo metu JEF štabas jau pilnai funkcionuoja, rengia struktūrą ir planuoja pratybas. Planuojama, visą operacinį pajėgumą JEF pasieks 2018 metais ir galės vykdyti operacijas,  kai bus iki galo integruotos nacionalinės pajėgos ir bus subalansuoti turimi pajėgumai su sausumos, jūrų, oro elementais. Juos prireikus bus galima pritaikyti konkrečiai operacijai ar misijai. 

Aukštą nuolatinę parengtį ekspedicinėms pajėgoms priskirtų šalių kariai išlaikys dalyvaudami  įvairiuose JEF pajėgų mokymuose, pratybose. 

Dalyvaudama kuriant JK vadovaujamas ekspedicines pajėgas Lietuva stiprina karinį  bendradarbiavimą su šiose pajėgose dalyvaujančiomis šalimis, ir ypač su Jungtinė Karalyste, su kuria bendradarbiavimas saugumo ir karinėje srityse pastaraisiais metais tapo labai intensyvus.

Jungtinė Karalystė visuomet  Lietuvai buvo svarbus partneris,  teikęs paramą kuriant Lietuvos kariuomenę,  plėtojant stiprius transatlantinius ryšius. Lietuvos kariai  taip pat yra įgiję bendros patirties dalyvaudami tarptautinėse pratybose, kuri  dabar ypač vertinga dalyvaujant  tarptautiniuose projektuose ir pratybose. 

Atgal